• Všetkým NAŠIM ŽENÁM

          • Aj prváci si pripomenuli Medzinárodný deň žien výrobou krásneho blahoželania pre „SVOJE ŽENY “.

            Trochu z histórie: Medzinárodný deň žien (MDŽ) pripadne každoročne na 8. marec. Je medzinárodne rešpektovaným sviatkom, ktorý zaviedla OSN pre pripomienku štrajku newyorských krajčírok z roku 1908. Ženy vtedy usilovali o kratší pracovný čas, lepšie platy, hlasovacie právo a koniec detskej práce. Prvý oficiálny sviatok žien sa oslávil 28. februára 1909. Dátum 8. marec sa ustálil až po prvej svetovej vojne a sviatok MDŽ ako taký v roku 1975.

          • Slovenčina trochu inak

          • Žiaci I. B sa dnes na hodine slovenského jazyka zahrali na malých detektívov. Raz-dva sa ich trieda premenila na tajomnú miestnosť plnú čierno-bielych neznámych odkazov. K rozlúšteniu rébusov potrebovali využiť tablety a scener QR kódov. Po zvládnutí prvého kroku ich čakalo v riešení jednotlivých kódov päť zvláštnych odkazov, ktoré potrebovali splniť. Aby to však dokázali, museli venovať zvláštnu pozornosť prečítaniu a následnému pochopeniu získaných textov. Dnešná hodina slovenčiny preverila nielen čitateľské zručnosti našich prváčikov, ale aj ich šikovnosť pri práci s informačnými technológiami. 

            5. 3. 2024

          • Olympiáda ľudských práv

          • ĽUDSKÉ PRÁVA A SLOBODY „Moja sloboda končí tam, kde začínam obmedzovať  slobodu iného človeka.“ Prečo sa učiť o          Ľudské práva sa nedajú kúpiť, získať, či zdediť, patria všetkým ľuďom jednoducho preto, že sú ľuďmi – sú prirodzené pre každého človeka. No a práve preto, že „možno sme sa všetci narodili vedomí si svojich práv, iba si to musíme občas pripomenúť “, organizujeme v našej škole každoročne OLYMPIÁDU ĽUDSKÝCH PRÁV. V utorok, 27.3.2024, sa jej školského kola zúčastnili žiaci 5. a 6. ročníka. S otázkami a úlohami, ktoré sa týkali problematiky ľudských práv, sa popasovali naozaj veľmi dobre a tu sú výsledky :

            1. miesto :  Janka, Sebastian, Janko / VI.B /
            2. miesto :  Maksim, Juraj, Matúš J. / V.B /
            3. miesto :  Andrej, Leo, Šimon / VI.A /
          • Besedy na témy obchodovanie s ľuďmi a trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

          • Opäť sme sa dozvedeli niečo nové vďaka besedám s pani preventistkou PZ RS - kpt. Mgr. Lenkou Lásovou - o trestnoprávnej zodpovednosti. Sú to dôležité informácie, aby sme vedeli, aké následky môže mať naše nesprávne konanie, dokonca ako môže negatívne ovplyvniť náš život aj v ďalekej budúcnosti. Rovnako sme boli informovaní o zločineckom obchodovaní s ľuďmi, ktorému sa nevyhol dokonca ani náš región. Musíme byť rozumní a ostražití. Už vieme, akým nástrahám treba čeliť.

            deviataci, ôsmaci, siedmaci

            JJ

          • Plavecký výcvik - 5. deň - vyhodnotenie

          • Naši žiaci vymenili vo februári školské lavice za plavecké dráhy bazéna. Počas piatich dní ukázali, ako dokážu zabojovať, prekonávať strach, objaviť svojho športového ducha a zdolať základy plaveckých štýlov ako znak, kraul i  prsia. Výcvik priniesol zaslúžené ovocie : plavci sa zdokonalili, neplavci zdolali základy plávania a deti majúce strach z vody v závere kurzu veselo šantili v bazéne a žiarili spokojnosťou. Na konci kurzu každý získal "Mokré vysvedčenie" a sladkú odmenu.

            Najviac nás však teší, že deti ukázali dobrotu svojich sŕdc. Neúnavne a vytrvalo povzbudzovali svojich menej smelých kamarátov a snažili sa zo všetkých síl, aby objavili potešenie z plávania. Prejavili sa ako súdržný kolektív. Ľudí, ktorých sme stretávali počas našich ciest na a z plavárne, často upútali svojou disciplinovanosťou a slušnosťou. Neraz sme dostali otázku: „Z ktorej školy sú tieto milé, slušné deti? “ Boli tak našou malou živou reklamou.

            Sme radi, že sme i takto mohli prispieť k posilneniu ich zdravia a zvýšeniu ich telesnej zdatnosti.

            M.Slov.

             

          • Už vieme čítať ....

          • Naši prváci už poznajú väčšinu písmen abecedy, a preto si vedeli prečítať postup prípravy pizze a samostatne ju pripraviť. Bola chutná a hlavne vlastnoručne upečená.

          • Zážitkové vyučovanie

          •  

            S ôsmakmi sme zažili netradičný vyučovací deň - najprv sme navštívili Gemersko - malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, kde sme si vyskúšali prácu s hrnčiarskym kruhom a dozvedeli sa zaujímavosti o tomto nie ľahkom, ale krásnom remesle. Potom sme navštívili reštauráciu Mladosť, kde nám študenti predviedli a vysvetlili zásady správneho stolovania a spoločenskej etikety pri návšteve reštaurácií. Pochválili nás, že máme záujem vzdelávať sa aj v tejto oblasti, pretože ako čašníci sa často stretávajú s nevhodným správaním sa hostí. Ďakujeme im aj touto cestou za profesionálny a láskavý prístup.

            VIII.B

          • Valentínske vyučovanie

          • Sviatok svätého Valentína každý rok pripadá na 14. február. Je sviatkom všetkých zaľúbených, ale aj milujúcich sa rodičov, priateľov a kamarátov. Jedna z legiend hovorí, že svätý Valentín bol kňaz, ktorý napriek zákazu zasnuboval a sobášil zamilované páry. Keď sa to dozvedel vtedajší cisár Claudius II., dal Valentína uväzniť a popraviť. V súčasnosti sa na Valentína zamilovaní obdarúvajú valentínskymi pozdravmi či romantickými darčekmi. Vyjadrujú tak hĺbku svojich ľúbostných a priateľských citov. Aj žiaci III. triedy si dnes spríjemnili dopoludnie tematickým vyučovaním. Nieslo sa v duchu lásky, priateľstva, pekných slov a prianí. Tento sviatok má v sebe veľké čaro a aspoň kúsok z jeho posolstva by mal byť v každom dni počas celého roka.

            Žiaci III. triedy a pani učiteľka Marianka

          • Plavecký výcvik - 1.deň

          • Práve dnes, 12. februára, sa 36 odvážnych žiakov 4. - 6. ročníka našej školy vydalo na súboj s vodou. Odvážnych preto, lebo nie každý samozrejme vedel plávať a nebál sa vody. Ale všetky obavy i strach sa „utopili“ hneď po prvom dni výcviku. 

          • Fašiangy Turíce....

          • Fašiangy sú veselým spojivom medzi vianočným obdobím a predveľkonočným pôstom. Začínajú sa po Troch kráľoch a trvajú až do noci pred Popolcovou stredou. Je to obdobie radosti, veselosti, plné zábavy a hudby spojené s pestrofarebnými maskami a karnevalmi. Takýto karneval sa konal dnes v našej škole. Telocvičňa sa premenila na rozprávkovú krajinu s množstvom rôznych rozprávkových postavičiek. Objavili sa tam princezné, čarodejníci, športovci, filmoví a rozprávkoví hrdinovia a množstvo rôznych iných masiek v pekných kostýmoch. U niektorých sa prejavila tvorivosť a fantázia. Masky si zatancovali a aj zasúťažili. Zaujímavé masky mali nielen žiaci, ale aj niektoré pani učiteľky. Pani vychovávateľkám ďakujeme za krásne vyzdobenú telocvičňu. Už teraz sa tešíme na budúci karneval. (09.02.2024).

          • Čítame pre radosť

          • Vďaka výzve rozvojového projektu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR „Čítame pre radosť“ sa našej základnej škole v 1. a 2. ročníku podarilo posilniť triedne knižnice novými modernými knižnými titulmi. Účelom výzvy rozvojového projektu bolo upevnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov. Týmto projektom sme nadviazali na predchádzajúci úspešný projekt „Čítame radi 2“, v rámci ktorého sme získali knihy do školskej knižnice, ktoré sú voľne prístupné všetkým žiakom školy.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.