• Cudzojazyčná literatúra v našej škole

          • To, že marec je mesiacom kníh, je už deťom dobre známe. My sme si ale na hodine angličtiny pripomenuli, že slovenčina nie je jediný jazyk, ktorý knihám pristane. Žiaci 5.B sa v našej školskej knižnici zoznámili nielen s anglickou beletriou, ale prezreli si aj časopisy a noviny určené čitateľom s rôznou úrovňou angličtiny a vysvetlili sme si aj spôsob používania monolinguálnych výkladových slovníkov. Pripomenuli sme si, že cudzie jazyky sa môžu odlišovať aj svojou grafickou podobou - ukázali sme žiakom ruskú azbuku aj staroveké hieroglyfy, pomocou ktorých sa pokúsili napísať si vlastné meno. Nezabudli sme ani na Braillovo písmo, ktoré prináša literatúru do sveta tmy. Povedali sme si o jeho vzniku a tvorcovi a hľadali sme, kde v živote sa s takýmto písmom bežne stretávame. Žiakom, ktorí sa pre cudzojazyčnú literatúru nadchli, ponúka naša školská knižnica (ale i tá mestská) množstvo kníh v anglickom, nemeckom, ruskom alebo aj inom jazyku. Stačí sa začítať...

          • Návšteva CVČ

          • Posledný deň vyučovania sme si so šiestakmi okrem tvorivých dielní spríjemnili aj návštevou Centra voľného času v Hnúšti, kde si pre nás dievčatá pripravili aktivity venované nedávnemu Svetovému dňu vody. Dozvedeli sme sa, na čo všetko a v akých množstvách človek denne míňa vodu bez toho, aby si to vôbec uvedomoval. Žiaci si tiež vyskúšali, aké by to bolo žiť v africkej krajine a uvažovať nad každým litrom vody, aby bol využitý účelne. Rozlúčili sme sa s prianím, aby ľudia na dôležitosť a ochranu pitnej vody pamätali po celý rok a nielen počas jej dňa,

          • Kniha- náš kamarát

          • Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Každý z nás už vie, že marec je venovaný práve knihám. A preto knihy si zaslúžia našu pozornosť nielen počas tohto mesiaca, ale i počas celého roka.

            Náš čitateľský štart začal knižkou od Márie Ďuríčkovej: Janka a Danka v rozprávke. Po prečítaní každej rozprávky sme vypracovali čitateľský denník s veselými ilustráciami. Potom sme si vyrobili kópiu jej obalu a farebné záložky s hlavnými predstaviteľkami. Keďže nám v rámci projektu- Čítame pre radosť pribudli do triednej knižnice zaujímavé knižky, radi ich využívame aj počas prestávok a rovnako aj na vyučovaní. V tomto mesiaci sme tiež navštívili našich mladších spolužiakov, aby sme si v rámci rovesníckeho čítania pripomenuli tento jarný mesiac. A tak sa prváci spolu s druhákmi ocitli v rozprávkovom svete Janky a Danky. Dramatizácia rozprávky : O nezbedných kozliatkach, či návšteva na knižnom jarmoku nás tiež príjemne obohatila a pobavila. Keďže samotné čítanie nám robí radosť a radi sa o ňom pozhovárame, prijali sme ponuku do MsK na besedu s pani spisovateľkou Evou Wilson. Aj tu sme strávili príjemný a užitočný čas venovaný práve našim verným kamarátom- knihám.

          • Sladká bodka za lekciou

          • V uplynulých dňoch sme so žiakmi 6.B ukončili ďalšiu lekciu anglického jazyka, ktorá sa tentokrát niesla v znamení potravín, jedla, spôsobov jeho prípravy a pod. Okrem slovnej zásoby a gramatických záležitosti sme sa zdokonalili aj v kuchyni, keď sme za celou lekciou urobili sladkú bodku v podobe voňavého čokoládového perníka. Žiaci si úlohy medzi sebou rozdelili, niekto vážil, iný šľahal, niekto miešal, iný zalial perník čokoládou a, samozrejme, našli sa aj dobrovoľníci, ktorí upratali kuchyňu. Recept bol jednoduchý, ale výnimočný, pretože zohľadnil aj nároky bezlepkových a bezlaktózových stravníkov, a tak si po práci každý bez výčitiek prišiel na svoje.

          • Jarmok plný kníh

          •         Trochu netradičný ale pre Marec-mesiac knihy veľmi príznačný jarmok sa dnes 22.3. uskutočnil v priestoroch našej školy. Celý týždeň mohli žiaci prinášať do školy knihy, ktoré už prečítali  a nechcú ich vyhodiť. Za každú knihu dostali žetón, ktorý im poslúžil pri nákupe knihy (preverili sme si finančnú gramotnosť). Knihu si mohli vybrať dnes na Knižnom jarmoku. A kníh mali naozaj na výber. Boli rôzneho žánru – rozprávky, povesti, poviedky, romány, leporelá, encyklopédie... Pre malých aj pre veľkých. Takže si žiaci vyberali knihy nielen pre seba, ale aj pre rodičov či súrodencov.

                    Záujem o knihy nás potešil, a preto už dnes rozmýšľame nad ďalšou podobnou akciou, pretože „dobrých kníh nikdy nie je dosť “.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení zákonní zástupcovia, bližšie informácie nájdete TU

            Elektronickú prihlášku nájdete od 1.apríla 2024 aj na https://zs1hnusta.edupage.org/register/. 

          • A sme o niečo múdrejší

          • Počas týždňa Global money week sme si overili so žiakmi na 2. stupni naše vedomosti z finančnej gramotnosti. Počas celého týždne sme realizovali rôzne aktivity - vyrobili sme si knihu pojmov z finančnej gramotnosti, žiaci 7.B vytvorili kvíz pre ostatných žiakov, s ktorými sme si zasúťažili a koniec týždňa patril Knižnému jarmoku a nákupu kníh za žetóny. 

            Bol to obohacujúci týždeň 😊

          • Divadielko pre predškolákov

          • Tretiaci dnes odohrali divadielko Drevený zámoček v MŠ Klokočova. Vystúpenie pred publikom si užívali a dnešní diváci – predškoláci im to oplatili potleskom. O príbehu lesných zvieratiek a potrebe starostlivosti o stromy v lese sa po vystúpení spoločne aj  porozprávali. Pripomenuli si tak dnešný Medzinárodný deň lesov. Správne odpovede budúcich prváčikov a príjemná atmosféra boli pekným spestrením dnešného dňa.

            Žiaci III. ročníka a pani učiteľka Marianka

          • Ponožková výzva

          • V dnešný deň sme si so žiakmi III.ročníka pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu a zapojili sa do ponožkovej výzvy. Dátum 21.marec nebol pridelený náhodne. Je symbolom zhluku 3 chromozómov na 21. páre. A prečo práve ponožková výzva? Ponožky pri troche fantázie pripomínajú tvar chromozómu. V tento deň si preto obúvame na každú nohu inú ponožku, s inou farbou, vzorom či veľkosťou. Dávame tým najavo, že si uvedomujeme odlišnosť ľudí s Downovým syndrómom. Zároveň im tým vyjadrujeme sympatie a podporu. Takto sme aspoň na malý okamih ukázali vzácnu vlastnosť -  spolupatričnosť. Malé gesto, ktoré nestojí veľa, ale znamená mnoho. Žiakov aj touto cestou vedieme k tomu, že „ľudská individualita robí svet krajším, pestrejším a inšpirujúcim.“

            Žiaci III.ročníka a pani učiteľka Marianka

          • Čítanie pre krajšie sníčky

          •         Viete o tom, že v ulici pri záhradách stojí vysoký biely dom s izbou, ktorá je plná hračiek a že od istého dňa sa v tejto izbe rozpráva napríklad Rozprávka z rybníčka alebo Rozprávka spod gauča? Neviete? Predškoláci z Materskej školy Klokočova v Hnúšti to vedia. A to vďaka našim žiakom II. stupňa, ktorí im v priebehu dvoch marcových týždňov čítali rozprávky pre krajšie sníčky počas popoludňajšieho spánku. A tak malí predškoláci spoznali Marinku, zázračný vysávač, Metličku, psíka Huga a ďalšie rozprávkové postavy.

                     Dúfame, že sme im spríjemnili zaspávanie a tešíme sa na čítanie o rok.

          • Stolnotenisový turnaj ZŠ - Zober loptičku, nie drogy!

          •       V rámci Európskeho týždňa boja proti drogám sa v našej škole uskutočnil stolnotenisový turnaj žiakov ZŠ.  Zúčastnilo sa na ňom 38 žiakov z 5. – 9. ročníka, ktorí súťažili v troch kategóriách. Najlepší traja z každej kategórie boli odmenení diplomom a vecnou cenou. Celé podujatie sa nieslo v duchu sloganu: "ZOBER LOPTIČKU, NIE DROGU!"  Počas turnaja panovala súťažná, ale príjemná atmosféra. 

            Výsledky turnaja boli nasledovné:

            Dievčatá, 5. - 9. ročník

            1. miesto: Kristína Hegyiová
            2. miesto: Dominika Kamoďová
            3. miesto: Alžbeta Koreniková

            Chlapci, 5. - 7. ročník

            1. miesto: Matúš Juricin
            2. miesto: Vladimír Alexa
            3. miesto: Sebastian Vach

            Chlapci, 8. - 9. ročník

            1. miesto: Maroš Farkaš
            2. miesto: Sebastian Gerlák
            3. miesto: Maroš Sendrei

             

          • Vynášanie Moreny

          • Zvyky, tradície a obyčaje vždy tvorili a tvoria dôležitú duchovnú kultúru národa. Jar všetci považujeme za začiatok niečoho nového, za opätovné zrodenie života. Aby sa príroda zobudila do slnečnej jari, musíme sa zbaviť zimy, ktorá bola v predstavách ľudí spájaná s chorobami a dokonca i so smrťou. Zimu symbolizovala Morena - podoba slamenej figúrky oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Túto tradíciu dodržiavame aj my v našej škole už niekoľko rokov. Za spevu a zvukov harmoniky išli žiaci IV.A, IV.B a VI.A triedy odniesť Morenu k našej rieke - Rimave. Počas vyzliekania slamenej figúrky si žiaci pripomenuli históriu týchto zvykov, zarecitovali básničky, zapálili ju a hodili z mosta do rieky. Vyjadrili túžbu skoncovať so zimou, chladným počasím, chorobami a privolať teplé lúče slnka. Poďakovanie patrí aj p. učiteľovi Cavarovi, ktorý ako vždy prišiel  podporiť našu tradíciu spevom a hrou na harmonike (19.03. E.U).

          • Škola s dobrým srdcom

          • Ako oficiálny partner projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" sme boli oslovení s prosbou o pomoc. Občianske združenie, ktoré projekt zastrešuje, sa snaží získať financie pre svoju činnosť prostredníctvom grantu od firmy Wustenrot. Veľmi však potrebujú váš hlas - hlasovať možno z jednej e-mailovej adresy z jedného zariadenia len raz, a to do 30.3.2024. Ak sa chcete zapojiť a pomôcť, kliknite na link: https://poslidobrodalej.sk/ .

            Občianske združenie nám na oplátku bude nápomocné v nejakom našom budúcom hlasovaní :-)

            Za vaše hlasy a prípadné zdieľanie ďakuje celý kolektív OZ Koľko lásky. 

          • Riaditeľské voľno

          • Na základe §150 ods.5 zákona NR SR č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľka školy dňa 20.03.2024 riaditeľské voľno žiakom 7.-8.ročníka z dôvodu konania TESTOVANIA 9.

          • TESTOVANIE 9 2024

          • Vážení rodičia,

            Dovoľujeme si Vás oboznámiť s Testovaním 9 – 2024  žiakov 9. ročníka ZŠ.

            Celoslovenské testovanie  žiakov 9. ročníka ZŠ v zmysle zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov (školský zákon) a podľa § 155 odseku 8 školského zákona  sa uskutoční dňa  20. marca 2024 (streda) vo všetkých základných školách.

            Časový harmonogram:

             7.30 h – 7.45 h - zraz žiakov

            Začiatok testovania: 8.00 h

            Čas testovania:

            8.00 – 8.10 h (10 minút) – úvodné pokyny k testovaniu z matematiky a rozdanie odpoveď. hárkov

            8.10 – 8.20 h (10 minút)  -  rozdanie testov, oboznámenie sa s testom

            8.20 – 9.50 h (90 minút) – test z matematiky

            9.50 – 9.55 h (5 minút) – zozbieranie testov a odpoveďových hárkov

            9.55 – 10.20 h (25 minút) - prestávka

            10.20 – 10.25 h (5 minút) – úvodné pokyny  k  testovaniu zo SJL a rozdanie odpoveď. hárkov

            10.25 ­– 10.35 h (10 minút) – rozdanie testov, oboznámenie sa z testom

            10.35 – 11.45 h (70 minút) –  test zo slovenského jazyka a literatúry

            11.45 – 11.50 h (5 minút) – zozbieranie testov a  odpoveďových hárkov

            Ukončenie testovania: 11.50 h 

            Žiaci môžu používať rysovacie pomôcky( uhlomer, kružidlo, pravítko ) a kalkulačku. Prinesú si písacie potreby (pero, ktoré píše na modro, ceruzku).

            Neprítomnosť na testovaní je nutné podložiť lekárskym potvrdením.

            Žiaci, ktorí sa na hlavnom termíne testovania z objektívnych dôvodov nezúčastnia, v zmysle zákona č. 245/2008 Z.z o výchove a vzdelávaní ( školský zákon ), vykonajú náhradné testovanie dňa 4.apríla 2024 na niektorej ZŠ v Banskej Bystrici ( v sprievode svojho zákonného zástupcu ).

            Základné informácie k testovaniu a Špecifikácie testov T9 – 2024 sú na webovom sídle www.nucem.sk v časti MERANIA/ Testovanie 9.     

            Po ukončení testovania sú žiaci uvoľnení z ďalšieho vyučovania a môžu ísť domov.                                                                                                    

            Riaditeľstvo ZŠ Klokočova 742/15 Hnúšťa

             

             

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.