• SOVY – duchovia lesa

          •          Jednou z aktivít, ktorá sa uskutočnila v rámci  projektu MŠVVaŠ SR „ENVIROPROJEKT 2022“,  bol inovatívny koncept  rovesníckeho vzdelávania. Rovesnícke vzdelávanie je založené na princípe  žiackych lektorov (rovesníkov), ktorí pripravujú činnosti a vyučovacie hodiny pre spolužiakov. Aby vedeli žiacki lektori viesť vzdelávaciu činnosť po obsahovej stránke, musia najskôr nadobudnúť vedomosti. Tie získali počas besedy a formou zážitkového učenia s pracovníkom Národného parku Muránska planina – Ing. Jakubom Korytiakom. V prírode je všetko prepojené,  nič nie je náhodné a Jakub nám sprostredkoval informácie, ako nadväzuje fauna na flóru v NP Muránska planina, za čo mu ďakujeme.

                     A čo bude nasledovať ? Naši žiacki lektori – štvrtáci odovzdajú nadobudnuté vedomosti svojim starším spolužiakom

          • Budúcnosť nájdi v minulosti

          •       Naša základná škola sa úspešne zapája do  mnohých projektov. Aj v rámci výzvy MŠVVaŠ SR ENVIROPROJEKT 2019 bola úspešná a podarilo sa jej získať finančné prostriedky na stavbu EKO učebne - altánku, pri ktorej nás materiálne podporili tiež  stavebniny  BAU TRADE Hnúšťa – Mgr. Grigorij Šamin. V tom istom čase naše snaženie bolo zúročené aj v ďalšej podpore, a to v Grantovom programe Miestnej akčnej skupiny MALOHONT – Výzva č.04/GP/MAS/2019. Cieľom projektu bolo zachovávať  a  šíriť  regionálne zvyky a  tradície gastronómie Malohontu a podporiť participáciu verejnosti na spoločných aktivitách prostredníctvom dobrovoľníckej práce. Vďaka tomuto projektu sa nám podarilo do altánku zakomponovať pec s príslušenstvom a pracovným priestorom. Zakúpili sme tiež pomôcky potrebné k príprave chleba a tradičných miestnych koláčov. Práce na týchto projektoch nám skomplikovala pandemická situácia ochorenia COVID – 19 a počasie. No my sme sa nedali, usilovne sme pracovali a napredovali. Výsledkom je EKO učebňa – altánok  s pecou nachádzajúci sa v centre mesta Hnúšťa.

          • Deviatakom sa už čoskoro otočí ŽIVOT NARUBY

          • Ale snáď len cez víkend :-)

            Naša škola totiž len pred pár dňami uspela v grantovom programe Nadácie ZSE - Výnimočné školy 2022/2023 a spomedzi 317 registrovaných projektov ju hodnotiaca komisia programu zaradila medzi 50 najlepších! Vďaka tomu získame finančnú podporu 2 500,- € na nákup počítačovo programovateľného simulátora novorodenca, ktorý verne napodobňuje správanie ozajstného bábätka: treba mu podopierať hlavičku, meniť plienky, kŕmiť ho, nechať odgrgnúť aj čičíkať. Bábätko disponuje napr. až 7 druhmi plaču a je vybavené niekoľkými senzormi, takže zaznamenáva celý priebeh starostlivosti, vrátane okolitej teploty, dĺžky "odloženia" do sedačky alebo celkovej dĺžky plaču. Starostlivosť každého žiaka je počítačovo spracovaná a vyhodnotená.

            Žiaci 9. ročníka si ako jediní na Slovensku už čoskoro budú môcť vyskúšať, aké to je starať sa o malé bábätko - nepretržite a odkázaní sami na seba. Ruky im totiž bude po celý čas zdobiť identifikačný čip, vďaka ktorému ich bábätko rozpozná ako mamu či otca. Zodpovednosť teda nebude možné hodiť na plecia rodinných príslušníkov a novopečení rodičia na vlastnej koži pocítia, aké môžu byť dôsledky ich nezodpovedného sexuálneho správania.

            Veríme, že takýto praktický zážitok bude dosť silný na to, aby im priniesol nový pohľad na dôležitosť ochrany a sexuálnej zdržanlivosti mladistvých. Hoci ho absolvujú len cez víkend.

             

            Tento projekt sa uskutoční vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

          • KRABICE PLNÉ LÁSKY

          • Krásny projekt sa opäť podaril!

            Vďaka našim žiakom, ich rodinám a našim pedagógom sa nám aj tento rok podarilo pripraviť pre seniorov niekoľko desiatok vianočných balíčkov plných voňavých, hrejivých, jedlých i nejedlých prekvapení, a najmä plných lásky.

            Veríme, že aj našich 37 krabíc pomôže priniesť do okolitých domovov dôchodcov vianočného ducha a pocit spolupatričnosti a tešíme sa, že o rok si to znova zopakujeme.

          • DAJME SPOLU GÓL

          •              Projekt Dajme spolu gól vznikol pod záštitou Slovenského futbalového zväzu ako reakcia na zhoršujúcu sa pohybovú kultúru mládeže a nezáujem detí o pohyb. Úlohou projektu je rozhýbať deti už v útlom veku a vybudovať u nich prirodzený vzťah k pohybu a zdravému životnému štýlu. Aj v tomto školskom roku  sa Základná škola Klokočova742/15 Hnúšťa do projektu zapojila a poskytla priestory telocvične, kde deti v predškolskom veku z MŠ Nábrežie Rimavy a MŠ Klokočova dostanú príležitosť naučiť sa novým veciam v oblasti futbalu – viesť loptu, prihrávať, rozvíjať rýchlosť, silu a zlepšiť koordináciu.

                          Pod vedením trénera Júliusa Szőkeho budú deti trénovať od októbra do mája 2023.

          • Prekvapenie v adventnom kalendári

          •         Žiaci 5. B si vo svojom adventnom kalendári našli naozaj prekvapenie. Až traja žiaci si môžu vyskúšať odučiť jednu vyučovaciu hodinu. Po dnešnom dni im už ostala len jedna hodina, pretože sa svojej úlohy chopili s veľkou nedočkavosťou.

            Včera sa spoločne dohodli, že Janko Hruška povedie hodinu dejepisu. Spolužiakov skúšal, do žiackej knižky rozdával známky,ale aj poznámky za vyrušovanie. Piataci boli spokojní s touto formou vyučovania a Janko bol podľa nich dobrý učiteľ.

            Natália Angerová sa dnes rozhodla učiť geografiu. Počas hodiny využila Smartbooks, zaujímavé videá a prácu svojich spolužiakov.

            Takýmto spôsobom si piataci overili, že byť učiteľom nie je vôbec jednoduché, pretože musí naučiť, spravodlivo hodnotiť, zaujať, motivovať, plánovať a ešte ďalších tisíc vecí. Možno si spomenú na tieto hodiny, keď sa budú rozhodovať o svojom budúcom povolaní.

                      Už im ostáva iba jedna hodina,tak uvidíme, koho z učiteľov prekvapia a potešia zároveň.

          • Adventný kalendár

          • Tak ako každý rok, aj tento rok prichádza ten čarovný vianočný čas. Čo nám v tomto období nesmie chýbať je adventný kalendár. Výber v našom advetnom kalendári je naozaj štedrý. Spolu s našimi žiakmi ho objavujeme a spríjemňujeme si predvianočné obdobie. Každý deň vyžrebujú členovia žiackej školskej rady jednu triedu, ktorej žiaci dostanú okrem sladkej odmeny aj zaujímavé prekvapenie. Už zajtra ráno vyžrebujeme ďalšiu triedu. Držíme palce a veríme, že sa vám bude prekvapenie páčiť!                              Vedenie školy

          • Gemerský zvonček

          • Dnešný deň sa naši prváci zúčastnili prvej literárnej súťaže - Gemerský zvonček. Spolu s ďalšími žiakmi z okolitých základných škôl si mali možnosť zasúťažiť v literárnom prednese poézie a prózy, ktorý sa uskutočnil v ZŠ J.F. Rimavského v Hnúšti. Žiaci sa veľmi potešili, pretože ich privítali psíček a mačička, ktorí ich sprevádzali počas celej súťaže. Všetky deti boli výborne pripravené, odvážne, šikovné a ukázali, čo v nich naozaj je.

            Našu školu reprezentovali:

            Lilien Múčková  I.B - ktorá sa umiestnila na 2. mieste

            Janka Kamenská  I.B 

            Richard Vonderčík  I.A - získal pochvalné uznanie

            Marek Miháľ  I.A

            Všetkým súťažiacim, ktorí dnes reprezentovali našu školu ešte raz gratulujem a prajem veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            MA

             

          • TESTOVANIE POHYBOVÝCH PREDPOKLADOV ŽIAKOV PRVÝCH A TRETÍCH ROČNÍKOV

          •          V jesennom období tohto školského roku sa uskutočnilo aj v našej škole testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov. Zámerom ministerstva školstva je prostredníctvom národného testovania zistiť úroveň pohybovej výkonnosti detí v Slovenskej republike, priviesť deti k športu, aby sa pohybová aktivita dostala do ich denného režimu a zároveň zvýšiť pravdepodobnosť identifikovania športovo nadaných detí. Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých ročníkov pozostávalo z testovej batérie: telesná výška a telesná hmotnosť (somatické predpoklady), výdrž v zhybe nadhmatom (silovo statická schopnosť), sed ľah za 1 minútu (silovo vytrvalostná schopnosť), viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov (vytrvalostná schopnosť), skok do diaľky z miesta (rýchlostne silová schopnosť), 4 x 10 metrov člnkový beh (rýchlostne koordinačná schopnosť), predklon v sede s dosahovaním (pohyblivosť), opakovaná zostava s tyčou (koordinačná schopnosť), kotúľanie 3 lôpt (technika – manipulácia), vlajkovaná naháňačka (taktika – rozhodovacie procesy).

          • Práca prvákov nás baví !

          • Hoci sme len nedávno opustili brány MŠ, už sú z nás ozajstní školáci- prváci! 

            Spoznávame písmená, čísla, tvoríme vety, učíme sa básničky, pesničky, tancujeme, vystupujeme, súťažíme aj tvoríme. Čítanie, písanie i počítanie nás naozaj baví, hlavne, keď si už sami vieme čo- to prečítať a vyriešiť to. Hoci je naša prvácka práca občas namáhavá, vždy si dáme záležať, aby sme ju správne a včas dokončili. My všetci už vieme, že bez práce nie sú koláče. 

            MA

          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha - už len 2 dni!!!

          • Naša základná škola Základná škola, Klokočova 742/15, 981 01 Hnúšťa
            je zapojená do celoslovenskej súťaže, v ktorej má šancu získať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha na
            svojej pôde, a to na jeden školský rok zadarmo. Preto Vás vyzývame, urobte dobrú vec a hlasujte za našu
            školu na stránke www.akademia.o2.sk. Čím viac sa nás zapojí a čím viac hlasov získame, tým väčšiu
            šancu má naša základná škola.

            Pomôžte našej škole získať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha a hlasujte každý deň na
            stránke www.akademia.o2.sk.
            V mene žiakov našej školy Vám ďakujeme.

          • Úspešní geografi

          • V stredu 23.11. 2022 sa žiaci piateho a šiesteho ročníka zúčastnili geografickej olympiády. Piataci si overili svoje geografické vedomosti a zručnosti prvýkrát, niektorí žiaci šiesteho ročníka boli úspešní aj minulý rok. Zhostili sa svojej úlohy vynikajúco a na okresné kolo postúpili 9 žiaci s vysokým počtom bodov:

            Ján Hruška, Samuel Fussy, Janka Antalová, Sebastian Vach, Miriama Kurekova, Marek Kamoďa, Lenka Borisova, Marián Oláh, Vladimír Alexa.

            Gratulujeme žiakom z 5.B a 6.A!

          • Predškoláci u nás

          •             V dňoch 22. novembra, 24. novembra a 25. novembra zavítali do našej školy deti z Materskej školy Klokočova 741 Hnúšťa a deti z Materskej školy Nábrežie Rimavy 447 Hnúšťa. Privítali ich naši štvrtáci, ktorí sa stali zároveň ich sprievodcami – učiteľmi počas atraktívnych aktivít. Predškoláci vypracovávali pripravené aktivity prostredníctvom QR kódu, pričom im samozrejme štvrtáci  pomáhali. Po naskenovaní QR kódu tabletmi sa dozvedeli, že majú pospájať čísla v správnom matematickom slede a vznikla im Minecraft postavička. Potom programovali na interaktívnej tabuli umelú inteligenciu – robota Aliho, ktorého naučili triediť odpad z oceánu. Najviac zábavy zažili pri stavaní postavičiek Minecraftu z lega. Za svoju prácu získali certifikát, medailu a maškrtu. Dostali aj prvú domácu úlohu, ktorá je súčasťou školského časopisu Minicentráčik, a majú ju odovzdať svojej pani učiteľke v materskej škole. Tí, ktorí si splnia úlohu, môžu od Mikuláša očakávať odmenu.

                          Dúfame, že sa im u nás páčilo a stretneme sa opäť !

          • Hudobní velikáni

          •      Hudobný romantizmus vypĺňal takmer celé 19. storočie . Hudobníci už netvorili pre potreby feudálov, ale pre širší okruh obecenstva, ktoré navštevovalo novovznikajúce verejné koncertné siene a operné divadlá. Tak sa aj žiaci 8. ročníka ponorili do podobných tajomstiev o živote a tvorbe takých velikánov, akými boli: Giuseppe Verdi, Richard Wagner, Giacomo Puccini, či Jacques Offenbach. Zaujímavými prezentáciami si tak rozšírili svoje vedomosti o spomínaných predstaviteľoch nielen hudobného romantizmu, ale aj hudobného klasicizmu.

            MA

             

          • Myslím, teda počkám

          •     Hoci sa v základných školách predmet sexuálna výchova nevyučuje, žiaci sa potrebujú dostať aj k informáciám z tejto oblasti života. Naším cieľom je zapezpečiť im prístup k informáciám, ktoré sú pravdivé, užitočné a vekovo primerané. Pokiaľ ich totiž nedostanú od rodičov alebo uznávaných autorít, získajú ich sami, či už vlastnou skúsenosťou alebo napríklad z videí pre dospelých. 

                    Práve preto funguje na našej škole projekt Výchova k manželstvu a rodičovstvu, v rámci ktorého absolvovali žiaci 9. ročníka prvú zo série troch besied. Tentokrát na tému reprodukčného zdravia a rizík predčasne zahájeného sexuálneho života. Žiaci sa dozvedeli, ako a pred čím sa chrániť, či už ide o pohlavné choroby alebo neplánované tehotenstvo, ako sa historicky vyvíjal názor spoločnosti na túto tému a prečo sa o niektorých veciach verejne nehovorí. My sme si ich, samozrejme, povedali. Predovšetkým ale riešili morálne a hodnotové otázky zahájenia sexuálneho života (Kedy?, S kým?, Kde? Za akých okolností? a pod.)

                   Beseda, okrem iného, ukázala, že žiaci sa chcú a potrebujú vzdelávať aj v tomto smere, keď dokázali celé dve hodiny aktívne vnímať, udržať pozornosť, diskutovať a klásť otázky, ktoré by sa možno doma opýtať hanbili. 

             

            Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

          • iBobor

          • Sme hrdí na našich úspešných riešiteľov medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Pani riaditeľka žiakom odovzdala diplomy a malý darček. Ďakujeme a nech sa Vám darí aj naďalej :) 

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.