• 28.9. Geograficko-biologická exkurzia

          • Jaskyňa Baradla 

            Nie je až tak veľa miest na našom území, ktoré by sa dostali na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Jaskynný systém Slovenského krasu spolu s maďarským parkom Aggtelek tam zapísaný je. Takže skontrolovať pasy, občianske preukazy a môžeme vyraziť do Maďarska.

            V jaskyni bolo naozaj čo obdivovať a zážitky nám ostanú ešte dlho. Potom sme sa vybrali na nenáročnú túru na vyhliadku nad jaskyňou,kde  sme po ceste spoznávali dreviny a byliny.

            A bola by to smutná exkurzia, keby sme nemali možnosť precvičiť si finančnú gramotnosť 😊


          • Vyhodnotenie "Do školy bez áut!"

          • Maskot Európskeho týždňa mobility ďakuje školákom, ktorí prijali jeho výzvy z 18. - 22. 9. a posiela SUPER darčeky. ETM-káč praje všetkým veľa bezpečných krokov na cestách!

            28. 9. 2023

          • 26.9. Európsky deň jazykov

          •  

            Vedeli ste, že...? Na svete existuje až 200 umelo vytvorených jazykov? 43% jazykov na celom svete je ohrozených? Angličtina je oficiálnym jazykom v 60 štátoch sveta?

            Tieto a aj iné zaujímavosti sme sa dozvedeli dnes na hodinách cudzích jazykov v rámci Európskeho dňa jazykov.

            Jeho cieľom je podnietiť Európanov zo všetkých členských štátov, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov.

            Je to deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania. 26. septembra sme si tento deň pripomenuli aj na našej škole zapojením sa do rôznych aktivít. Vydali sa po „ceste jazykov“ po Európe, dozvedeli sa zaujímavosti o jazykoch, ich vývine a pôvode a svoje nové poznatky a vedomosti potom preverili v jazykovom kvíze.

          • ZRPŠ

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 28. 9. 2023 o 15:30 hod. sa bude konať celoškolské rodičovské združenie v školskej jedálni. O 16:00 sa uskutočnia triedne rodičovské združenia.

            Vaša účasť na rodičovskom združení je potrebná.

            Tešíme sa na Vás.

             

          • Školské mlieko

          • Stravovacie návyky sa vyvíjajú už v mladom veku a sú často rozhodujúcimi faktormi ovplyvňujúcimi ľudské zdravie po celý život. Tieto návyky u detí ovplyvňujú  hlavne rodičia ale veľký vplyv môže mať aj škola a školská jedáleň. Preto sme sa zapojili do projektu ŠKOLSKÉ MLIEKO. Žiaci 1x v týždni počas prestávky dostanú mliečny výrobok z blízkeho regiónu /jogurtové mlieko, jogurt.../. Aj účasťou v tomto programe chceme zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov u našich žiakov a vychovávať ich k zdravému životnému štýlu.
            Program realizuje Pôdohospodárska platobná agentúra prostredníctvom Breznianskej mliekarne a Poľnohospodárskeho družstva Ďumbier.

          • Na dopravnom ihrisku

          • Aj tento rok žiaci 2. - 4. ročníka zavŕšili mesiac september outdoorovou aktivitou na dopravnom ihrisku. Vďaka potrebe presunu v skupine si priamo v teréne preskúšali zásady bezpečného správania sa  na ceste.  Následne pokračovali v preverovaní svojich vedomostí s pracovníkmi mestskej polície pri poznávaní dopravných značiek  a dopravných predpisov. Skutočný tréning však začal v momente, keď boli žiaci v areáli dopravného ihriska zodpovední sami za seba  nielen ako chodci ale aj ako cyklisti. Vďaka opätovnej osobnej skúsenosti si  zopakovali  svoje vedomosti a zručnosti z pohľadu účastníka cestnej premávky. Veríme, že toto aktívne učenie pomôže všetkým pri zvýšení ich bezpečnosti priamo na ceste. 

            II. roč. - 13. 9. 2023, III. - IV. roč. - 21. 9. 2023

             

          • DO ŠKOLY BEZ ÁUT!

          • Milí žiaci a zamestnanci školy! PRIJMITE v rámci Európskeho týždňa mobility VÝZVU na nadchádzajúci týždeň od 18. 9. do 22. 9. A PRÍĎTE DO ŠKOLY bez toho, aby ste sa doviezli prípadne odviezli AUTOM. Ak je to potrebné, využite radšej prostriedky verejnej dopravy alebo iné ekologické dopravné prostriedky. Prispejete tak nielen k celkovému zníženiu energetických nákladov a spotreby v oblasti dopravy, ale aj k dosiahnutiu udržateľnej a efektívnej mobility. Za aktívnu účasť vám vaša ZEM vopred ĎAKUJE!

            NÁŠ TIP pre žiakov: Odfoť sa ako ideš do školy. Svoju fotku pošli cez EduPage svojej p. triednej učiteľke do 22. 9. 2023.

            PS: Maskot ETM na Teba bude pamätať. 

            Maskot ETM: "Ďakujem za fotky. Teší ma, že ste sa ku mne pridali."

            18. - 22. 2023

          • Účelové cvičenie žiakov 2.st.našej školy

          • 8.9.2023 sme uskutočnili so žiakmi 2.st. praktickú časť v teréne. Žiaci mali prejsť danú trasu a počas nej tímovo plniť a hlavne precvičiť si praktické úlohy, ktoré sa im môžu zísť pri pohybe a pobyte v prírode, najmä v čase mimoriadnej situácie.Vyskúšali si postaviť provizórny prístrešok, založiť oheň, preniesť raneného na improvizovaných nosidlách, prekonať prekážky. Dôležité bolo aj posilnenie tímovej triednej spolupráce, spolupatričnosti a zvládnutie záťaže. Deň sa nám vydaril pri krásnom počasí a v príjemnom prírodnom prostredí. Ďakujem hlavne pedagógom za super pripravené stanovištia a žiakom za disciplinované správanie. 

          • Účelové cvičenie žiakov 2.st.našej školy

          • 7.9.2023 mali žiaci teoretickú časť účelových cvičení. Zaoberali sa teoretickými zadaniami z oblasti zdravotnej prípravy,civilnej ochrany,dopravnej výchovy a orientácie v prírode.Všetky prezentácie, cvičenia, zadania boli zamerané na praktické rady, ktoré môžu žiaci a dospelí využiť hlavne v čase mimoriadnych situácii. Ako výstup z dňa bolo vytvorenie posteru z postrehov žiakov k daným témam.

          • Na návšteve u hasičov

          • Zámerom prierezovej témy Ochrana života a zdravia je viesť žiakov k ochrane svojho zdravia a života, tiež zdravia a života iných ľudí. Jedným z cieľov uplatňovania tejto prierezovej témy je prispieť k tomu, aby žiak rozpoznal nebezpečné situácie a vedel vhodne zareagovať v prípade ohrozenia zdravia a života. Ako sa správať pri takej nebezpečnej situácii ako je požiar ? A kto nám pomôže? No predsa hasiči.
            Počas návštevy hasičskej stanice 8. 9 2023, sa žiaci 1. - 4. ročníka dozvedeli, čo všetko musia vedieť hasiči, aké majú oblečenie, aké autá používajú, čo v tých autách majú ..... a niečo nám dovolili aj vyskúšať si.

            ·

          • 7. 9. Deň čitateľskej gramotnosti

          • Čitateľská gramotnosť robí žiaka schopným nielen prečítať slová, vety a celé texty, ale aj pochopiť prečítané a ďalej s obsahom a získanými informáciami pracovať. 
            Najviac textov na čítanie určite nájdeme v knižnici, preto žiaci jednotlivých tried 2. - 4. ročníka navštívili mestskú knižnicu, kde si mohli knihy nielen pozrieť a spoločne prečítať, ale aj požičať. Prváci sa zatiaľ oboznámili so školskou knižnicou. Po návrate do tried všetci žiaci 1. stupňa vyrábali a kreslili zaujímavé záložky, aby sa  mohli zapojiť do medzinárodného projektu Záložka do knihy spája školy. 

             

          • Na ceste...

          • Včera získané vedomosti z besedy s pracovníkom mestskej polície pánom Deziderom Kaločaiom o pravidlách cestnej premávky z pohľadu chodca  dnes naplno využili prváci a žiaci úvodného ročníka priamo v praxi. Bez problémov zvládli presun v skupine nielen po komunikácii, ale aj na priechode pre chodcov. Využitie reflexných prvkov bolo pravdaže samozrejmosťou. Veríme, že získané vedomosti a zručnosti pomôžu našim žiakom aj za bránami školy.

            6. 9. 2023

          • Bezpečná cesta do školy

          • Na začiatku školského roka sa už v našej škole stalo tradíciou, že sa v rámci dopravnej výchovy najmenší stretávajú  na besede s pracovníkom mestskej polície. Tentokrát k žiakom úvodného a prvého ročníka zavítal pán Dezider Kaločai. Žiakom priblížil základné pravidlá cestnej premávky z pohľadu chodca, vyzvihol dôležitosť bezpečnostných prvkov a  bezpečného správania sa na chodníku a priechode pre chodcov. Získané vedomosti si hneď zajtra všetci vyskúšajú priamo v teréne ako účastníci cestnej premávky.

            5. 9. 2023

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.