• „Deň pre moje rozhodnutie“

          • 26.1.2023 sa žiaci 8. a 9.ročníka stretli so zástupcami stredných škôl, aby im bolo uľahčené rozhodnutie, kde a na ktorú školu si podajú prihlášku.

            Zástupcovia stredných škôl z nášho okresu, z okresov  Brezno, Lučenec a Poltár - SOŠ Tisovec, SOŠ Hnúšťa, SOŠ technická a agropotravinárska Rim. Sobota, EGT Tisovec, OA Rim. Sobota,  SOŠ obchodu a služieb Rim. Sobota, Gymnázium I. Krasku Rim. Sobota, HA Brezno, SOŠ Poltár, SZŠ Lučenec, SOŠ technická Lučenec,  prezentovali nielen odbory, ktoré budú otvárať, ale aj iné školské aktivity – praxe, stáže a mimovyučovacie akcie na ich škole. Vystúpenia boli obohatené o vyjadrenia študentov, ukážkami barmanov.  Bolo to veľmi zaujímavé a aj napriek tomu, že sa na žiakov valil kopec informácií, mohli si utvoriť obraz o rôznych typoch škôl. Tento deň im určite pomôže pri dôležitom životnom kroku, pretože čas sa kráti a čoskoro sa budú musieť rozhodnúť.

          • DEŇ KOMPLIMENTOV

          •             Vždy mi ponúkneš pomocnú ruku. Som rád, že si tu vždy pre mňa. Si skvelý priateľ …...... .              

                        Počas „Dňa komplimentov“ by každý z nás mohol vysloviť úprimný kompliment iným ľuďom. Kompliment, ako vieme, je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe (či o nej), ktorýé vyzdvihuje niečo, čo sa nám na nej obzvlášť páči, čo na nej oceňujeme. Môže pritom ísť o jej osobné vlastnosti či výkony alebo vonkajšie znaky, napr. vkusné oblečenie, príťažlivý vzhľad, ..... . Všetci sa občas potrebujeme cítiť dôležitými, resp. potrebnými – a úprimný kompliment je na to ľahkým prostriedkom. 

                   Žiaci IV. B sa v tento deň zamysleli, kedy im naposledy úprimne zo srdca povedal/a niekto niečo pekné. Bohužiaľ, priznali sa, že to nie je až tak často a dnešným dňom sa to dúfame trochu zmenilo. Každý žiak dostal papierovú  bublinku, prostredníctvom ktorej mal vyjadriť kompliment/y pre svojho spolužiaka, spolužiačku, pani učiteľku/učiteľa ........ Výsledkom bolo, že sme vyvolali poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého a zároveň sme našli tie najlepšie vlastnosti.

                        Ľudské slovo má veľkú silu, vie človeka povzbudiť, láskavo pohladiť, ale aj zraniť a ublížiť. Na okamih sa zamyslime. Kedy naposledy sme niekomu povedali niečo milé?

             

          • Ako správne poskytnúť prvú pomoc

          • Dňa 20. januára 2023 medzi nás zavítali záchranári Marek P. a Adrián K, ktorí v našej škole zrealizovali vzdelávaciu aktivitu zameranú na poskytovanie prvej pomoci. Vzdelávacia aktivita pozostávala z teoretickej časti zameranej na poskytovanie prvej pomoci a následnej praktickej časti, v ktorej si žiaci 4. a 7.-9. ročníka prakticky vyskúšali jej poskytovanie na resuscitačnej figuríne. Cieľom tejto aktivity bolo rozšíriť rozhľad a osvetu v oblasti poskytovania prvej pomoci a zistiť do akej miery sú „detskí záchrancovia“ schopní reagovať na potrebu jej poskytovania.
            Naši žiaci zvládli túto aktivitu na výbornú.     JC

          • Šaliansky Maťko

          •        

                    “Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala.

                     V nej malé mestečko Šaľa.

                     A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala...“

                   Toto sú slová MUDr. Svetozára Hikkela, spoluzakladateľa súťaže v prednese slovenskej povesti. Keď sa v mestečku Šaľa v roku 1991 zrodila iniciatíva zorganizovať súťaž v prednese slovenských povestí, v kalendári bolo meno Matej, a tak práve tento pán súťaž nazval podľa dátumu a miesta zrodu Šalianskym Maťkom. 

                    Do tejto súťaže sa naša škola zapája každoročne ( výnimkou boli predchádzajúce dva covidové roky) a inak to nebolo ani tohto roku. A tak 12.1.2023 sme sa preniesli do Budatína, Trenčína, Skalice ...  a vďaka umeleckému prednesu žiakov štvrtého a piateho ročníka sme si pripomenuli dávne časy, časy pánov a poddaných. Keďže ide o postupovú súťaž, v okresnom kole našu školu bude reprezentovať Maksim Grigorij Šamin (IV.B). Druhé miesto patrilo Marekovi Šaligovi (IV.B) a tretie miesto Sebastianovi Vachovi (V.B).              Chlapcom blahoželáme.

          • Kúsok histórie

          • Keby ste sa spýtali žiakov 4.B, ktorá osobnosť sa pričinila o uzákonenie spisovnej slovenčiny, kto zaviedol povinnú školskú dochádzku, kto bol prvým československým prezidentom, ktorú panovníčku označovali za matku dvoch cisárov alebo podľa koho je pomenovaná Ulica M.R.Štefánika v Hnúšti, bez zaváhania by odpovedali. V dejinách existuje mnoho zaujímavých osobností ako sú politici, lekári, panovníci, jazykovedci, či filozofi...., ktorí mali zaujímavý a významný život. Ich činmi sa môžeme inšpirovať a na ich chybách sa zas poučiť. Aj o tom sú hodiny vlastivedy v našej škole.

          • Do nového roku s novou knihou

          • Prvý mesiac v roku sa druháci opätovne "zatúlali" do mestskej knižnice. Pani knihovníčke popriali všetko dobré do nového roku, veľa zdravia, šťastia a kopu aktívnych čitateľov. Potom jej vrátili knižky, ktoré prežili vianočné sviatky u nich doma, a nasledoval  už známy "lov" na nové dobrodružstvá. Ani teraz si však spolu s pani učiteľkou nezabudli nahlas prečítať zaujímavý rozprávkový príbeh. Tentokrát išlo o zajačika, ktorý chytil slnko do oka. V rámci pochopenia textu sa tak druháci zoznámili s novým významom slova oko. Oddnes už všetci vedia, že ide o druh pasce. Našťastie cestou do školy bolo slniečko opäť na oblohe :).

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.