• ČÍTAJME SI 2023

          • 2 912 - počet detí zapojených do čitateľského maratónu v r.2008
            62 062 - počet detí zapojených do čitateľského maratónu v r.2022
            100 591 – počet detí prihlásených do čitateľského maratónu v r.2023
            244 – počet žiakov zapojených do čitateľského maratónu v našej základnej škole
                  Všetky tieto údaje sa týkajú projektu Čítajme si..., do ktorého už 14. ročníka sa zapojila aj
            naša Základná škola Klokočova 742/15. Projekt, ktorého hlavným organizátorom je Linka
            detskej istoty, vznikol s cieľom pritiahnuť k čítaniu čo najviac detí a poukázať na význam
            literatúry pre deti a mládež. S týmto cieľom sme sa do projektu zapojili aj my. Takže v týždni
            od 22. do 26.mája sme čítali, čítali a čítali...
                  A ako sme čítali, to si môžete pozrieť.

          • Odpad ako umenie

          • FRANCÚZSKO - SLOVENSKÁ OBCHODNÁ KOMORA v spolupráci s Ministerstvom školstva SR organizovala projekt Odpad ako umenie. Cieľom projektu bolo podporiť edukáciu žiakov základných škôl v oblasti ochrany životného prostredia. V rámci projektu mali žiaci za úlohu vytvoriť ,,umelecké dielo“ z odpadu na tému Olympijské hry Paríž 2024. Štvrtáci, siedmaci a ôsmaci spojili sily a podarilo sa im vytvoriť krásne dielo s nasledovným príbehom: Slovenský fanúšik letných olympijských hier sa plaví po rieke Seine do miesta konania hier a pri tom obdivuje najznámejší symbol Paríža – Eiffelovu vežu. Nad Parížom už horí olympijský oheň a z diaľky vidieť aj zástavu usporiadateľskej krajiny – Francúzska. A samozrejme nesmie chýbať parížsky maskot Phryge – metaforické vyjadrenie slobody tak nevyhnutnej v dnešnej dobe. V Paríži sa stretnú športovci z celého sveta, a to symbolizuje olympijské logo – olympijské kruhy – spájajúce všetky kontinenty. A čo bude ďalej ? Porota vyberie víťazné triedy, ktoré budú ocenené vo forme finančných prostriedkov a vecných odmien. Najlepšie diela, prípadne ich fotografie, budú zároveň vystavené v priestoroch Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Vyhlásenie víťazov sa uskutoční dňa 5. júna 2023 na Svetový deň životného prostredia.

          • Súťaž v zbere papiera - vyhodnotenie

          • V našej základnej škole v období od 21. 04. do 21. 05. 2023 prebiehala súťaž v zbere papiera. Tentoraz nešlo o súťaž jednotlivcov. Chceli sme podporiť kolektívneho ducha - súťažili sme ako triedy (kolektív). V tomto období sa  nám podarilo spoločnými silami vyzbierať 3 328,83 kg papiera, čím sme zachránili skoro 57 stromov (1 tona zberového papiera zachráni 17 stromov). Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto výzvy zapojili s akýmkoľvek množstvom prineseného papiera a prispeli k záchrane stromov (I.A - 130 kg, I.B - 112,5 kg, II.r - 313,3 kg, III.A - 14 kg, III.B 208,28 kg, IV. A - 0 kg, IV. B - 2 045,05 kg, V. A - 4,00 kg, 5. B - 90, 5 kg, VI. A - 27, 2 kg, VI. B - 52,00 kg, VII. A - 16,00 kg, VII. B - 0 kg, VIII. r - 301,00 kg, IX. r - 15,00 kg) .

            A teraz k víťazom:  1. miesto: IV. B (2 045,28 kg)

                                              2. miesto: II. r (313,30 kg)

                                              3. miesto: VIII. r (301,00 kg)

             Víťazom srdečne gratulujeme, ceny im slávnostne odovzdá pani riaditeľka 01. 06. 2023.

          • Učíme sa zážitkami

          • Naši druháci dnes zažili super deň. Okrem krásneho slnečného počasia si užili aj jazdu vlakom a doobedie plné zážitkov. Cieľom ich cesty bola exkurzia v Ekorelaxe v Rimavskej Sobote. Okrem zaujímavej prezentácie, v ktorej sa dozvedeli veľa nového zo života zvierat, sa zoči-voči mohli s niektorými zvieratami aj stretnúť. Na vlastné oči tam videli nielen zajace, myši, potkany, papagáje a pieskomily, ale aj menej bežné zvieratá. K najobdivovanejším určite patrili krokodíl, chameleón, gekončík, jašter, varan,had, ba dokonca aj sičivý šváb. Na dnešné zážitky aj vďaka chutnej bodke na záver v podobe zmrzliny budú naši druháci určite ešte dlho spomínať. :)

          • Zážitok zo spoznávania

          • Žiaci V. až IX. ročníka sa zúčastnili exkurzie do Košíc, kde navštívili  ZOO a Steel park – park vedy a techniky. Za pekného slnečného počasia sa mali možnosť poprechádzať po jednej z našich najväčších zoologických záhrad, kde spoznávali a pozorovali množstvo plemien domácich aj voľne žijúcich zvierat, ako aj  pôvodnú faunu lužných lesov. V Steel Parku na troch poschodiach skúmali vedecké hypotézy, overovali si technické a prírodné zákonitosti interakciou a hrou. Expozícia im ponúkla aktívne hranie sa s exponátmi z hutníctva, biometrie, strojárstva, atď. Zopakovali si už získané vedomosti a dozvedeli sa množstvo nových informácií z oblasti fyziky, matematiky, optiky, geológie, magnetizmu. Zistili, ako cirkulujú zvukové vlny, prečo sa oceľová gulička udrží vo vzduchu bez dotyku, ako vybrať ježka z klietky, zahrali sa na zememeračov v interaktívnom pieskovisku, vyskúšali si ovládanie elektromagnetického žeriavu, zahrali si robotický futbal. Najviac ich zaujal geologický vrták, ktorým sa virtuálne prevŕtali do stredu zeme. Zahrali sa s vedeckými hračkami - hlavolamami či rôznymi rébusmi. Po zážitkovom učení bolo treba trochu oddychu, ale aj rozptýlenia. V nákupnom centre počítali eurá, kalkulovali, zisťovali, čo si môžu kúpiť a čo nie. S hlavou plnou zážitkov a mierne unavení sa v podvečer vrátili domov.

          • Majáles 2023

          • Aj tento rok sme sa rozhodli pripomenúť si, že zabaviť sa dá aj bez alkoholu či cigariet a zároveň sme sa priučili spoločenskej etikete a slušnému spoločenskému správaniu. Znova sme sa dozvedeli niečo ďalšie o iných kultúrach - kým vlani to boli ukážky tancov, tento rok to bol jeden tanec a niekoľko piesní v podaní našich talentovaných spolužiačok a pani učiteľky Mgr. Andrejky Čonkovej. Výborne sme sa zabavili a zároveň zlepšili našu kondičku:-) Tešíme sa na ďalší rok.

            JJ

          • Biologická olympiáda

          • Tento týždeň nás úspešne reprezentovali v biologickej olympiáde :

            Tomáš Kožiak - 3. miesto - krajské kolo BIO kategória E  

            družstvo piatakov - Janka Antalová , Ján Hruška , Samko Füssy , Sebastian Vach a Leo Kyseľ  

                                       2. miesto - okresné kolo BIO kategória F

            Gratulujeme !

          • Slávičí spev


          • Krásne hlasy sa dnes ozývali v Rimavskej Sobote. Niet sa čo čudovať, veď spievali "SLÁVICI" ! CVČ v RS organizovalo okresnú súťaž pod názvom Slávik Slovenska. V prednese ľudových piesní súťažili žiaci, ktorí v školskom kole obsadili 1. miesto. Konkurencia v RS bola veľká. Napriek tomu svojím hlasom očarila odbornú porotu naša žiačka Olívia Horváthová ( 2. roč.) a v 1.kategórii obsadila 3. miesto. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov. 

            AČ 

          • Zelený certifikát

          • Naša základná škola opäť získala ZELENÝ CERTIFIKÁT za zabezpečenie ekologickej recyklácie a spracovania elektroodpadu a prenosných batérií a akumulátorov prostredníctvom organizácie zodpovednosti výrobcov SEWA, a. s., čím si splnila povinnosť podľa platnej legislatívy v Slovenskej rebublike.

            Vyzbierali sme:

            elektroodpad 360 kg

            prenosné batérie 40kg

             

             

             

             

             

          • UNICEF - MODRÝ GOMBÍK 2023

          • Milí rodičia a žiaci,
            práve dnes 15.mája prebieha na našej škole  zbierka MODRÝ GOMBÍK UNICEF 2023. Je venovaná deťom, ktoré žijú v krajinách, kde zúria vojny alebo ich pustošia prírodné katastrofy. Na svete sú milióny detí, ktoré sa trápia a aj my môžeme byť ich nádejou.

            1.https://www.youtube.com/watch?v=e5IjCq3NkZU

            2.https://www.youtube.com/watch?v=AxGcas9lFa4

            Pre slovenské deti vo veku 6 -10 rokov bol vytvorený unikátny program, ktorý je zameraný na duševné zdravie. Jeho názov je JEŽKOVINY a Ježko Bruno v ňom slovenské deti sprevádza po zaujímavých krajinách a pomáha im riešiť problémy, s ktorými sa deti v tomto veku najčastejšie stretávajú.
            Podporiť zbierku môžete ľubovoľným finančným príspevkom (v škole aj na námestí) alebo zaslaním SMS v tvare MODRY GOMBIK na číslo 844 (1 SMS = 3 €) alebo cez www.modrygombik.sk. Za Váš dobrý skutok veľmi pekne ďakujeme.

            Žiacka školská rada

          • Jar očami detí

          •  

            V marci k nám zavítalo jarné ročné obdobie v plnej svojej kráse, aj keď teploty občas tomu ešte nenasvedčujú. Príroda je úplne iná, plná farieb a vône. Jej krása sa odráža aj v detskej fantázii a kreativite. Nádherne stvárnenú jarnú prírodu detskými očami, ktoré vidia svet okolo nás v inej podobe ako my ostatní, máme možnosť vidieť na posteroch žiakov III. B triedy a vo výtvarnom spracovaní žiakov I. až IX. ročníka. Pod ich rukami ožili lúky plné kvetov, motýľov, chrobáčikov, včielok a vtáčikov. Namaľovali aj zvieratká a ich mláďatká, vytvorili rôzne jarné dekorácie a prezentácie v Power Pointe. Jar je témou mnohých vyučovacích predmetov žiakov 1. stupňa ZŠ. Všetko to, čo sa naučili a odpozorovali na vychádzkach, preniesli do svojej tvorivých a kreatívnych výtvorov.

             

             

          • Chémia u siedmakov

          • Dnes sme na hodinách chémie odštartovali sériu demonštračných žiackych pokusov. Andrej tým svojím dokázal vplyv katalyzátora na rýchlosť chemických reakcií. Už teraz sa tešíme na ďalšiu aplikáciu teoretických poznatkov do pútavých praktických experimentov.    Vyučujúca chémie

             

          • Futbal st.dievčat -okresné kolo

          • Dnes,11.5.2023 ,sa v našej ZŠ Klokočova Hnúšťa konalo okresné kolo vo futbale st.dievčat. Prihlásených bolo 6 družstiev z celého okresu Riamavská Sobota. Nakoniec sa súťaže zúčastnili len štyri družstvá: ZŠ Hostinského RS, ZŠ slovenská Jesenské,ZŠ J.F.Rimavského Hnúšťa,ZŠ Klokočova Hnúšťa. Naše dievčatá si vybojovali  2.miesto.Srdečne im gratulujeme. Dôležitý je ich odkaz, že šport posilňuje nielen telo, ale i ducha a priateľstvo.

          • DEŇ VÍŤAZSTVA NAD FAŠIZMOM

          • 8.máj - tento deň nám dáva príležitosť vzdať úctu všetkým, ktorí sa pričinili o to, že žijeme v mieri.

            Položením kytice kvetov a zapálením sviečok pri hrobe neznámeho partizána sme si aj my so žiakmi 2. ročníka pripomenuli obete 2.svetovej vojny a VÍŤAZSTVO NAD FAŠIZMOM.

            Česť a sláva hrdinom, ktorí padli za naše oslobodenie.

          • Zážitkové vyučovanie

          • Výtvarná výchova sa v tieto dni na 1. stupni konala netradične v Základnej umeleckej škole Jána Valacha. Žiaci sa s pomocou pani riaditeľky Mgr. A. Černákovej, PhD. a pána učiteľa Mgr. M. Brača zoznámili s plstením. Ide o kreatívnu techniku spracúvania zvieracej srsti, výsledkom ktorej je jemnučký materiál prispôsobený žiadanému tvaru. Každý žiak si tak mohol otestovať svoju zručnosť a šikovnosť. Aktivita sa u žiakov stretla s pozitívnym ohlasom a bola pre všetkých veľkým prínosom. Ďakujeme! Žiaci 1. stupňa ZŠ:)

          • Futbalový turnaj žiakov

          • Dňa 4.5.2023 sa uskutočnilo v našej škole obvodné kolo v malom futbale žiakov 5.-7. ročníka. Naši žiaci vybojovali 2. miesto a postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční dňa 15.5.2023 na ihrisku v našej škole. Našim chlapcom blahoželáme a držíme palce.

          • Exkurzia do Múzea SNP a Kališťa

          • Začiatok mája si už tradične spájame so spomienkou na jednu z najvýznamnejších udalostí v dejinách. Deň 8. máj je dňom, keď si ľudia po rokoch utrpenia a strádania konečne vydýchli, je dňom víťazstva slobody a pravdy, je dňom nádeje a výhliadky lepšej budúcnosti, je dňom porážky fašizmu. V nadchádzajúcich dňoch si ho budeme opäť pripomínať, a preto sme sa rozhodli, že najlepší spôsob ako to urobiť, je navštíviť miesto, ktoré je nemým svedkom krutosti vojny - Kalište, a vzdať hold všetkým, ktorí zaplatili tú najvyššiu daň. Ešte pred tým sme si prezreli expozíciu v Múzeu SNP a absolvovali veľmi pútavú prednášku s lektorom, ktorý nám priblížil príčiny a priebeh vojny. Výklad bol obohatený o zaujímavé, no mnohokrát i smutné príbehy obyčajných ľudí... takých ako sme aj my. Z múzea sme tak neodišli iba s poznatkami, ale aj s poučením, že sloboda nie je samozrejmosť, je to krehká a veľmi ťažko vybojovaná výsada.   

          • Medzinárodná súťaž KLOKAN 2023

          • 10 žiakov malo 100%, gratulujeme!

            Do medzinárodnej súťaže Klokan sa zapojilo viac ako 1500 škôl z celého Slovenska.

            No a medzi nimi nechýbala pravdaže ani naša škola.

            Na prvom stupni si potrápilo hlavičky 20 žiakov a na druhom stupni 16 žiakov. Úlohy boli ťažšie aj ľahšie, logické aj náročné. Žiaci sa však s nimi popasovali na výbornú. 

            V kategórii Klokanko 1 sa zúčastnilo 14 346 prvákov a  z toho 5 žiakov našej školy, ktorí sa umiestnili na 1. mieste, pretože mali všetky úlohy správne.

            V kategórii Klokanko 4 sme mali tiež 5 stopercentných žiakov, čiže 5 prvých miest z 8828 štvrtákov, ktorí sa zapojili. 

            Ostatní žiaci mali tiež vysokú úspešnosť, nad 70% mali ďalší 12 žiaci, čomu sme sa všetci potešili.

            Porovnať si vedomosti s ostatnými žiakmi z celého Slovenska bolo zaujímavé a povzbudzujúce do ďalšej práce. Počkáme si ešte na medzinárodne výsledky, ceny a diplomy.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.