• Deň otvorených dverí

          • Vo štvrtok  30. novembra zaplnil priestory mestského úradu čulý ruch. V rámci Dňa otvorených dverí mesta navštívili úrad žiaci tretieho ročníka, ktorí si okrem prehliadky niektorých priestorov inštitúcie, ako bola sobášna sieň, zasadacia miestnosť, kancelárie úradu, či samotná kancelária primátora ,mohli vyskúšať aj primátorskú stoličku. Azda najväčším lákadlom bola pre žiakov jedinečná výstava  primátora mesta.

            Veľmi nás teší, že aj takýmto spôsobom pán primátor aspoň čiastočne priblížil našim najmenším fungovanie mestského úradu. Oboznámenie sa s prostredím inštitúcie, do ktorej nevstupujú bežne, je pre deti obrovským zážitkom, o čom svedčilo aj ich nadšenie a radosť.                      M.Slov.

          • ADVENTNÝ KALENDÁR

          • Advent, advent, štyri sviece,
            prvá z nich sa zatrbliece.
            Za ňou druhá, tretia zhorí,
            prinesieme stromček z hory.
            A keď štvrtá horí stíška
            tešíme sa na Ježiška.

            Čakanie na Vianoce darčeky je pre každého z nás nekonečné. Čas, kým  príde Ježiško, si naši prváci skracujú adventným kalendárom, ktorý nie je plný sladkostí. Náš adventný kalendár je plný dobrých skutkov, ktoré u prvákov rozvíjajú emociálnu inteligenciu a prosociálne správanie k ostatným ľuďom. Keďže prvý december vyšiel na piatok, prváci si otvorili hneď tri okienka kalendára. Musia splniť tri úlohy: 1. Dnes skús nefrfľať😊 aj keď to bude ťažké., 2./ Porozmýšľaj, čo pre TEBA znamenajú Vianoce., 3. Urob desiatu sebe, môžeš aj rodičom.

            Pozn. Adventný kalendár je zvláštny druh kalendára ukazujúci 24 dní spojených s kresťanskými Vianocami a dobou adventuKalendár slúži na odpočítavanie dní adventu k Štedrému dňu. Rozšírená je papierová verzia, v ktorej sa nachádza 24 políčok vyplnených malými sladkosťami, často čokoládou rôzneho tvaru.

          • Chemická a fyzikálna show

          • Žiaci našej školy zažili 30.11. vystúpenie z oblasti fyziky a chémie, ktoré prebehlo interaktívnou formou medzi žiakmi a účinkujúcimi. Okrem efektných pokusov sa žiaci naučili ako vyrobiť vedecké hračky aj v domácom prostredí. Pre menších žiakov bol program prezentovaný hravou formou, pre starších žiakov odborným výkladom prezentovaných chemických reakcií a fyzikálnych javov.

          • Vianočný pozdrav pre Ježiška

          • Písali ste už vianočný pozdrav, pohľadnicu alebo list Ježiškovi? Že nie? Tak sa poponáhľajte. Žiaci tretieho ročníka si to dnes vyskúšali na hodine slovenského jazyka a literatúry. A nielen to. Vlastnoručne vypísanú pohľadnicu s vianočným želaním zaniesli na poštu. Tam si pri priehradke zakúpili poštovú známku a teraz už budú netrpezlivo čakať na odpoveď. Vianočná pošta je jedinečná príležitosť pre deti, aby verili, že ak si niečo veľmi želáme a niečo pre to vykonáme, máme možnosť, že sa tieto sny splnia. Tak nech sa tak stane!

                                          žiaci III.ročníka a pani učiteľka Marianka

          • Finančná gramotnosť – základná životná zručnosť

          • Finančná gramotnosť je, veľmi zjednodušene povedané, schopnosť využívať svoje znalosti a skúsenosti pri narábaní s financiami, a to s cieľom finančne sa do života zabezpečiť. Preto sa globálne považuje za jednu zo základných životných zručností. Týka sa každého jednotlivca bez ohľadu na vek, pohlavie, národnosť, dosiahnuté vzdelanie, povolanie, rodinný stav, či spoločenské postavenie. Hoci peniaze si zvládne spočítať takmer ktokoľvek, nie každý je schopný aplikovať tieto zručnosti aj v praxi. Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že žiaci nepoznajú hodnotu peňazí; nevedia, či cena za tovar alebo službu je adekvátna. Naši prváci sa zoznámili s veľmi dôležitými pojmami - ľudské potreby, hodnoty, peniaze, euro, minca a bankovka. Potom svoje nadobudnuté poznatky  aplikovali v praxi pri nákupe v školskom bufete, kde museli zistiť, v akej hodnote majú bankovky a mince vo svojej peňaženke a následne porovnali cenu tovaru so svojou hotovosťou. Väčšine prvákov sa darilo a tým, čo sa nedarilo, nevadí, veď predsa sme v procese poznávania a učenia sa.

          • GEMERSKÝ ZVONČEK

          • Dňa 28. 11. 2023 nenapadol len prvý sneh, ale prvýkrát sa naše prváčky Alisia, Anička a Leuška zúčastnili obvodného kola recitačnej súťaže GEMERSKÝ ZVONČEK v Základnej škole J. F. Rimavského v Hnúšti. Konkurencia bola silná. Každú školu v okolí reprezentovalo niekoľko žiakov. Naše prváčky to zvládli s ľahkosťou prvej snehovej vločky a Leuške sa  podarilo získať krásne 3. miesto, z ktorého sa veľmi tešíme. 

          • 28.11. Záchranná akcia :-)

          • Dnes nás potešila nádielka snehu. Tá však nemusela potešiť vtáctvo, ktoré na zimu neodlieta. Raňajky, obed aj večera sa im zrazu stratila pod snehom. Žiaci z 5.B zareagovali rýchlo a vtáčia búdka so semienkami hneď pribudla na balkóne. Dúfame, že nám vtáčiky budú svojou prítomnosťou robiť radosť.

          • AKO NEPODĽAHNÚŤ DEZINFORMÁCIÁM

          • Vedeli ste, že moderná éra dezinformácií sa začala ešte v 80. rokoch 20. storočia?

            Podpora digitálnej gramotnosti a boj proti dezinformáciám v triedach a školách nikdy neboli také dôležité ako teraz. Žiaci sa musia orientovať v čoraz zložitejšom online prostredí, kde sa môžu dočítať, môžu počuť a vidieť toľko, ako nikdy predtým. Sme zahltení informáciami. Vieme však správne rozlišovať medzi tými overenými a pravdivými, a naopak vymyslenými až klamlivými? Žiaci VII. A už áno.

          • Naša Austrália

          • Dva mesiace sme cestovali, spoznávali a zabávali sa v Austrálii. Zážitkovo sme sa priblížili naj kontinentu a prakticky sme sa rozhodli vytvoriť mapu Austrálie so základnými informáciami aj pre ostatných žiakov školy. Z hodín geografie si odnášame dobrý pocit. Rozhodne Austráliu raz navštívime!

          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI (OLOV)

          • My učitelia chceme deťom ukázať, že keď sa budú venovať pravidelným pohybovým aktivitám, zlepšia sa ich pohybové schopnosti. Preto sme sa aj tento rok zapojili do projektu „OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI (OLOV)“, ktorý je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov.

            Olympijský odznak všestrannosti(OLOV) je dobrovoľný národný športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) určený pre žiakov II. stupňa vo všetkých základných školách. Partnermi projektu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ SR) a Školský šport.

            Každý žiak po absolvovaní všetkých disciplín získa diplom s percentilom, ktorý stanoví jeho poradie v skupine všetkých testovaných žiakov v danom ročníku. Pre rodičov je to dôležitá informácia o úrovni pohybových schopností ich detí... 

          • Ja a počítač

          •    S príchodom modernej technológie sa objavil v našej spoločnosti nový problém. Problém, ktorý staršie generácie nepoznali. Dôsledky kyberšikanovania sa tak prejavujú nielen na psychickej a sociálnej úrovni, ale aj v edukačnom prostredí. Práve v dôsledku všetkých spoločenských zmien je v dnešnej dobe už prirodzené, že žiak mladšieho školského veku má svoj vlastný mobilný telefón a doma prístup k počítaču a internetu. Preto sme sa rozhodli aj našim prvákom ukázať, ako správne pracovať s počítačom a s informáciami, ktoré vďaka nemu získavajú.

          • Svetový deň pozdravov

          • Dnes je v kalendári 21.november -  Svetový deň pozdravov. Tento sviatok vznikol v roku 1973. Bratia McCormekovci hľadali spôsob ako posilniť mier vo svete. Prišli totiž k záveru, že ak ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať. Krásna myšlienka a bezpochyby aktuálna. Tretiaci si tiež dali záväzok, že dnes pozdravia aspoň 10 ľudí, veď v súčasnej spoločnosti osobný kontakt často nahrádzajú strohé sms správy, či chatovanie na počítači. Zistili, že naše slovenské pozdravy sú plné priania dobra, ale aj to, ako sa povedia v iných jazykoch. Pozdrav je prejavom úcty a dobrých úmyslov priateľstva. Nie je dôležité, ktorý pozdrav použijeme, dôležitá je úprimnosť našich slov. Tak teda zo srdca Vám všetkým prajeme DOBRÝ DEŇ!

                                 žiaci III. triedy a pani učiteľka Marianka

          • Prváci a poézia

          • Malí recitátori z I. A a z I. B sa 20. 11. spoločne stretli na triednom kole v prednese poézie. Prvé svoje vystúpenie pred obecenstvom zvládli siedmi súťažiaci naozaj obdivuhodne. Každá recitácia bola jedinečná. Na výbornú  sa popasovali nielen s textami básničiek ale aj so svojou trémou.  Spomedzi súťažiacich porota vybrala tri víťazky Annu Václavikovú, Alisiu E. Šaminovú a Leu Václavikovú, ktoré budú našu školu reprezentovať v recitačnej súťaži Gemerský zvonček. 

          • Konzultačný deň

          •  

            Milí rodičia, zákonní zástupcovia.Triedni učitelia a vyučujúci Vás pozývajú na konzultácie o prospechu, správaní a dochádzke Vašich detí za 1.štvrťrok šk.roku 2023/2024. Konzultácie sa uskutočnia v utorok 28.11.2023 od 14.00 do 15.45 hod v triedach. Bližšie informácie Vám poskytnú triedni učitelia.

          • Medzinárodný deň pozdravov

          • Dobrý deň, ahoj, čau, nazdar, sawas….

            Počuli ste už o svetovom dni pozdravov? Tento deň sa oslavuje už od roku 1973, pričom vznikol ako reakcia na vojnu medzi Izraelom a Egyptom. Cieľom tohto svetového dňa, ktorý pripadá na 21. novembra, je podporiť svetový mier a uvedomiť si potrebu osobného kontaktu s ľuďmi. Stačí pozdraviť aspoň desať ľudí a človek tým 21. novembra oslávi Svetový deň pozdravov. Splnili ste tento limit?

          • "Bubnovačka - Aby bolo deti lepšie počuť!"

          • Dnes, 20. novembra 2023, sa aj naša škola zapojila do BUBNOVAČKY 2023aby sme si pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý! Bubnovali sme po meste - aby bolo deti lepšie počuť, že protestujú proti akémukoľvek násiliu na deťoch. 

            DETI TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

            S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje podujatie “Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“, pretože hlas detí je dôležitý!

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“,  upozorní už po desiatykrát na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznie Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00 hod.

            Podujatie sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a prezidenta Českej republiky Petra Pavla.
             

            Spoločne sme vyjadrili svoje hlasné NIE, násiliu na deťoch!

             

            https://centrumslniecko.sk/o-nas/bubnovacka/

          • Hrozba na internete!

          • Vážení rodičia,

            na základe informácie Národného bezpečnostného úradu SK — CERT si dovoľujeme upozorniť na nebezpečnú skupinu na Whatsapp komunikačnej platforme.

            Dovoľujeme si upozorniť na skupinu Pridej co nejvíc lidí na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku a podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

            Zvlášť žiadame zákonných zástupcov upriamiť pozornosť na nasledovné odporúčania:

            • skontrolujte svojim deťom mobilné telefóny. Preverte, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú;
            • ak zistíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii. Preverte aj to, či dieťa v skupine už komunikovalo a aké informácie sebe potenciálne prezradilo;
            • po nahlásení na polícii a vykonaní potrebných úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovať;
            • poučte deti o type informácií, ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta, napríklad:
              • meno
              • adresa
              • vek
              • trieda, ktorú navštevujú
              • akékoľvek fotografie, vrátane fotografií z dovoleniek
              • mená, telefónne čísla a kontaktné údaje ďalších kamarátov a známych
            • rodičov tiež upozorňujeme na špecifický detail pri narábaní s možným objaveným. Podľa platnej legislatívy je rozširovanie detskej pornografie trestné, preto ak sa stretnete s takýmto typom obsahu, v žiadnom prípade si svojpomocne nevytvárajte zálohy, dôkazy, ani ich neposielajte ďalším ľuďom. V takomto prípade vždy ponechajte akúkoľvek manipuláciu s obsahom na políciu;
            • na ochranu mobilných zariadení je možné použiť aj aplikácie rodičovskej kontroly, ktoré dokážu obmedziť prístup dieťaťa k istým typom aplikácií, napríklad sociálnym sieťam. Aplikácie rodičovskej kontroly často ponúkajú profily prispôsobené veku a poskytujú detailny prehľad, ktoré aplikácie dieťa použilo;
            • aplikácie sociálnych sietí môžu poskytovať pokročilejšie možnosti riadenia obsahu, blokovania neželaných kontaktov, prípadne funkciu na nahlásenie škodlivého Zoznámte sa s týmito funkciami, aby ste ich v prípade potreby vedeli využiť;
            • zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte nimi kybernetickej hygiene. Vytvorte si komunikáciou s deťmi priateľskú atmosféru, aby sa nebáli nahlásiť, keď si nie sú isté.

            Bližšie   informácie   sú    dostupné   na    webovej   stránke   Národného   bezpečnostného úradu: Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp

            Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.