• Jesenné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci.
            V pondelok a utorok, 30. a 31.10.2023 sú jesenné prázdniny. 
            Vyučovanie pokračuje vo štvrtok 2.11.2023.

          • Z histórie Gemera-Malohontu

          • V zmysle hesla: „Najskôr poznaj svoj región, až potom svet!“ sme sa so žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka vydali spoznávať naše okolie. Zistili sme, že nemusíme cestovať ďaleko, aby sme pocítili  atmosféru starobylých kostolíkov a pokochali sa nádhernými freskami, či navštívili miesta, ktoré sa významne spájajú s dejinami druhej svetovej vojny a Slovenského národného povstania. O tom, aké skvosty nám ležia priamo pod nosom, často ani netušíme. Dnes (t. j. 20. októbra) sme navštívili gotické kostolíky v Kraskove a v Kyjaticiach a zúčastnili sa slávnostného otvorenia rozšírenej časti chodníka SNP v Rimavskej Bani, pričom sme mali jedinečnú možnosť vcítiť sa do kože našich predkov – povstalcov, vidieť ich uniformy, výzbroj, výstroj a previesť sa dobovým vozidlom typu Praga RN. Ani zďaleka sme však nevyčerpali všetko, čo náš región ponúka. A tak sa tešíme na ďalšie objavovanie a zážitky.   

          • Ako to bolo voľakedy

          • Milý dedko a babička, dáme Vám božtek na líčka.

            Pretože nás radi máte, vždy sa na nás usmievate.

            S láskou nás vždy opatrujete, koláčikom potešujete.

            Staroba prichádza nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. O tom, aké okamihy si pamätajú naši starí rodičia zo svojho detstva, nám prišli porozprávať naše seniorky z klubu dôchodcov. Žiakom pútavo a zábavne porozprávali rôzne príbehy zo svojej mladosti a svojím rozprávaním sa im snažili odovzdať životnú skúsenosť a ľudovú múdrosť. A aby to nebolo len o rozprávaní a kladení otázok, ako vďaku za to, že  prišli medzi nás im žiačky IV.B triedy zaspievali ľudovú pesničku, zarecitovali básničku, odovzdali kvietky a žiaci III. triedy im zahrali divadielko. Všetkým našim starým rodičom, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie, patrí naše poďakovanie a úcta (20.10.2023, E.U).

          • Riaditeľské voľno

          • Na základe §150 ods.5 zákona NR SR č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľka školy dňa 27.10.2023, t.j. piatok, riaditeľské voľno žiakom úvodného a 1. - 9.ročníka z organizačných dôvodov.

          • Viem, čo zjem

          • Do projektu „Viem, čo zjem“ sa zapojili dnes aj žiaci tretieho ročníka. Okrem cenných vedomostí o význame ovocia a zeleniny v našom jedálnom lístku, si zábavnou formou osvojili ako by mal vyzerať zdravý tanier. Dozvedeli sa, kedy počas dňa by sme mali konzumovať ovocie a kedy zeleninu. Svoje chuťové poháriky otestovali v zábavnej hre a na poslednej vyučovacej hodine si pripravili bylinkový čaj.

                                                                                      Triedna učiteľka Marianka

          • Orientačný beh pre deti z materských škôl.

          • Letné olympijské hry, ktoré sa budú konať v budúcom roku v Paríži, nás priviedli k myšlienke šírenia informácií o tomto veľkom podujatí a tiež k podpore rozvíjania kladného vzťahu k športu. 
            V rámci spolupráce s materskými školami sme 12. 10. privítali v parku predškolákov, ktorí sa najprv naučili, čo je to olympiáda, olympijský oheň, spoznali jej logo aj zistili ako získať medailu. Na pripravených stanovištiach ich potom čakali žiaci VII. B triedy, ktorí im pomáhali plniť pripravené športové úlohy a tiež ich snahu odmeňovali pečiatkami. No a keďže to bola taká malá olympiáda, za získané body dostal každý predškolák olympijské medailu, zdravé jabĺčko aj malú sladkosť na doplnenie energie.

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Aj tento rok sme sa zúčastnili školského kola súťaže v prednese rozprávky, ktorej postupové kolo sa tradične bude konať v Drienčanoch. Školského kola sa  zúčastnilo 12 žiakov z prvého stupňa. Tešíme sa zo všetkých žiakov, ktorí vnímajú krásu umelecky predneseného textu!   (13.10.2023 EU)

            Výsledky školského kola na 1. stupni:

            1. miesto -  Sára Amália Bamburová (II.A tr.)

            2. miesto -  Jakub Kováčik (II.A tr.)

            3. miesto -  Eleanor Brádňanská  (IV.B tr.)

            II. kategória:

            1. miesto: Leo Kyseľ, VI.B

            2. miesto: Sebastián Vach, VI.B

            3. miesto: Matúš Šaliga, V.B

            III. kategória:

            1. miesto: Dominika Boľfová

          • Školský zber

          •         Aj v školskom roku 2023/2024 pokračujeme v zbere druhotných surovín, aby sme i takouto formou prispeli k ochrane životného prostredia, šetrili prírodné zdroje a možno pomohli aj našej ekonomike. Druhotné suroviny odovzdajte  svojmu triednemu učiteľovi a nahláste množstvo. Všetky druhotné suroviny sa hlásia v kilogramoch. 

                  Prosíme všetkých žiakov, rodičov a priateľov školy o podporu tejto našej aktivity .

            Zbierame po celý rok:  

            1./ noviny, časopisy, letáky  -  bez sponiek, kartónu a iných prímesí;

            2./ batérie a akumulátory (iba malé, do rádií fotoaparátov  autobatérie NIE);

            3./ elektrozariadenia (všetky elektrozariadenia musia byť kompletné);

            napr.: rádiá, mp3 prehrávače, diskmany, walkmany, kalkulačky, telefóny, drobné počítačové vybavenie, elektrické hračky, hudobné nástroje, ale tiež napríklad varné kanvice, kulmy, fény, aku skrutkovače a ďalšie…

            Viac o separovaní odpadu sa dozviete na http://www.separujodpad.sk/index.php/obcan/ako-separovat/baterie-a-akumulatory.html?start=1

          • Svetový deň úsmevu

          • Na prvý októbrový piatok každoročne pripadá svetový deň úsmevu. Jeho zakladateľom je tvorca obľúbeného smajlíka Harvey  Ball. Dnes, 6.10. si žiaci tretieho ročníka pripomenuli tento sviatok úsmevom. A nielen to. Vyrobili si úsmevy a smajlíky, ktorými potešia svojich blízkych. A prečo sa usmievať? Úsmev nič nestojí a dokáže robiť zázraky. Uvoľňuje v situáciách napätie a prináša úľavu a radosť. A navyše svedčí každému. Má teda pozitívny vplyv na naše zdravie ale aj na okolie. Tak sa teda usmievajme! A nielen dnes.

                                                                          žiaci III. ročníka

                                                                     a pani učiteľka Marianka

          • Burza SŠ v Rimavskej Sobote

          • Keďže tento rok je pre deviatakov rokom rozhodovania   a to nie je až také ľahké, na pomoc nám prišla „Burza informácií “ stredných škôl v Rimavskej Sobote, ktorú sme  05.10.2023  navštívili. Exkurzie sa zúčastnilo 17 žiakov. Zástupcovia SŠ z okresov Rimavská Sobota, Lučenec, Zvolen, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Poltár,  predstavili odbory, ktoré otvárajú na svojich školách a akcie,  ktoré počas roka organizujú.  Mohli  sa popýtať vyučujúcich a študentov, uvidieť a aj ochutnať ich výrobky, dať sa namaľovať i učesať. Ponuka bola naozaj bohatá a naši žiaci majú nad čím uvažovať, dávať si pre a proti jednotlivým školám, kým podpíšu prihlášky. MB                                                          

          • 28.9. Geograficko-biologická exkurzia

          • Jaskyňa Baradla 

            Nie je až tak veľa miest na našom území, ktoré by sa dostali na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Jaskynný systém Slovenského krasu spolu s maďarským parkom Aggtelek tam zapísaný je. Takže skontrolovať pasy, občianske preukazy a môžeme vyraziť do Maďarska.

            V jaskyni bolo naozaj čo obdivovať a zážitky nám ostanú ešte dlho. Potom sme sa vybrali na nenáročnú túru na vyhliadku nad jaskyňou,kde  sme po ceste spoznávali dreviny a byliny.

            A bola by to smutná exkurzia, keby sme nemali možnosť precvičiť si finančnú gramotnosť 😊


          • Vyhodnotenie "Do školy bez áut!"

          • Maskot Európskeho týždňa mobility ďakuje školákom, ktorí prijali jeho výzvy z 18. - 22. 9. a posiela SUPER darčeky. ETM-káč praje všetkým veľa bezpečných krokov na cestách!

            28. 9. 2023

          • 26.9. Európsky deň jazykov

          •  

            Vedeli ste, že...? Na svete existuje až 200 umelo vytvorených jazykov? 43% jazykov na celom svete je ohrozených? Angličtina je oficiálnym jazykom v 60 štátoch sveta?

            Tieto a aj iné zaujímavosti sme sa dozvedeli dnes na hodinách cudzích jazykov v rámci Európskeho dňa jazykov.

            Jeho cieľom je podnietiť Európanov zo všetkých členských štátov, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov.

            Je to deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania. 26. septembra sme si tento deň pripomenuli aj na našej škole zapojením sa do rôznych aktivít. Vydali sa po „ceste jazykov“ po Európe, dozvedeli sa zaujímavosti o jazykoch, ich vývine a pôvode a svoje nové poznatky a vedomosti potom preverili v jazykovom kvíze.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.