• Olympiáda ľudských práv

          • ĽUDSKÉ PRÁVA A SLOBODY „Moja sloboda končí tam, kde začínam obmedzovať  slobodu iného človeka.“ Prečo sa učiť o          Ľudské práva sa nedajú kúpiť, získať, či zdediť, patria všetkým ľuďom jednoducho preto, že sú ľuďmi – sú prirodzené pre každého človeka. No a práve preto, že „možno sme sa všetci narodili vedomí si svojich práv, iba si to musíme občas pripomenúť “, organizujeme v našej škole každoročne OLYMPIÁDU ĽUDSKÝCH PRÁV. V utorok, 27.3.2024, sa jej školského kola zúčastnili žiaci 5. a 6. ročníka. S otázkami a úlohami, ktoré sa týkali problematiky ľudských práv, sa popasovali naozaj veľmi dobre a tu sú výsledky :

            1. miesto :  Janka, Sebastian, Janko / VI.B /
            2. miesto :  Maksim, Juraj, Matúš J. / V.B /
            3. miesto :  Andrej, Leo, Šimon / VI.A /
          • Besedy na témy obchodovanie s ľuďmi a trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

          • Opäť sme sa dozvedeli niečo nové vďaka besedám s pani preventistkou PZ RS - kpt. Mgr. Lenkou Lásovou - o trestnoprávnej zodpovednosti. Sú to dôležité informácie, aby sme vedeli, aké následky môže mať naše nesprávne konanie, dokonca ako môže negatívne ovplyvniť náš život aj v ďalekej budúcnosti. Rovnako sme boli informovaní o zločineckom obchodovaní s ľuďmi, ktorému sa nevyhol dokonca ani náš región. Musíme byť rozumní a ostražití. Už vieme, akým nástrahám treba čeliť.

            deviataci, ôsmaci, siedmaci

            JJ

          • Plavecký výcvik - 5. deň - vyhodnotenie

          • Naši žiaci vymenili vo februári školské lavice za plavecké dráhy bazéna. Počas piatich dní ukázali, ako dokážu zabojovať, prekonávať strach, objaviť svojho športového ducha a zdolať základy plaveckých štýlov ako znak, kraul i  prsia. Výcvik priniesol zaslúžené ovocie : plavci sa zdokonalili, neplavci zdolali základy plávania a deti majúce strach z vody v závere kurzu veselo šantili v bazéne a žiarili spokojnosťou. Na konci kurzu každý získal "Mokré vysvedčenie" a sladkú odmenu.

            Najviac nás však teší, že deti ukázali dobrotu svojich sŕdc. Neúnavne a vytrvalo povzbudzovali svojich menej smelých kamarátov a snažili sa zo všetkých síl, aby objavili potešenie z plávania. Prejavili sa ako súdržný kolektív. Ľudí, ktorých sme stretávali počas našich ciest na a z plavárne, často upútali svojou disciplinovanosťou a slušnosťou. Neraz sme dostali otázku: „Z ktorej školy sú tieto milé, slušné deti? “ Boli tak našou malou živou reklamou.

            Sme radi, že sme i takto mohli prispieť k posilneniu ich zdravia a zvýšeniu ich telesnej zdatnosti.

            M.Slov.

             

          • Už vieme čítať ....

          • Naši prváci už poznajú väčšinu písmen abecedy, a preto si vedeli prečítať postup prípravy pizze a samostatne ju pripraviť. Bola chutná a hlavne vlastnoručne upečená.

          • Zážitkové vyučovanie

          •  

            S ôsmakmi sme zažili netradičný vyučovací deň - najprv sme navštívili Gemersko - malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, kde sme si vyskúšali prácu s hrnčiarskym kruhom a dozvedeli sa zaujímavosti o tomto nie ľahkom, ale krásnom remesle. Potom sme navštívili reštauráciu Mladosť, kde nám študenti predviedli a vysvetlili zásady správneho stolovania a spoločenskej etikety pri návšteve reštaurácií. Pochválili nás, že máme záujem vzdelávať sa aj v tejto oblasti, pretože ako čašníci sa často stretávajú s nevhodným správaním sa hostí. Ďakujeme im aj touto cestou za profesionálny a láskavý prístup.

            VIII.B

          • Valentínske vyučovanie

          • Sviatok svätého Valentína každý rok pripadá na 14. február. Je sviatkom všetkých zaľúbených, ale aj milujúcich sa rodičov, priateľov a kamarátov. Jedna z legiend hovorí, že svätý Valentín bol kňaz, ktorý napriek zákazu zasnuboval a sobášil zamilované páry. Keď sa to dozvedel vtedajší cisár Claudius II., dal Valentína uväzniť a popraviť. V súčasnosti sa na Valentína zamilovaní obdarúvajú valentínskymi pozdravmi či romantickými darčekmi. Vyjadrujú tak hĺbku svojich ľúbostných a priateľských citov. Aj žiaci III. triedy si dnes spríjemnili dopoludnie tematickým vyučovaním. Nieslo sa v duchu lásky, priateľstva, pekných slov a prianí. Tento sviatok má v sebe veľké čaro a aspoň kúsok z jeho posolstva by mal byť v každom dni počas celého roka.

            Žiaci III. triedy a pani učiteľka Marianka

          • Plavecký výcvik - 1.deň

          • Práve dnes, 12. februára, sa 36 odvážnych žiakov 4. - 6. ročníka našej školy vydalo na súboj s vodou. Odvážnych preto, lebo nie každý samozrejme vedel plávať a nebál sa vody. Ale všetky obavy i strach sa „utopili“ hneď po prvom dni výcviku. 

          • Fašiangy Turíce....

          • Fašiangy sú veselým spojivom medzi vianočným obdobím a predveľkonočným pôstom. Začínajú sa po Troch kráľoch a trvajú až do noci pred Popolcovou stredou. Je to obdobie radosti, veselosti, plné zábavy a hudby spojené s pestrofarebnými maskami a karnevalmi. Takýto karneval sa konal dnes v našej škole. Telocvičňa sa premenila na rozprávkovú krajinu s množstvom rôznych rozprávkových postavičiek. Objavili sa tam princezné, čarodejníci, športovci, filmoví a rozprávkoví hrdinovia a množstvo rôznych iných masiek v pekných kostýmoch. U niektorých sa prejavila tvorivosť a fantázia. Masky si zatancovali a aj zasúťažili. Zaujímavé masky mali nielen žiaci, ale aj niektoré pani učiteľky. Pani vychovávateľkám ďakujeme za krásne vyzdobenú telocvičňu. Už teraz sa tešíme na budúci karneval. (09.02.2024).

          • Čítame pre radosť

          • Vďaka výzve rozvojového projektu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR „Čítame pre radosť“ sa našej základnej škole v 1. a 2. ročníku podarilo posilniť triedne knižnice novými modernými knižnými titulmi. Účelom výzvy rozvojového projektu bolo upevnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov. Týmto projektom sme nadviazali na predchádzajúci úspešný projekt „Čítame radi 2“, v rámci ktorého sme získali knihy do školskej knižnice, ktoré sú voľne prístupné všetkým žiakom školy.

          • Prevencia chrípky

          •  Vážení rodičia, milí žiaci,

            keďže v okrese Rimavská Sobota prudko narastá chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, dodržujte, prosím, pokyny Úradu verejného zdravotníctva SR:

            Počas chrípkovej sezóny patria deti medzi citlivú vekovú skupinu, ktorá ochorie zväčša najčastejšie. Okrem zváženia očkovania proti chrípke treba preto u detí dbať aj na ďalšiu prevenciu:

            UMÝVANIE RÚK 
            primerane veku pripomínajte deťom dôležitosť umývania rúk,opakujte im, kedy si majú ruky umývať: po príchode do školy i návrate domov, pred a po jedle, po každom použití toalety, po kašľaní, kýchaní a pri akomkoľvek pocite nečistých rúk,naučte ich správny postup, dbajte na to, aby si ruky umývali dôkladne a nevynechali žiadne miesto,pripomínajte im, že si nestačí ruky opláchnuť, treba použiť mydlo a teplú vodu,kde je to možné (školy, škôlky), uprednostňujte jednorazové papierové utierky; uteráky často vymieňajte.

            RESPIRAČNÁ ETIKETA
            naučte deti, aby si pri kýchaní či kašľaní zakrývali ústa, najlepšie papierovou vreckovkou, ak nemajú vreckovku ihneď k dispozícii, môžu si ústa pri kašli / kýchaní narýchlo prekryť lakťovou jamkou,dohliadnite, aby mali papierové vreckovky vždy poruke, usmernite ich, aby ich po použití odhodili do odpadkového koša.

            ČERSTVÝ A ČISTÝ VZDUCH
            v chrípkovej sezóne je dôležité nárazovo a dôkladne vetrať niekoľkokrát počas dňa,ochrana pred pasívnym fajčením - rôzne ochorenia, ako sú zápal priedušiek, bronchitída, alergia, astma alebo aj zápal ucha, môžu tkvieť aj v pasívnom prijímaní cigaretového dymu.

            ZDRAVÁ STRAVA A VITAMÍNY
            zabezpečte deťom prísun vitamínu C, najlepšie dostatočným množstvom ovocia a zeleniny,
            naučte deti pravidelnej dennej konzumácii ovocia a zeleniny, a to počas celého roka, teda nielen v čase zvýšeného výskytu respiračných infekcií,v období od októbra do apríla dopĺňajte deťom vitamín D (je dôležitý pre imunitný systém a v chladných mesiacoch je pre deti náročnejšie získavať ho prostredníctvom slnečného žiarenia),deťom prospejú aj omega 3 kyseliny, ktoré sú napríklad obsiahnuté v rybom tuku, oleji z tresčej pečene či rakytníkovom a chia oleji,imunitu možno podporiť aj betaglukánmi.

            POBYT VONKU
            s deťmi je vhodné chodiť každý deň von, bez ohľadu na počasie, ale v primeranom oblečení; pravidelné prechádzky vonku prekrvujú sliznice dýchacích ciest, očí a uší, čo podporuje ich funkciu,slnečné žiarenie ovplyvňuje tvorbu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému.

            DOSTATOK ODPOČINKU
            spánok regeneruje organizmus a dodáva mu energiu na boj s vírusmi a baktériami - dieťa do 3 rokov by malo ideálne spať 12 hodín, dieťa do 6 rokov najmenej 10 hodín denne, starším deťom môže stačiť 8 hodín,večer už by malo mať dieťa pokojový režim, bez televízie a mobilu,detská spálňa by mala byť dostatočne vetraná a vnútorná teplota by nemala presiahnuť 18 až 22 °C,vhodný nie je ani príliš suchý a prehriaty vzduch, pretože vysušuje sliznicu, ktorá je vstupnou bránou pre preniknutie vírusov a baktérií do tela.

          • Deň otvorených dverí


          • Predškoláci sa ocitli na olympiáde . Privítali sme ich u nás, aby si vyskúšali všetko, čo ich už čoskoro čaká v škole, aby sa oboznámili s priestormi našej školy a hlavne, aby sa spoznali s pani učiteľkami, pani asistentkami, pedagogickými zamestnancami a so svojimi staršími čoskoro  spolužiakmi. 

            Bola to vzrušujúca cesta  rôznorodymi stanovišťami, ktorými ich sprevádzali kamaráti. Overili si svoje umelecké a športové zručnosti, bystrosť, šikovnosť, rýchlosť či kuchárske schopnosti. 

            Ďakujeme za návštevu. Tešíme sa, že aj rodičia využili možnosť si pozrieť priestory našej školy a informovať sa o našich aktivitách.

            Vidíme sa opäť na zápise do 1. ročníka.

          • 5.deň Lyžiarskeho výcviku.

          •     Posledné rady, pokusy, vlastné vnímanie svojej lyžiarskej zručnosti, sebahodnotenie, zdokonaľovanie sa. Spoločné zhodnotenie a posledné slová: ...bolo super ... naučil som sa lyžovať... ďakujem za príležitosť... ak budem môcť, pôjdem aj na budúce...ďakujem, že som tu mohol byť ... zlepšil som sa ... páčilo sa mi ...

                 Čo ešte dodať na záver? Teším sa, že sme boli všetci úspešní, bez zranenia, plní pekných zážitkov a dojmov. Ďakujem za pomoc pani asistentke Stanke Vetrákovej, p.asistentke Nikolke Štulajterovej  a p.učiteľovi Julkovi Szokemu. Aj vďaka nim sme si mohli celý týždeň užívať  peknú pohodovú atmosféru lyžovania.

          • 4.deň Lyžiarskeho výcviku

          • Niekto nás má tam hore rád. Počasie stále nádherné, svah a sneh ideálny, nálada super. Mladí lyžiari rýchlo obutí,stojaci na lyžiach pri vleku a čakajúci na pokyn vedúcich družstiev. Výučba lyžovania pokračuje, žiaci dostávajú rady, ukážky, pomoc a môže sa ďalej pracovať na zdokonaľovaní sa každého nášho lyžiara.Chcú, snažia sa, vedia popísať plusy a mínusy, vedia sa povzbudiť, pomôcť si,tolerovať sa. Keď odchádzajú domov, sú aj unavení, ale hlavne spokojní a šťastní. Všetci vedia výjsť na vleku na kopec a aj podľa bieleho kódexu z neho zlyžovať.Rodičia, môžete byť na nich hrdí.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.