• Dobrý skutok

          •      Vianoce sú obdobím, keď sa vo väčšej miere hovorí o pomoci iným. Ľudia na Slovensku sa v tomto období zapájajú do dobročinných aktivít a hmotných zbierok. Výnimkou nie je ani naša škola. A keďže Vianoce pre mnohé deti či starých ľudí neznamenajú štedrosť, radosť a lásku, my všetci môžeme pomôcť týmto ľuďom necítiť sa opustene a smutne. Aktivita, ktorú robíme v našej škole, takmer nič nestojí, len trochu času a ochoty. Urobili sme dobrý skutok darovaním hračiek, nepotrebného oblečenia a kníh. Tento rok sme to odovzdali zamestnancom Terénnej a sociálnej práce pri mestskom úrade v Hnúšti, ktorí všetky veci spravodlivo rozdelia tým, ktorí to najviac potrebujú. Je pekné plniť želania a robiť radosť tým, ktorým to nebolo dopriate. Ďakujem všetkým, ktorí sa do tejto aktivity zapojili a prispeli aspoň malým kúskom k tomu, aby aj iní ľudia mali krajšie Vianoce. (20.12.2023 E.U)

          • Výnimočný projekt "Olejko chráni prírodu"

          • Naša škola sa zapojila do tohto výnimočného projektu, ktorý sa zameriava na správne nakladanie s použitým kuchynským olejom a väčšina z nás ho produkuje pri príprave rôznych vyprážaných jedál. Projekt má vzdelávací charakter a chce ukázať našim deťom, že každý z nás môže prispieť k ochrane životného prostredia jednoduchými, ale účinnými krokmi. Jedným z nich je aj správne zaobchádzanie s použitým kuchynským olejom.

            Triediť a odovzdávať olej môže každý žiak, rodič alebo zamestnanec školy na vrátnici školy. 

            Viac na https://www.olejko.sk

          • Advent a Vianoce našich predkov

          •          V našich domácnostiach sa čokoro rozžiaria vianočné stromčeky, budú rozvoniavať koláče a jedlá, ktoré nemôžu chýbať na štedrovečernom stole. Na adventnom venci budú zapálené všetky sviece. Takto nejako vyzerajú Vianoce v súčasnosti. Ale ako trávili predvianočné sviatky naši predkovia? Žiaci IV.B triedy svojim spolužiakom z I. až V. ročníka priblížili toto najkrajšie obdobie roka v krátkom ľudovom pásme prostredníctvom scénok. Previedli ich celým predvianočným obdobím, ktoré začína prvým stridžím dňom - Katarínou, až po posledný stridží deň, ktorý končí 21.12. Žiaci sa dozvedeli, aké tradície a zvyky sa v tomto čase kedysi dodržiavali, čo znamená Advent a  aj históriu Mikuláša. Vianočný čas im priblížili žiaci II. III. a VII. ročníka krásnym spevom, tancom a radostným koledovaním, čím oživili celú predvianočnú besiedku. Žiaci sa dozvedeli aj o niektorých vianočných zvykoch vo svete. Za spevu pani učiteľky Andrejky žiaci ukončili besiedku spoločným tancom, ktorý býva súčasťou silvestrovských osláv.

          • Riaditeľské voľno

          • Na základe §150 ods.5 zákona NR SR č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľka školy dňa 22.12.2023, t.j. piatok, riaditeľské voľno žiakom úvodného a 1. - 9.ročníka z organizačných dôvodov.

          • Austrálske Vianoce

          • Dnes sme si užili predvianočnú náladu pečením tradičných austrálskych keksíkov. Deviataci využili svoju čitateľskú gramotnosť, aby rozlúštili recept a pripravili vynikajúce koláčiky. Snahu nám trochu sťažila stratená váha, ale prepočítať množstvo surovín na množstvo polievkových lyžíc bola pohoda.

            Druhá skupina deviatakov zase uvarila punč, ktorý chutil všetkým.

            Zabavili sme, niečo sa naučili a hlavne sme sa naladili na Vianoce!

          • Malí hudobníci

          • Dnešný deň sa radujme a veselo spievajme

            Ježiškovi malému, v jasliach narodenému. 

            Spi, spi, Ježišku, ty náš miláčku.

            S textom tejto krásnej koledy si naši prváci počas návštevy v Základnej umeleckej školy Jána Valacha opäť pripomenuli nadchádzajúci čas Vianoc. Spolu s pani Mgr. G. Füssyovou sa "prelúskali" rôznymi hudobnými nástrojmi, vďaka ktorým dokázali vytvoriť krásny hudobný sprievod. O zaujímavé rytmické momenty veru nebola núdza :).

            13. 12. 2023

             

          • Vianočné tvorivé dielne

          • V rámci dlhoročnej dobrej spolupráce našej ZŠ a SOŠ Hnúšťa sa 12.12.2023 v ZŠ konali tvorivé dielne s vianočnou tematikou. Deviataci predviedli svoje zručnosti pri výrobe ozdôb na vianočný stromček pod vedením pedagogičiek a žiačky SOŠ. Zároveň sa žiaci dozvedeli zaujímavosti o študijných odboroch, v štúdiu ktorých môžu pokračovať. Za príjemne strávené chvíle ďakujeme Mgr. Janette Ferancovej, p.majsterke Gabike Medveďovej a žiačke Barborke.

          • Celosvetová akcia aj v našej škole

          • Počas predvianočných príprav sa každoročne milióny ľudí po celom svete zapájajú do akcie Hodinu kódu,  počas ktorej sa prostredníctvom zábavných aktivít zoznamujú so základmi programovania. V tomto roku to bola Hodinu kódu s umelou inteligenciou alebo bez nej. 
            Zapojiť sa môže ktokoľvek a kdekoľvek na svete. A tak sa v dňoch 4. - 10. 12. zapojili aj niektorí žiaci našej školy, pretože rozvíjanie digitálnych zručností je dôležitou súčasťou informačnej gramotnosti moderného človeka. Odmenou za účasť bola nielen skúsenosť, ale aj zisk certifikátu.

          • Hasičské hry s Mikulášom

          • ​​      Dnes, 8.12.2023, sme sa zúčastnili VIII. ročníka halových hier mladých hasičov pod názvom "Hasičské dni s Mikulášom". Našu školu reprezentovali dve družstvá - družstvo chlapcov aj družstvo dievčat. Súťažilo sa v troch disciplínach, v silnej konkurencii, kde sme medzi dobrovoľnými hasičskými družstvami boli jediná základná škola z okresu Rimavská Sobota.

                Napriek tomu naše družstvá dosiahli veľmi dobré výsledky porovnateľné s ostatnými družstvami, ktoré sa hasičskému športu venujú aj niekoľko rokov. Najväčším prekvapením bolo asi pre všetkých naše družstvo dievčat, ktoré sa v súťažnej disciplíne "Vedomosti a rýchlosť hasiča" umiestnili na úžasnom 1.mieste. Z úspechu sme mali nesmiernu radosť a snahu oboch našich družstiev vysoko ocenili aj organizátori a rozhodcovia súťaže. 

                  Prežili sme deň plný adrenalínu, ale aj zábavy, a to pri trochu netradičnom športe, akým hasičstvo je.                        ... a prišiel aj Mikuláš :-)

                                                                                                                                                                            M.Vachová

             

             

                                                                                                                              

          • Program - "Vianočné želanie"

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            srdečne Vás pozývame v pondelok 11. decembra 2023 do Kultúrneho domu na vianočný program s názvom „Vianočné želanie“, ktorého začiatok sa z dôvodu prerušenej distribúcie elektriny posúva na 17:00 hod. Vstupné: dospelí 2,- € a deti 1,- €.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

            Žiaci a kolektív ZŠ Klokočova

          • Predvianočný čas...

          • December zahájili prváci odkrývaním tajomstiev adventného kalendára, ktorý v sebe skrýva nielen zaujímavé úlohy, ale aj sladké potešenie. Radosť z prvého snehu im pripomenula prichádzajúce Vianoce, a tak si spoločne vyzdobili svoju triedu vianočnou ikebanou. Vďaka vianočnej pošte zase veria,  že Ježiško im splní ich túžby a záhadné darčeky prinesie pod vianočný stromček :).

            4. 12. 2023

          • Vianočná pošta

          • Už 7. rok spája Vianočná pošta dobrovoľníkov z celého sveta, aby mohli napísať na Vianoce pozdrav neznámym starkým do domova. Aby seniorom dopriali niečo, bez čoho Vianoce pre nich nemajú ten správny charakter. 

            A hoci mnohí z nich „niekoho majú“, veľmi im chýba vianočná pošta – jeden z ich tradičných symbolov Vianoc, ktorý dnes už akosi vyšiel z módy. Spoločne so žiakmi 5.B im ju doprajeme. Dnes sme obdržali presné adresy pre starkých a hneď sa v tomto predvianočnom čase pustíme do práce.

          • 57 krabíc plných lásky!

          • Krásny projekt sa opäť podaril!

            A nielen to - myšlienka spolupatričnosti a šírenia vianočného ducha je v našej škole, zdá sa, nákazlivá, pretože našim žiakom, ich rodinám a našim pedagógom sa tento rok podarilo pripraviť pre seniorov až neuveriteľných 57 vianočných balíčkov plných voňavých, hrejivých, jedlých i nejedlých prekvapení, a najmä plných lásky. Snáď prinesú do okolitých domovov dôchodcov veľkú radosť a požehnané sviatky.

            Všetkým, ktorí sa do projektu zapojili, úprimne ĎAKUJEME!

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.