• Ja a počítač

          •    S príchodom modernej technológie sa objavil v našej spoločnosti nový problém. Problém, ktorý staršie generácie nepoznali. Dôsledky kyberšikanovania sa tak prejavujú nielen na psychickej a sociálnej úrovni, ale aj v edukačnom prostredí. Práve v dôsledku všetkých spoločenských zmien je v dnešnej dobe už prirodzené, že žiak mladšieho školského veku má svoj vlastný mobilný telefón a doma prístup k počítaču a internetu. Preto sme sa rozhodli aj našim prvákom ukázať, ako správne pracovať s počítačom a s informáciami, ktoré vďaka nemu získavajú.

          • „Technologické ticho“ - “Noc boja za slobodu a demokraciu”

          •                  V rámci projektu MV SR „NIE šikanovanie“  sme v našej základnej škole zorganizovali a uskutočnili NOC TECHNOLOGICKÉHO TICHA zameranú na netradičné športové a pohybové aktivity. Žiaci prostredníctvom aktivít posilňovali prosociálne správanie, tímového ducha, svoju sebadôveru, fyzický a duševný rozvoj. Súčasťou akcie bola aj BUBNOVAČKA, ktorá má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Keďže sme v škole spali na prelome dátumov 16. – 17. 11. pripomenuli sme si 17. november -  Deň boja za demokraciu a slobodu, aby sme neotupili pozornosť nových generácií pred nebezpečenstvom opakovania nedemokratických režimov a pripomenuli osudy obetí komunizmu.       

                           A čo bolo cieľom akcie? Prežiť 24 hodín bez informačno - komunikačných technológií. Nám sa to podarilo a zistili sme, že vieme tráviť voľný čas aktívne a spoločne.  

          • Vesmír

          • Radosť z nových vedomostí žiakom prinesú projektové aktivity, pri ktorých môžu samostatne a tvorivo pracovať, spolupracovať s kamarátmi a prezentovať výsledok svojej práce. Štvrtáci takto vytvorili projekty Slnečnej sústavy na hodinách prírodovedy a pracovného vyučovania. Vyrobili si aj hvezdárske ďalekohľady so súhvezdiami znamení, v ktorých sú narodení. Takto precestovali aspoň časť nekonečného vesmíru.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľské voľno žiakom 1.až 9.ročníka v piatok 18.novembra 2022 z prevádzkových dôvodov. Vyučovanie pokračuje v pondelok 21.novembra 2022.

          • iBobor

          • 7.-11. novembra 2022 sa uskutočnil 16.ročník medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Tu nájdete štatistické vyhodnotenie: iBobor - štatistické vyhodnotenie 2022/23. Aj naši žiaci ukázali, že sú konkurencieschopní a máme úspešných riešiteľov, ktorým gratulujeme.

             

            Drobec: max. 72 bodov, 24 566 súťažiacich, 4 400 (17,91%) úspešných riešiteľov - aspoň 45 dosiahnutých bodov

            Celkové poradie     Meno a priezvisko     Trieda     Dosiahnutý výsledok

            1479.-1786.              Martin Šafárik              III.B         56 bodov, 92,73 percentil

             

            Bobrík: max. 96 bodov, 32 369 súťažiacich, 6 788 (20,97%) úspešných riešiteľov - aspoň 60 dosiahnutých bodov

            Celkové poradie     Meno a priezvisko     Trieda     Dosiahnutý výsledok

            867.-1409.                Samuel Füssy              V.B         80 bodov, 95,65 percentil

            1452.-1907.              Juraj Kovalančík          IV.B         76 bodov, 94,11 percentil

            1991.-2794.              Patrik Bálint                 V.B          72 bodov, 91,37 percentil

            1991.-2794.              Matúš Juricin               IV.B         72 bodov, 91,37 percentil

            4152.-5172.              Miriam Kureková         V.B          64 bodov, 84,02 percentil

            4152.-5172.              Natália Angerová        V.B           64 bodov, 84,02 percentil

            5357.-6786.              Sebastian Vach           V.B          60 bodov, 79,03 percentil

             

            Kadet: max. 80 bodov, 22 385 súťažiacich, 8 524 (38,1%) úspešných riešiteľov - aspoň 50 dosiahnutých bodov

            Celkové poradie     Meno a priezvisko     Trieda     Dosiahnutý výsledok

            6715.-7166.              TamaraSýkorová         IX.           53,33 bodov, 67,98 percentil

            8025.-8478.              YijingZhang                 VIII.         50,66 bodov, 62,11 percentil

            (percentil - koľko percent súťažiacich predbehol/la)

          • Dva skvelé dni v Bratislave

          •      

                   Konečne sa nám to podarilo. Plánovaná exkurzia do nášho hlavného mesta sa uskutočnila v dňoch 9.11. – 10.11.2022.

                   Po dlhej no bezproblémovej ceste autobusom sme začali našu exkurziu  návštevou budovy parlamentu – sídla Národnej rady SR. Vo vstupnej hale nás čakal usmievavý elegantný sprievodca, pán Ľubomír Adamišin, ktorý nás previedol budovou, porozprával o staršej i novšej histórii NR. Veľký dojem na nás urobili obrazy Albína Brunovského maľované na drevo, ktoré sú ozaj umeleckým skvostom a nachádzajú sa pred rokovacou sálou. Mohli sme si sadnúť na balkón rokovacej sály, no poslanci mali práve  verejné hlasovanie, tak nám niektorí len zamávali a s niektorými sme sa mohli vo vestibule odfotiť ( mihli sme sa aj vo večerných správach televízie JOJ ).  

                 Keďže sme boli v parlamente a v jeho blízkosti sa nachádza dominanta Bratislavy – Bratislavský hrad, prezreli sme si krásne upravené nádvorie hradu, skadiaľ sme mali úžasný výhľad na naše hlavné mesto i neďaleké Rakúsko. Prešli sme si aj zrekonštruované priestory hradnej záhrady.

                  Ďalšou zastávkou bol hrad Devín, ktorý prechádza rekonštrukciou.  Napriek hmlistému počasiu zaujal nás svojou majestátnosťou a bohatou históriou, o ktorej stručne pripravila informácie pani učiteľka Juhaniaková a všetci sa podieľali na jej prezentovaní. Niektorí žiaci zarecitovali básne našich významných štúrovských  básnikov. Upútal nás aj sútok riek Dunaja a Moravy, ktorý sme mohli vidieť z najvyššej veže.

                 Určite nemenej zaujímavou časťou dňa bola svetová výstava COSMOS DISCOVERY  – NAJVÄČŠIE DOBRODRUŽSTVO ĽUDSTVA -  na výstavisku v Inchebe. Výstava mapuje pilotované lety do vesmíru od ich počiatkov až po súčasné aj plánované misie. Zoznámili sme sa s prvými vesmírnymi rokmi, najdôležitejšími míľnikmi povojnovej histórie ľudstva aj najnovšími projektmi a víziami. Mohli sme sa zoznámiť s  naozajstnými príbehmi hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry, dotknúť sa Mesiaca, vstúpiť na palubu vesmírnej stanice, zažiť najväčšie dobrodružstvo ľudstva na vlastnej koži. Výstava Cosmos Discovery vznikla v spolupráci s NASA, svetovými, českými a slovenskými odborníkmi. V interaktívnom Cosmocampe, ktorý je súčasťou výstavy, si mohli vyskúšať výcvik kozmonautov a zaujímavé 3D-technológie.

                 Po dlhom dni nám dobre padlo dobré jedlo a teplo izby hotela Eva vo Svätom Jure.  Večer sme strávili na izbách rozprávaním o prežitých zážitkoch a užívaním si chvíľ mimo domova.

                Druhý deň ráno po raňajkách sme prechádzali Bratislavou, všímali si hustú premávku, staršie i novšie budovy, kde sídlia rôzne inštitúcie, rieku Dunaj, prístav a mosty, cez ktoré sme prechádzali a niektoré len videli. Tešili sme sa na muzikálové predstavenie rozprávky pre všetky generácie, Šľahačková princezná,  v Divadle Nová scéna. Šľahačková princezná patrí medzi najlepšie albumy Pavla Hammela so skupinou Prúdy a s textárom Kamilom Peterajom. Platňa sa stala albumom roka 1973 vo vtedajšom Československu. Divadlo vypredané do posledného miesta s malými, väčšími i staršími deťmi odmeňovalo svojich aktérov za výborné spevácke, herecké a tanečné výkony častým potleskom.

                Po krásnom umeleckom zážitku nás pán vodič odviezol do obchodného centra, kde sme sa naobedovali a urobili menšie nákupy. Cesta domov nám ubehla rýchlo a plní zážitkov a dojmov sme sa so spevom vrátili k čakajúcim rodičom.

                 Dochvíľnosť, disciplinovanosť a vzájomná tolerancia tiež prispeli k tomu, že na dva dni v Bratislave budeme radi a ešte dlho spomínať.     

            MB                   

          • „NIE šikanovaNIE“ - vyhodnotenie dotazníka

          •         V rámci projektu Úradu vlády SR „NIE šikanovanie“  sme v našej základnej škole vypracovali a následne vyhodnotili online dotazník, ktorý bol zameraný  na zisťovanie prejavov kyberšikanovania u žiakov 3. - 9. ročníka ZŠ. Z 269 žiakov, ktorí našu školu navštevujú,  vyplnilo dotazník 159, čo je približne 60%. Výsledky ukazujú, že až 40% opýtaných žiakov trávi DOMA na internete denne viac ako 3 hodiny. Najviac alarmujúce je však zistenie, že z celkového počtu zapojených žiakov skoro 1/3 uviedla, že má skúsenosti s KYBERŠIKANOU. Z týchto žiakov až 33 uviedlo, že sa s nepríjemným a zraňujúcim správaním stretli pri hraní POČÍTAČOVÝCH HIER. Práve táto oblasť je miesto, kde má ŠKOLA NAJMENŠÍ DOSAH.

                  MILÍ RODIČIA, preto VÁS prosíme  o  POMOC v boji proti kyberšikane. SPOLOČNÝM úsilím môžeme zabrániť tomu, aby sa s takýmto správaním naše deti nestretávali.  Povedzme „NIE“ kyberšikanovaniu.

          • Naši deviataci si uctili hrob neznámeho partizána

          • Na Sviatok všetkých svätých sme si pripomenuli našich predkov a my, deviataci, nezabúdame ani na tých, ktorí obetovali svoj život vo vojne. Spolu s členmi Zväzu protifašistických bojovníkov v Hnúšti sa budeme starať o hrob neznámeho vojaka na hnúšťanskom cintoríne. Zároveň si tak pripomenieme historické súvislosti, naučíme sa správať na pietnom mieste a urobíme dobrý skutok.

            JJ

          • Beseda na tému trestnoprávnej zodpovednosti za kyberšikanu

          • V rámci projektu NIEšikanovaNIE a prevencie sa začiatkom novembra uskutočnili online besedy s pani kpt. Mgr. Lenkou Lásovou - preventistkou PZ v Rimavskej Sobote. Žiaci 8. a 9. ročníka boli oboznámení s trestnoprávnou úpravou internetovej kriminality a so základnými skutkovými podstatami internetovej kriminality. Dozvedeli sa veľa užitočných informácií o tom, ako sa vyhnúť kyberšikane voči vlastnej osobe i o právnych postihoch, ktoré za kyberšikanu hrozia. 

            JJ

          • Hľadanie dôkazov

          • O tom, že využitie tabletov nezačína a nekončí iba pri pasívnej zábave, sme sa dnes 3.11. presvedčili na hodine geometrie v IV.B triede. Našou úlohou bolo postaviť stavbu z kociek podľa návodu a nakresliť, ako ju vidíme spredu, zozadu, sprava a vlastne koľko kociek vidíme. Pracovali sme v skupinách a naše riešenia boli rozdielne. A čo teraz ? Kto má pravdu ? Koho riešenie je správne ? A tu dostali svoje miesto tablety. Odfotili sme  určené pohľady stavieb z kociek a na fotografiách sme získali potrebný dôkaz správneho riešenia.  KK

          • "TT" Technologické ticho - "Strašidelná noc - Halloween po našom"

          •      Vo  štvrtok 27. októbra  si žiaci do školy priniesli spacie vaky a dobrú náladu, aby mohli spolu zmysluplne stráviť čas bez informačno – komunikačných technológií. Prenikli do sveta fantázie, piekli chlieb a muffiny, následne si ich vyzdobili, venovali sa kreatívnym tvorivým dielňam, hrali spolu spoločenské hry, prešli sa večernou Hnúšťou so svetielkujúcimi  lampiónmi. Samozrejme nemohla chýbať ani diskotéka a najlepšie bolo večerné čítanie na dobrú noc. Na mobily, tablety a plejká si ani nespomenuli. Napriek tomu, že sa im nechcelo ukončiť „Strašidelnú noc“, po raňajkách sa s výslužkou pobrali domov.

                Táto akcia sa konala a bola finančne podporená  v rámci vyzvania predsedu vlády SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania na realizáciu projektu “NIE šikanovaNIE”.

          • Dobšinského rozprávkový Gemer

          •    „ Bola treskúca zima a na zasneženej lúke pod lesom v malej chalúpke sa rodina Ježkovcov pripravovala na Štedrý večer...“

                  Nie, neľakajte sa, Vianoce sú ešte ďaleko. To len jedno dievčatko sa rozhodlo, že napíše rozprávku Vianoce v rodine Ježkovcov, pretože má asi Vianoce rado a už sa na ne aj veľmi teší. Táto rozprávka sa zapáčila aj  odbornej porote v regionálnej súťaži Dobšinského rozprávkový Gemer a v nevianočnom čase jej udelila III. miesto. Kto je to šikovné dievčatko, autorka vianočnej rozprávky? Janka Antalová z V.B.  

                   Janke srdečne blahoželáme a  tešíme sa na jej ďalšie príbehy, pretože rozprávok nikdy nie je dosť. A ...

                 „ ... na stromčeku v chalúpke pod lesom potichu zazvonil vianočný zvonček  a tejto rozprávky je koniec.“    

             

             

          • Mesiac úcty k starším

          •      Mesiac október je vyhlásený za Mesiac úcty k starším už takmer tri desaťročia. Nielen staršia generácia vníma vlastný vek, ale aj mladšia generácia si viac uvedomuje pevné miesto, ktoré v ich živote zaslúžene patrí starým či prastarým rodičom. Úcta k človeku je dôležitá a nielen v tomto mesiaci. Starí rodičia potrebujú našu stálu pozornosť. Snažíme sa  viesť deti k tomu, aby poznali svojich starých rodičov, vážili si ich a pomáhali im. Ale aj deti môžu niečo naučiť svojich starých rodičov, čo ukázali počas programu pre nich určeného pod názvom „Život je život, toto je FACEBOOK“. Program vychádzal z rozhovoru starých rodičov s vnukom. Starí rodičia rozprávali vnukovi, ako sa oni hrávali počas svojho detstva a vnuk im zase rozprával, ako funguje Facebook, ako si vytvoriť internetové „JA“. Starí rodičia sa dozvedeli, čo je to KYBERGROOMING, SOCIOTECHNIKA a STOLKER. Boli poučení, ako sa nestať obeťou KYBERŠIKANY, jednoducho ako byť pripravení na ONLINE SVET. Starý otec nakoniec povedal veľmi peknú myšlienku: „Internet je dobrý sluha, ale zlý pán!“ Takže internet a celý online svet môžeme využívať vo svoj prospech, ale je potrebné dodržiavať stanovené pravidlá. Celú myšlienku programu podporili aj tanečné predstavenia, ktoré boli plné pohybu a dynamiky. A samozrejme k programu nemohla chýbať nádherná jesenná výzdoba školy.

                   Program pre starých rodičov sme uskutočnili v rámci  vyzvania predsedu vlády SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania na realizáciu projektu “NIE šikanovaNIE”.

          • Sen o mieri

          •      Jedinečné výtvarné práce ľudí s mentálnym postihnutím z celého Slovenska mali možnosť vidieť žiaci 4.ročníka v priestoroch Knižnice prof. Štefana Pasiara v Hnúšti. Pohľad týchto ľudí na "SVET V MIERI", aký mala táto výstava názov, bol naozaj krásny, farebný, veselý, precítený a zobrazený rôznymi kreatívnymi technikami. Ich práca, snaha a záujem sú inšpiráciou pre ostatných ľudí. 
                Štvrtáci zároveň porovnali svoj terajší život v školských laviciach so školským životom slovenských spisovateľov na výstave "SPISOVATELIA V ŠKOLSKÝCH LAVICIACH". Prostredie, v ktorom sa kedysi učili, vysvedčenia a diplomy z dávnych čias, futbalový dres, fotky zo stužkovej.... Hm, témy na pobavenie a aj na zamyslenie...

          • Záložka do knihy spája školy

          •      Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlasujú každoročne k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc  česko-slovenský projekt pre základné školy a osemročné gymnáziá pod názvom Záložka do knihy spája školy. Cieľom tohto projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Záložky žiakov našej základnej školy už majú svojich majiteľov, ktorými sú žiaci Základnej školy v Jaklovciach. Nás už tiež potešili záložky, ktoré sme dostali od žiakov z našej partnerskej školy.

                  Tohtoročná Záložka tak splnila svoj cieľ -  spojila dve základné školy na Slovensku. A my sa už teraz tešíme na 14. ročník tohto projektu.

              

             

          • Na návšteve u škôlkarov

          • Keďže mesiac OKTÓBER nás prekvapil príjemným počasím, vybrali sme sa spolu s našimi PRVÁKMI na jesennú návštevu do MŠ- Klokočova.

            Tešili sme sa na našich kamarátov- predškolákov, s ktorými sme sa spoločne zahrali a zašportovali si v ich školskej záhrade. To bolo radosti!

            Ako spomienku na spločne strávené chvíle sme im nechali naše jesenné slniečko priateľstva, ktoré im bude tento deň pripomínať.

            MA, KB

          • Náš rodokmeň

          • Mladí historici

            S piatakmi sme sa na hodinách dejepisu stali na chvíľu historikmi. Dostali za úlohu zistiť mená a informácie o svojich predkoch, pretože vieme, že aj ústne dochované informácie sú dôležité pre historický výskum a možno rodičia použili aj nejaké písomné pramene. Zistili odkiaľ pochádzajú ich predkovia,kedy sa narodili a už nezabudnú na sviatok svojich rodičov, súrodencov či starkých.

            Potom sa na chvíľu stali umelcami, ktorí vytvárali krásne jedinečné rodostromy svojej rodiny. Všetky výtvory putovali na nástenky v triedach.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.