• VALENTÍNSKA POŠTA

          • V deň svätého Valentína sú ľudia otvorenejší a viac prejavujú svoju lásku či náklonnosť k iným. Tento deň nie je len sviatkom zamilovaných, ale aj sviatkom priateľstva.

            Spoločne so žiackou školskou radou sme sa rozhodli zorganizovať valentínsku poštu. Škatuľa s valentínskou tematikou čakala na naplnenie valentínkami, ktoré Tamarka a Sofia predávali za symbolickú sumu vo vestibule školy. Možnosť napísať valentínku svojej školskej kamarátke či kamarátovi alebo obľúbenej učiteľke či učiteľovi využili naši žiaci naplno. Pošty sa nazbieralo naozaj neúrekom. Úlohy roztriediť a rozniesť Valentínsku poštu sa zmocnili  Melinda a Miki.

            Príležitosť povedať alebo napísať niekomu niečo pekné máme však 365 dní v roku! Využime to!

             

             

          • Ochutnávka z Dňa otvorených dverí

          • Deň otvorených dverí 14. - 15. 2. 2023

            Predškoláci sa ocitli v skutočnom svete Minecraftu. Privítali sme ich u nás, aby si vyskúšali všetko, čo ich už čoskoro čaká v škole, aby sa oboznámili s priestormi našej školy a hlavne, aby sa spoznali s pani učiteľkami, pani asistentkami, pedagogickými zamestnancami a so svojimi staršími čoskoro  spolužiakmi. 

            Bola to vzrušujúca cesta  rôznorodymi stanovišťami, ktorými ich sprevádzali kamaráti mincrafťáci. Overili si svoje umelecké a športové zručnosti, bystrosť, šikovnosť, rýchlosť či kuchárske schopnosti. 

            Ďakujeme za návštevu. Tešíme sa, že aj rodičia využili možnosť si pozrieť priestory našej školy a informovať sa o našich aktivitách.

            Vidíme sa opäť na zápise do 1. ročníka.

             

          • Pozvánka na celoškolské ZRPŠ

          • Vážení rodičia, 

            pozývame Vás na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 20. februára 2023 o 16:00 hod. v jedálni školy.

            PROGRAM: Voľba zástupcov rodičov do Rady školy pri Základnej škole Klokočova 742/15 Hnúšťa.

            Tešíme sa na stretnutie.                                                                                     Vedenie školy

          • STOP ŠIKANE !

          •           V rámci projektu „NIE šikanovaNIE“ sa naši žiaci vyjadrili na tému šikana rôzneho druhu. Zaujímalo nás najmä, čo si myslia o ľuďoch, ktorí niekoho šikanujú, čo ich k tomu vedie, aké majú pohnútky, dôvody. Tak vzniklo video s odpoveďami – názormi. Snáď sa všetci zamyslíme a pochopíme, že pri šikanovaní trpia všetci.

                   Toto video bolo finančne podporené  v rámci vyzvania predsedu vlády SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania na realizáciu projektu “NIE šikanovaNIE”.

             

          • 5.deň Základného lyžiarskeho výcviku

          •     Posledný deň nášho základného kurzu. Slnko, krásne upravený svah, radosť z osobných úspechov a slová našich mladých začínajúcich lyžiarov, ktorí ešte pred štyrmi dňami neverili, že to dajú: "nechcem, aby sme končili", "ja nechcem ísť ešte domov","budete mi chýbať", "som rád, že som to dal", "cez víkend sem pôjdem s rodičmi ","páči sa mi lyžovanie","som hrdina", "bolo super", "ďakujem"...

               A na záver ešte pár slov. Ďakujem našim žiakom, že sa odhodlali prekonať svoj strach z neznámeho a húževnato na sebe pracovali.Nie je nič krajšie ako šťastné dieťa.

               Veľké ďakujem patrí aj p.inštruktorkám Stanke Vetrákovej,Mirke Bagačkovej,2 inštruktorom Skicentrum Kokava  Línia  a p.Žilíkovi.

          • 4.deň ZLV

          • Sme šťastní. Vyšli sme a zišli.Nie sme ešte 100% lyžiari, ale vieme to tzv. dať. Prekonali sme obavy, strach, posunuli svoje hranice a môžeme ďalej pracovať na tom, aby sme sa zlepšovali v lyžiarskych zručnostiach. Treba už len každú sobotu vyjsť na zasnežený svah a skúšať a skúšať. Domov sme odchádzali všetci spokojní.

          • 3.deň Základného lyžiarskeho výcviku

          • Zvyčajne sa vraví, že na tretí deň príde kríza. Pravda je, že nás naozaj pobolievali nohy, niekoho aj ruky. A niekto pociťoval aj celkovú únavu. To všetko je odzrkadlením naozaj snaživej, húževnatej práce na svahu. Navyše sa k tomu pridáva pridaná hodnota, a to je 6 hodín čerstvého vzduchu, veľa vitamínu D v podobe slniečka, smiech s kamarátmi a čas strávený bez mobilu. Dnes sme trénovali plynulosť a nadväznosť oblúkov vo väčšom kopci, jazdu na pome. Samozrejme aj menej populárne  a to pravidlá správania sa na svahu. Niekomu to išlo lepšie, niekomu ťažšie. Ale my pedagógovia vieme, že naši žiaci sú už teraz všetci víťazi.

          • 2.deň na ZLV

          • Krásny slnečný deň, pekne upravený svah a dobré naladení naši mladí lyžiari, to všetko prispelo k dobrej pracovnej atmosfére na svahu. Dnes sme začali po tvrdej práci vnímať a cítiť radosť z lyžovania, zo seba. Prvé oblúčiky,ťahanie na vleku, zjazd po spádnici, pády a vstávanie a.... Nech sa páči.

          • Základný lyžiarsky výcvik

          • Dnes, 6.2.2023, sme začali so žiakmi 6.-8.ročníka ZLV v lyžiarskom stredisku Skicentrum Kokava Línia. Dnes nás čakalo krásne slnečné počasie a to už svedčilo, že nálada pri nadobúdaní vedomosti, ale aj praktických činnosti, bude dobrá. Bolo vidieť, že všetci chcú, a preto aj snaha bola veľká. Všetci žiaci boli super, patrí im veľká pochvala. A niečo z nášho prvého dňa k nahliadnutiu.

          • Iniciatíve sa medze nekladú

          • Žiaci piateho ročníka si pre nás v triede pripravili prekvapenie. Predsa si o sopkách nebudeme len čítať a pozerať videá. Využili možnosť ukázať nám sopku v akcii. S realizáciou projektu im pomohla pani riaditeľka CVČ Zlatka Vinclavová.

          • SUPERSCHOPNOSTI SUPERPOČTÁROV A SUPERPOČTÁRIEK

          •            Štvrtáci chceli zistiť, či disponujú matematickými SUPERSCHOPNOSŤAMI, a tak spoločne s  pani učiteľkou  vyhlásili  MATEMATICKÝ TUTORIÁL, ktorý prebiehal počas mesiaca január. Do tutoriálu sa zapojilo 10 odvážlivcov, ale len siedmim z nich sa podarilo zotrvať a úspešne (bez chýb) vypočítať spolu 400 príkladov zameraných na písomné sčitovanie a odčitovanie do 10 000, premenu jednotiek dĺžky a času, násobenie a delenie do 100. Pozor, išli aj na vyšší level, delili a násobili dvojciferné čísla. Za svoju odvedenú prácu dostali CERTIFIKÁT, pekné ceny, ktoré určite využijú pri ďalšej svojej úspešnej práci a samozrejme pár jednotiek z matematiky. Našimi SUPERPOČTÁRMI A SUPERPOČTÁRKAMI sú: MATÚŠ ŠALIGA, MAREK ŠALIGA, SARAH ČIPKOVÁ, JURAJ KOVALANČÍK, MATÚŠ JURICIN, MAKSIM GRIGORIJ ŠAMIN A EMKA MIADOKOVÁ.

                             Úspešným SUPERMATIKÁROM a SUPERMATIKÁRKAM gratulujeme !

          • BUĎ FIT!

          • Pohyb je všade okolo nás. Je základným prejavom života organizmu, u človeka jedna zo základných životných potrieb – umožňuje rast, vývin, dozrievanie a formovanie. V aktivitách detí zaujíma významné miesto. Deti prežívajú radosť z pohybu, z hry, z telesných cvičení. V rámci spolupráce našej školy s materskými školami sme aj tento rok uskutočnili spoločné cvičenie v našej telocvični. Privítali sme budúcich prváčikov z obidvoch materských škôl. Minulý týždeň k nám zavítali žiaci z MŠ na Ulici Klokočova a dnes budúci prváčikovia z MŠ Nábrežie Rimavy. Cvičenie pozostávalo z rozcvičky, v ktorej si deti vyskúšali pohyby rôznych zvieratiek, trochu si zasúťažili, prekonávali rôzne prekážky, robili netradičné aktivity s netradičným náčiním, ako sú štipce, plastové vrchnáky, papierové loptičky, zahrali sa dve pohybové hry. Za snahu dostali sladkosť a medailu za účasť. Dúfam, že týmito aktivitami sme ešte viac povzbudili záujem detí o cvičenie. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s detičkami z MŠ. E.U.

          • "NIE šikanovaNIE" - výtvarná súťaž !!!! SÚŤAŽ PREDĹŽENÁ DO 03. 02. 2023 !!!!

          •          Ako žiaci základnej školy vnímajú problematiku kyberšikanovania, kybergroomingu, stalkingu a sociotechník ? Odpoveď môže dať aj výtvarná súťaž „NIE šikanovaNIE“. 

                              Výtvarnú súťaž pre žiakov 1. – 9. ročníka ZŠ  s názvom  „NIE šikanovaNIE“ sme vyhlásili v rámci vyzvania predsedu vlády SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania na realizáciu projektu “NIE šikanovaNIE”. Poslaním výtvarnej súťaže je podnecovanie žiakov k zamysleniu sa a diskusii o problémoch týkajúcich sa kyberšikanovania, kybergroomingu, stalkingu a sociotechník  nielen v školskom prostredí, vytváranie možností na vyjadrenie vlastného názoru a postoja k danej problematike a v neposlednom rade vytváranie priestoru na prezentáciu svojej vlastnej tvorby. Práce, ktoré nebudú zodpovedať výtvarným zručnostiam a schopnostiam  prislúchajúcim k veku žiaka, budeme musieť v rámci pravidiel fair - play   DISKVALIFIKOVAŤ.
                               Súťažiaci budú rozdelení do 4 kategórií : 1. kategória: žiaci 1. – 2. ročníka ZŠ, 2. kategória: žiaci 3. – 4. ročníka ZŠ, 3. kategória: žiaci 5. – 6. ročníka ZŠ, 4. kategória: žiaci 7. – 9. ročníka ZŠ.

                             Súčasťou súťaže je návrh dizajnu nálepky, ktorej témou je tiež vyjadrenie názoru k rôznym formám KYBERŠIKANY. Víťazná nálepka bude vytlačená a nalepená v každej triede a v priestoroch našej školy.  Pri návrhu nálepky budeme súťažiť len v 1 kategórii (1. – 9. ročník ZŠ) o 1. – 3. miesto. Do súťaže môžu žiaci vo všetkých kategóriách prihlásiť len samostatné práce vytvorené ľubovoľnou výtvarnou technikou vo formáte minimálne A4 a maximálne A3, prípadne aj trojrozmerné práce. Súťažné práce treba označiť názvom práce, menom a priezviskom žiaka, uviesť aj vek, triedu, súťažnú kategóriu. Vytvorené práce je potrebné priniesť svojmu triednemu učiteľovi najneskôr do 31. 01. 2023. Vyhlásenie víťazov súťaže bude  28. 02. 2023 prostredníctvom triednych učiteľov a www stránky našej základnej školy. Ceny im budú slávnostne odovzdané 01. 03. 2023.

                               A čo vlastne súťažíte ?

            1. miesto vo všetkých kategóriách:

            ARMODD Squarz 9 Pro čierne

            https://www.armodd.sk/armodd-squarz-9-pro-cierne/

            ARMODD Squarz 9 Pro strieborné

            https://www.armodd.sk/armodd-squarz-9-pro-strieborne/

            2. miesto vo všetkých kategóriách:

            ARMODD Roundz 3 čierne

            https://www.armodd.sk/armodd-roundz-3-cierne/

            ARMODD Roundz 3 zlaté

            https://www.armodd.sk/armodd-roundz-3-zlate/

            3. miesto vo všetkých kategóriách:

            Slúchadlá Niceboy HIVE Beans (hive-beans-black) čierna

            https://www.datart.sk/sluchadla-niceboy-hive-beans-hive-beans-black-cierna.html

            Slúchadlá Philips TAT1207BK (TAT1207BK/00) čierna

            https://www.datart.sk/sluchadla-philips-tat1207bk-tat1207bk-00-cierna.html

          • „Deň pre moje rozhodnutie“

          • 26.1.2023 sa žiaci 8. a 9.ročníka stretli so zástupcami stredných škôl, aby im bolo uľahčené rozhodnutie, kde a na ktorú školu si podajú prihlášku.

            Zástupcovia stredných škôl z nášho okresu, z okresov  Brezno, Lučenec a Poltár - SOŠ Tisovec, SOŠ Hnúšťa, SOŠ technická a agropotravinárska Rim. Sobota, EGT Tisovec, OA Rim. Sobota,  SOŠ obchodu a služieb Rim. Sobota, Gymnázium I. Krasku Rim. Sobota, HA Brezno, SOŠ Poltár, SZŠ Lučenec, SOŠ technická Lučenec,  prezentovali nielen odbory, ktoré budú otvárať, ale aj iné školské aktivity – praxe, stáže a mimovyučovacie akcie na ich škole. Vystúpenia boli obohatené o vyjadrenia študentov, ukážkami barmanov.  Bolo to veľmi zaujímavé a aj napriek tomu, že sa na žiakov valil kopec informácií, mohli si utvoriť obraz o rôznych typoch škôl. Tento deň im určite pomôže pri dôležitom životnom kroku, pretože čas sa kráti a čoskoro sa budú musieť rozhodnúť.

          • DEŇ KOMPLIMENTOV

          •             Vždy mi ponúkneš pomocnú ruku. Som rád, že si tu vždy pre mňa. Si skvelý priateľ …...... .              

                        Počas „Dňa komplimentov“ by každý z nás mohol vysloviť úprimný kompliment iným ľuďom. Kompliment, ako vieme, je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe (či o nej), ktorýé vyzdvihuje niečo, čo sa nám na nej obzvlášť páči, čo na nej oceňujeme. Môže pritom ísť o jej osobné vlastnosti či výkony alebo vonkajšie znaky, napr. vkusné oblečenie, príťažlivý vzhľad, ..... . Všetci sa občas potrebujeme cítiť dôležitými, resp. potrebnými – a úprimný kompliment je na to ľahkým prostriedkom. 

                   Žiaci IV. B sa v tento deň zamysleli, kedy im naposledy úprimne zo srdca povedal/a niekto niečo pekné. Bohužiaľ, priznali sa, že to nie je až tak často a dnešným dňom sa to dúfame trochu zmenilo. Každý žiak dostal papierovú  bublinku, prostredníctvom ktorej mal vyjadriť kompliment/y pre svojho spolužiaka, spolužiačku, pani učiteľku/učiteľa ........ Výsledkom bolo, že sme vyvolali poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého a zároveň sme našli tie najlepšie vlastnosti.

                        Ľudské slovo má veľkú silu, vie človeka povzbudiť, láskavo pohladiť, ale aj zraniť a ublížiť. Na okamih sa zamyslime. Kedy naposledy sme niekomu povedali niečo milé?

             

          • Ako správne poskytnúť prvú pomoc

          • Dňa 20. januára 2023 medzi nás zavítali záchranári Marek P. a Adrián K, ktorí v našej škole zrealizovali vzdelávaciu aktivitu zameranú na poskytovanie prvej pomoci. Vzdelávacia aktivita pozostávala z teoretickej časti zameranej na poskytovanie prvej pomoci a následnej praktickej časti, v ktorej si žiaci 4. a 7.-9. ročníka prakticky vyskúšali jej poskytovanie na resuscitačnej figuríne. Cieľom tejto aktivity bolo rozšíriť rozhľad a osvetu v oblasti poskytovania prvej pomoci a zistiť do akej miery sú „detskí záchrancovia“ schopní reagovať na potrebu jej poskytovania.
            Naši žiaci zvládli túto aktivitu na výbornú.     JC

          • Šaliansky Maťko

          •        

                    “Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala.

                     V nej malé mestečko Šaľa.

                     A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala...“

                   Toto sú slová MUDr. Svetozára Hikkela, spoluzakladateľa súťaže v prednese slovenskej povesti. Keď sa v mestečku Šaľa v roku 1991 zrodila iniciatíva zorganizovať súťaž v prednese slovenských povestí, v kalendári bolo meno Matej, a tak práve tento pán súťaž nazval podľa dátumu a miesta zrodu Šalianskym Maťkom. 

                    Do tejto súťaže sa naša škola zapája každoročne ( výnimkou boli predchádzajúce dva covidové roky) a inak to nebolo ani tohto roku. A tak 12.1.2023 sme sa preniesli do Budatína, Trenčína, Skalice ...  a vďaka umeleckému prednesu žiakov štvrtého a piateho ročníka sme si pripomenuli dávne časy, časy pánov a poddaných. Keďže ide o postupovú súťaž, v okresnom kole našu školu bude reprezentovať Maksim Grigorij Šamin (IV.B). Druhé miesto patrilo Marekovi Šaligovi (IV.B) a tretie miesto Sebastianovi Vachovi (V.B).              Chlapcom blahoželáme.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.