• Poézia s malým kúskom herectva

          •        Včera nás navštívil herec Lukáš Latinák. Našim žiakom prednášal klasickú poéziu – no nie klasicky. Niektoré básne prerozprával vlastnými slovami, niektoré dokonca rapoval, pričom spontánne vyjadroval svoje postoje a názory na rôzne nielen literárne témy. Dotkol sa medziľudských vzťahov, správania sa na internete i etikety.

            S mladšími žiakmi rozobral  tajomstvo rozprávky o Červenej čiapočke i neposlušných kozliatkach. Zamyslel sa s nami nad tým, či je povinná literatúra príjemná a kde všade by sme mohli nájsť poéziu.

            Podľa jeho vlastných slov: „Čítanie obohacuje. Keď začneš čítať, nevieš, o čom je báseň a nevieš, aký príbeh je za veršami skrytý. Láka ťa zvedavosť alebo pokušenie odhaliť obsah, alebo sa ho len tak dotknúť. Môžeš sa stretnúť s textom, ktorý sa zapáči hneď na prvé čítanie, avšak môžeš si hneď potom prečítať veľa kníh, z ktorých si nezapamätáš nič a máš pocit, že si ich čítal zbytočne, aj keď to tak nie je.“

                   Ďakujeme za príjemne strávený čas s „nepovinnou poéziou“.

          • KLOKOČKA opäť skóruje

          •           Našej základnej škole sa opäť podarilo získať finančné prostriedky a to  v sume 15 233,00 €. Dotácia nám bola poskytnutá v rámci Vyzvania predsedu vlády Slovenskej republiky na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania a  účel vyzvania bol  Boj proti šikane a kyberšikane. Projekt budeme realizovať pod názvom „NIE šikanovaNIE". Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o šikane,  jej následkoch a o spôsobe, ako jej zabrániť.

                  Keďže  naša škola vzdeláva a vychováva všestranne orientovaných žiakov, ďalším naším úspechom je podporenie žiadosti o projekt zo Zeleného vzdelávacieho fondu MŽP SR - Environmentálna výchova, vzdelávanie a osveta – Oblasť E pod názvom „Zelená oáza oddychu a poznávania“ (ZOOP). Výnimočnosť projektu spočíva v prepojení environmentálnej - rekreačnej - edukačnej zložky výchovy a vzdelávania a vo využití potenciálu priestranstva pred ZŠ Klokočova 742/15 Hnúšťa verejnosťou.

                       V každom prípade nás čaká veľa práce, ale úprimne sa tešíme na jej výstupy a výsledky.

          • Spolupráca s materskými školami

          • Park, slnečné počasie, pripravené stanovištia a medaily, nápomocní ôsmaci a druháci, nazbierané prírodniny, prichádzajúci škôlkari - predškoláci ......a môžeme začať.
            V rámci spolupráce s materskými školami sme aj tento rok pripravili pre predškolákov orientačný beh v parku. Na pripravených stanovištiach ich čakali ôsmaci, ktorí im vysvetlili úlohy a skontrolovali ich splnenie. Po úspešnom prejdení všetkých stanovíšť ich netrpezlivo čakali druháci, ktorí im pomohli vytvárať krásne jesenné obrázky z prírodnín.
            ​​​​​​​Všetci šikovní predškoláci dostali za odmenu sladkú odmenu a samozrejme aj "zlatú" medailu.

          • Ako posilniť svoje duševné zdravie

          • V mesiaci októbri si v rámci Prevencie pripomíname, ako podporovať svoje duševné zdravie. Poradiť nám prišiel aj učiteľ kung-fu, Marián Laššák, ktorý žil 10 rokov v Číne a bojovým umeniam sa venuje od svojich 10 rokov. Od roku 2019 vyučuje čínske bojové umenia, zdravotné cvičenia a čínsky jazyk v Brezne. Je držiteľom 6. majstrovského stupňa (duanu/danu) čínskych bojových umení pod Čínskou Wushu Asociáciou (čínska asociácia bojových umení). V roku 2012 sa ako člen Slovenského reprezentačného oddielu zúčastnil Majstrovstiev sveta v tradičných čínskych bojových umeniach v Číne a pre Slovensko získal bronzovú medailu. Pán Laššák nám predstavil filozofiu bojovníka, ktorý je pravým bojovníkom vtedy, keď bojuje proti zlu v sebe. Vyskúšali sme si, ako sa dá podporovať svoje telo aj psychiku. Ďakujeme za zaujímavé a obohacujúce stretnutie.

            JJ

          • Trávenie voľného času našich seniorov kedysi a dnes

          • Tak ako končí leto a začína jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť a je prirodzenou súčasťou nášho života. Staroba je výzva a neznamená koniec životnej aktivity. A práve o tom nás dnes presvedčili naše seniorky z klubu dôchodcov  v Hnúšti. Žiakom II. ročníka a III.B triedy skupina seniorok pod názvom ,,DIEVČATÁ“ predviedla ako trávia voľné chvíle a na netradičných hudobných nástrojoch im zahrali rôzne ľudové pesničky. Žiakom porozprávali o tom, ako sa hrávali keď boli mladí. Určite nepresedeli hodiny pri počítači či pred televíziou ako mnohé dnešné deti. I keď na hranie im nezostávalo veľa času, repertoár ich detských hier bol naozaj pestrý. Žiaci sa dozvedeli, že hry sa väčšinou odohrávali vonku na lúke, ale ak nebolo priaznivé počasie, dokázali sa prehrať aj vo vnútri.

            Aj seniori boli kedysi mladí a plní síl. Rokmi však pribudli na tvári vrásky, sily pominuli, no s prežitými rokmi prišla múdrosť, ktorú nám ďalej podávajú. Preto je pre nás tento mesiac pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku.

            ĎAKUJEME. E.U.

          • V mestskej knižnici...

          • V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti a podpory spolupráce s Mestskou knižnicou prof. Štefana Pasiara žiaci II. ročníka opätovne navštívili čarovný svet rozprávkových postavičiek v našom meste. Už prešli skoro štyri mesiace, odkedy nás tety knihovníčky pasovali za čitateľov knižnice a spolu s nami slávnostne uzamkýnali šlabikár. Teraz sme sa teda už cítili ako právoplatní čitatelia.  Nebolo pre nás vôbec ľahké rozhodnúť sa medzi toľkými krásnymi publikáciami, ale nakoniec sme to všetci zvládli a domov sme hrdo vykračovali s vysnívanou knižkou. Príbeh však týmto nekončí, pokračuje ďalší mesiac doma, kedy si spolu s našimi knižnými hrdinami zažijeme písmenkové dobrodružstvá.                                                                                          

          • Burza informácií SŠ v Rimavskej Sobote– 06.10.2022

          • Keďže tento rok je pre deviatakov rokom rozhodovania   a to nie je až také ľahké, na pomoc nám prišla „Burza informácií “ stredných škôl v Rimavskej Sobote, ktorú sme  06.10.2022  navštívili. Exkurzie sa zúčastnilo 13 žiakov. Zástupcovia SŠ z okresov Rimavská Sobota, Lučenec, Zvolen, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Poltár,  predstavili odbory, ktoré otvárajú na svojich školách a akcie,  ktoré počas roka organizujú.  Mohli sme sa popýtať vyučujúcich a študentov, uvidieť a aj ochutnať ich výrobky, dať sa namaľovať i učesať. Ponuka bola naozaj bohatá a naši žiaci majú nad čím uvažovať, dávať si pre a proti jednotlivým školám, kým podpíšu prihlášky.         MB                                                   

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Aj tento rok sme sa zúčastnili školského kola súťaže v prednese rozprávky, ktorej postupové kolo sa tradične bude konať v Drienčanoch. Reprezentovať nás budú: Eleanor Brádňanská - III.B, Tamarka Cibuľová - VI.B, Kristínka Hegyiová - VIII. Držíme palce a tešíme sa zo všetkých žiakov, ktorí vnímajú krásu umelecky predneseného textu!

            JJ

            Výsledky školského kola na 1. stupni:

            1. miesto -  Eleanor  Brádňanská ( III.B tr. )

            2. miesto - Grétka Galandáková (II.tr.)

            3. miesto - Alex Farkaš  (III.B tr.)

                                                                                                                                  

          • História nás baví

          • Vďaka Nadácii Milana Rastislava Štefánika sa na našej škole tento mesiac realizuje výstava na tému "Roky bojov, obetí a nádejí (1914-1920), ktorá nás oboznamuje s históriou vzniku prvého demokratického štátu na našom území - Československa. Vytvorenie Československej republiky bolo príbehom so šťastným koncom, bolo splneným snom, o ktorom sa spočiatku neodvážil snívať takmer nikto, len tie najosvietenejšie mysle, bolo vrcholom, ktorým začala úplne nová etapa slovenských, resp. československých dejín. Týmto príbehom i osudmi našich významných predstaviteľov nás previedol pán historik PhDr. Ferdinand Vrábeľ a Ing. Pavel Šesták, ktorým veľmi pekne ďakujeme. A tak, keď si 28. októbra pripomenieme vznik Československa, spomenieme si na veľké úsilie, neľahkú cestu a obety velikánov i obyčajných ľudí, ktorí sa pričinili o splnenie takmer nesplniteľného sna - vytvorenie vlastnej republiky.

          • Ôsmy ročník Európskeho týždňa športu je za nami!

          •      Prednedávnom prebiehal v 38 krajinách Európy tzv. Európsky týždeň športu. Je to iniciatíva Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou celého týždňa je heslo BE ACTIVE, čo má nabádať k pohybu nielen počas Európskeho týždňa športu ale po celý rok. Prieskum tvrdí, že 49 % Slovákov vôbec necvičí ani nešportuje. Polovica Slovákov športu nevenuje žiadnu pozornosť. To má, samozrejme, svoje negatívne dôsledky na fyzické i psychické zdravie obyvateľstva Slovenska.

                   Naša škola sa opäť zapojila do tejto celoeurópskej výzvy a zorganizovali sme MAJSTROVSTVÁ ŠKOLY V BEHU.

             Pozrite sa, ako podujatie prebiehalo.

            Výsledky :

            1. ročník 

             Chlapci  1. miesto Marek Miháľ

                            2. miesto Timotej Rapčan

                            3. miesto Jakub Kováčik

            Dievčatá  1. miesto Sofia Matovičová

                            2. miesto Liliana Kolesárová

                            3. miesto Zara Ďurčová

            2. ročník   

             Chlapci    1. miesto Tobias Vach

                             2. miesto Matúš Tóth

                             3. miesto Slavomír Gerlák

             Dievčatá  1. miesto Alexandra Hurajtová

                             2. miesto Olívia Horváthová

                             3. miesto Grétka Galandáková

            3. ročník 

            Chlapci    1. miesto  Filip Kadlečák

                            2. miesto Nikolas Pláštik

                            3. miesto Alex Farkaš

            Dievčatá  1. miesto Nicole Andelová

                            2. miesto Nina Alžbeta Kuruová

                            3. miesto Liana Parobeková

            4. ročník    

            Chlapci    1. miesto  Ján Radič

                             2. miesto  Marek Šaliga

                             3. miesto  Matúš Kamoďa

             Dievčatá  1. miesto   Natália Oláhová

                             2. miesto    Ružena Sendreiová

                             3. miesto  Daniela Farkašová

            5. ročník 

            Chlapci    1. miesto  Sebastián Barto

                            2. miesto  Ján Hruška

                            3. miesto Šimon Cibuľa

            Dievčatá  1. miesto  Natália Angerová

                            2. miesto  Erika Antónia Kenická

                            3. miesto  Miriam Kureková

            6. ročník   

            Chlapci    1. miesto  Richard Deme

                            2. miesto  Nikolas Danyi

                            3. miesto Peter Radič

            Dievčatá  1. miesto  Dominika Oláhová

                            2. ročník  Miroslava Gerláková

                            3. miesto  Lenka Borisová

            7. ročník

             Chlapci   1. miesto  Peter Žipčák

                            2. miesto Michal Radič

                            3. miesto  Justin Horváth

            Dievčatá  1. miesto  Andrea Bobáková

                            2. miesto  Sophia Petra Rastocka

                            3. miesto  Michaela Paľová

            8. a 9. ročník 

            Chlapci   1. miesto  Kevin Smital

                           2. miesto Marcel Hronec

                           3. miesto  Mikuláš Kováčik

            Dievčatá  1. miesto  Tamara Sýkorová

                            2. miesto  Natália Kuráková

                            3. miesto  Liliana Cibuľová

             

            Žiaci boli odmenení diplomami a medailami .

          • Čo ukrýva kuchyňa starej mamy

          • ,,Bez minulosti niet budúcnosti“

            Tak ako končí leto a začína jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. Staroba je výzva a neznamená koniec životnej aktivity. Starí rodičia sú pravdivým odkazom na našu minulosť. Ich príbehy a iný pohľad ponúka deťom nový rozmer života. Mnohí z nás si už ani nepamätajú na to, ako žili a bývali naši starí a prastarí rodičia.  Každý z našej školy mal a má rodičov a  starých rodičov, ktorí po sebe zanechali svoje ručné práce či starožitnosti a rôzne ľudové predmety. Spomienka na nich ožila teraz vo vestibule našej školy.. Tkané koberce, ručne vyšívané obrusy, obrazy, keramika, staré lavóry, kredenc, brotvan, kantiška, kaniška, kančóv, žochtár, brdo, ložiška, petrolejka, vajling, pigľajz, rôzne ľudové predmety nielen v nás starších, ale aj v žiakoch našej školy vzbudzujú príjemné spomienky na staré časy, na prázdniny strávené pri starých rodičoch a dodávajú pocit pokoja a domova. E.U.

          • Pozvánka na ZRPŠ

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia.

            Pozývame Vás na celoškolské rodičovské združenie,
            ktoré sa bude konať 28.9.2022, t.j. v stredu, o 15.00 hod.
            v školskej jedálni.
            Po skončení sa budú konať triedne rodičovské združenia.

            Pri vstupe do budovy školy si vydezinfikujte ruky.

          • OZNAM

          • Vážení rodičia, vedenie ZŠ Klokočova 742/15 Hnúšťa Vám oznamuje, že v piatok - 23.9.2022 bude z technických príčin vyučovanie žiakov skrátené nasledovne:

            • 1. až 4.ročník do 11.35 hod.
            • 5. až 9.ročník do 12.00 hod.​​​​​​

            Popoludňajší školský klub detí bude v prevádzke do 16.30 hod. v hlavnej budove na Ul.Klokočovej.

            Školská jedáleň bude v prevádzke v bežnom režime.

          • Európsky týždeň mobility

          • Zapoj sa aj TY do najväčšej kampane na podporu udržateľnej mobility v Európe ! Európsky týždeň mobility je kampaň na propagáciu a podporu udržateľnej mobility organizovaná Európskou komisiou od roku 2002. Každoročne sa koná v termíne  od 16. do 22. septembra a jej súčasťou je  Deň bez áut (22. september). Jej cieľom je povzbudiť verejnosť ku zmene dopravných návykov a k zavedeniu a podpore opatrení udržateľnej mestskej mobility. Aj počas týchto dní  vyskúšaj alternatívne spôsoby dopravy – pešiu dopravu, cyklodopravu alebo hromadnú dopravu.

            Neváhajte a pridajte sa k Európskemu týždňu mobility  2022 aj VY. Poďte spolu s nami zlepšovať kvalitu života v našej HNÚŠTI !

          • Letná škola na Klokočke - vyhodnotenie

          • Naša Letná škola 2022 sa konala v auguste počas letných prázdnin. 54 detí neváhalo a nastúpilo do školy ešte pred začatím nového školského roka. Vyučovanie aj v Letnej škole začalo o 8.00 h, ale priebeh bol iný, prázdninový. Účasť v Letnej škole bola bezplatná, s celodennou stravou a trvala dva týždne. Hlavným cieľom bolo vyrovnať rozdiely vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov. Učili sme sa veselo a čo sme nestihli počas školského roka, dobehli sme cez prázdniny. Finančné prostriedky alokované na túto výzvu boli poskytnuté zo zdrojov UNICEF a ministerstva, ktoré vyčlenilo finančné prostriedky nad rámec výzvy z dôvodu zvýšeného záujmu škôl.

             „Všetci, ktorí sa Letnej školy nezúčastnili, môžu len ľutovať“.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.