• Prerušené vyučovanie

          • Na základe odporúčania RÚVZ v Rimavskej Sobote
            riaditeľka školy
            prerušuje výchovno – vzdelávací proces

            od pondelka 19.decembra 2022.
            Vyučovanie pokračuje po vianočných prázdninách 9. januára 2023.

            RUVZ_19.-22.2022.pdf​​​​​​​


          • Vianočné trhy

          • Milí rodičia, priatelia a všetci dobrí ľudia!

                 S láskou sme pre Vás vyrobili, napiekli, uvarili a zabalili krásne a chutné výrobky. Môžete si ich kúpiť na námestí v Hnúšti a tak podporiť našu školu a oceniť žiakov a zamestnancov. Tešíme sa na Vás v stredu do 17.00 hod.
                   Ďakujeme.

          • Od Lucie do Vianoc...

          •       Ľudové zvyky a tradície v predvianočnom období mali a majú svoje neodmysliteľné čaro a vyskytovali sa vo viacerých podobách. Tieto ľudové zvyky začínajú v podobe stridžích dní. Striga sa považovala,a aj sa považuje, za zlú čarodejnicu, bosorku, ježibabu. Jedným zo zvykov bolo, že dievčatá a ženy boli večer na Luciu preoblečené do bieleho a metličkou alebo husím perom vymetali kúty izieb, aby ich vyčistili od zlých síl. My v našej škole každoročne vymetáme kúty v triedach, aby od nás odišli všetky zlé sily a choroby. Nebolo tomu inak ani tento rok. Lucky žiakom prvých, druhého, tretieho, štvrtých a piatych ročníkov krátkym pásmom pripomenuli túto ľudovú tradíciu a očistili im triedy od chorôb a zlých síl. Teraz už môžu prísť tak dlho očakávané najkrajšie sviatky v roku  - Vianoce. E.U.

          • Zarábam a nakupujem

          •      V rámci rozvíjania finančnej gramotnosti dostali žiaci 3. a 4. ročníka možnosť overiť si, že peniaze sa len tak z ničoho nič nevyskytnú, ale treba si ich zarobiť a ak sa minú, treba zarobiť ďalšie. Našťastie nemuseli platiť žiadne účty, ale len nakupovať v pripravenom obchode s rozličným tovarom. A ako zarábali? Vlastnou šikovnosťou a zručnosťou pri plnení pripravených úloh na stanovištiach, kde žiaci ôsmeho a deviateho ročníka na nich dohliadali a vyplácali zárobok – žetóny.
                 Nakupovanie robilo našim žiakom radosť. Vedia však, že ešte krajší pocit je urobiť radosť niekomu inému. A tak viaceré nakúpené drobnosti plánujú darovať ako vianočný darček niekomu z rodiny.

          • Vianoce u starej mamy

          •      Dnešné Vianoce majú s tými dávno minulými už len málo spoločného. Kedysi boli o niečo viac čarovné. To čaro Vianociam okrem iného dodávala krásne zasnežená krajina a treskúca zima. S večerou na Štedrý večer sa čakalo až do doby, kým vyjde prvá hviezda, čo zvyčajne bývalo okolo piatej hodiny popoludní. Malo to symbolický význam - hviezda sa ukázala aj pri narodení Ježiša. Na stole nechýbal chlieb, oblátky, med, cesnak, pirohy či šúľance, kysnuté koláče, omáčka zo sušeného ovocia, kapustnica či iná polievka (rybacia, hríbová, slivková, hrušková). Pod stolom bola reťaz, na ktorej mali všetci nohy, ako symbol súdržnosti rodiny. Slama pod stolom mala symbolizovať skromnosť, sekera zase pevné zdravie. Vianočné stromčeky v chudobných rodinách, ktoré na stromček nemali miesto, pretože často obývali len jednu miestnosť, visel zo stropu a často práve  nad štedrovečerným stolom.

                 Takýto stromček sme pripravili aj v našej škole v izbici starej mamy. Zdobia ho oriešky, pomaranče, jabĺčka, šišky. Pod stromčekom je stôl a ňom tanier s medom a oblátkou, rozkrojené jabĺčko a oriešok. Tak ako to bývalo na štedrovečernom stole kedysi. E.U

          • Darované Vianoce

          •     V tomto predvianočnom období už niekoľko rokov sa otvoria srdcia našich žiakov, kolegov a pravidelne spoločne prispievajú k radosti nielen detí, ale aj dospelých, ktorí by aj tohto roku možno Vianoce prežívali veľmi skromne. Tento rok sme sa rozhodli časť oblečenia a hračiek darovať nielen zamestnancom SČK Územného spolku v Rimavskej Sobote, ale aj terénnym sociálnym pracovníkom pri MsÚ v Hnúšti, ktorí tiež pripravia vianočné balíčky pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

                Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí dopriali vianočnú vločku ľuďom, ktorým osud nebol až tak naklonený a dopomohli k tomu, aby Vianoce aj u nich mali iný nádych. E.U.

             

          • List Ježiškovi

          •       Najkrajšie sviatky v roku sa blížia. Každé dieťa sníva o niečom, čo by si prialo pod stromčekom. O čom snívajú naše deti v škole? Všetky svoje túžby napísali do listu Ježiškovi. Neboli to darčeky len pre nich, ale priali si čosi aj pre svojich súrodencov, rodičov a známych.  Listy sme zabalili, navštívili sme najbližšiu poštu, nalepili známku a poslali sme svoje vianočné želania Ježiškovi na adresu: 999 99 Ježiško.

                  Teraz už len počkáme, čo nám Ježiško odpíše…

          • SOVY – duchovia lesa

          •          Jednou z aktivít, ktorá sa uskutočnila v rámci  projektu MŠVVaŠ SR „ENVIROPROJEKT 2022“,  bol inovatívny koncept  rovesníckeho vzdelávania. Rovesnícke vzdelávanie je založené na princípe  žiackych lektorov (rovesníkov), ktorí pripravujú činnosti a vyučovacie hodiny pre spolužiakov. Aby vedeli žiacki lektori viesť vzdelávaciu činnosť po obsahovej stránke, musia najskôr nadobudnúť vedomosti. Tie získali počas besedy a formou zážitkového učenia s pracovníkom Národného parku Muránska planina – Ing. Jakubom Korytiakom. V prírode je všetko prepojené,  nič nie je náhodné a Jakub nám sprostredkoval informácie, ako nadväzuje fauna na flóru v NP Muránska planina, za čo mu ďakujeme.

                     A čo bude nasledovať ? Naši žiacki lektori – štvrtáci odovzdajú nadobudnuté vedomosti svojim starším spolužiakom

          • Budúcnosť nájdi v minulosti

          •       Naša základná škola sa úspešne zapája do  mnohých projektov. Aj v rámci výzvy MŠVVaŠ SR ENVIROPROJEKT 2019 bola úspešná a podarilo sa jej získať finančné prostriedky na stavbu EKO učebne - altánku, pri ktorej nás materiálne podporili tiež  stavebniny  BAU TRADE Hnúšťa – Mgr. Grigorij Šamin. V tom istom čase naše snaženie bolo zúročené aj v ďalšej podpore, a to v Grantovom programe Miestnej akčnej skupiny MALOHONT – Výzva č.04/GP/MAS/2019. Cieľom projektu bolo zachovávať  a  šíriť  regionálne zvyky a  tradície gastronómie Malohontu a podporiť participáciu verejnosti na spoločných aktivitách prostredníctvom dobrovoľníckej práce. Vďaka tomuto projektu sa nám podarilo do altánku zakomponovať pec s príslušenstvom a pracovným priestorom. Zakúpili sme tiež pomôcky potrebné k príprave chleba a tradičných miestnych koláčov. Práce na týchto projektoch nám skomplikovala pandemická situácia ochorenia COVID – 19 a počasie. No my sme sa nedali, usilovne sme pracovali a napredovali. Výsledkom je EKO učebňa – altánok  s pecou nachádzajúci sa v centre mesta Hnúšťa.

          • Deviatakom sa už čoskoro otočí ŽIVOT NARUBY

          • Ale snáď len cez víkend :-)

            Naša škola totiž len pred pár dňami uspela v grantovom programe Nadácie ZSE - Výnimočné školy 2022/2023 a spomedzi 317 registrovaných projektov ju hodnotiaca komisia programu zaradila medzi 50 najlepších! Vďaka tomu získame finančnú podporu 2 500,- € na nákup počítačovo programovateľného simulátora novorodenca, ktorý verne napodobňuje správanie ozajstného bábätka: treba mu podopierať hlavičku, meniť plienky, kŕmiť ho, nechať odgrgnúť aj čičíkať. Bábätko disponuje napr. až 7 druhmi plaču a je vybavené niekoľkými senzormi, takže zaznamenáva celý priebeh starostlivosti, vrátane okolitej teploty, dĺžky "odloženia" do sedačky alebo celkovej dĺžky plaču. Starostlivosť každého žiaka je počítačovo spracovaná a vyhodnotená.

            Žiaci 9. ročníka si ako jediní na Slovensku už čoskoro budú môcť vyskúšať, aké to je starať sa o malé bábätko - nepretržite a odkázaní sami na seba. Ruky im totiž bude po celý čas zdobiť identifikačný čip, vďaka ktorému ich bábätko rozpozná ako mamu či otca. Zodpovednosť teda nebude možné hodiť na plecia rodinných príslušníkov a novopečení rodičia na vlastnej koži pocítia, aké môžu byť dôsledky ich nezodpovedného sexuálneho správania.

            Veríme, že takýto praktický zážitok bude dosť silný na to, aby im priniesol nový pohľad na dôležitosť ochrany a sexuálnej zdržanlivosti mladistvých. Hoci ho absolvujú len cez víkend.

             

            Tento projekt sa uskutoční vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

          • KRABICE PLNÉ LÁSKY

          • Krásny projekt sa opäť podaril!

            Vďaka našim žiakom, ich rodinám a našim pedagógom sa nám aj tento rok podarilo pripraviť pre seniorov niekoľko desiatok vianočných balíčkov plných voňavých, hrejivých, jedlých i nejedlých prekvapení, a najmä plných lásky.

            Veríme, že aj našich 37 krabíc pomôže priniesť do okolitých domovov dôchodcov vianočného ducha a pocit spolupatričnosti a tešíme sa, že o rok si to znova zopakujeme.

          • DAJME SPOLU GÓL

          •              Projekt Dajme spolu gól vznikol pod záštitou Slovenského futbalového zväzu ako reakcia na zhoršujúcu sa pohybovú kultúru mládeže a nezáujem detí o pohyb. Úlohou projektu je rozhýbať deti už v útlom veku a vybudovať u nich prirodzený vzťah k pohybu a zdravému životnému štýlu. Aj v tomto školskom roku  sa Základná škola Klokočova742/15 Hnúšťa do projektu zapojila a poskytla priestory telocvične, kde deti v predškolskom veku z MŠ Nábrežie Rimavy a MŠ Klokočova dostanú príležitosť naučiť sa novým veciam v oblasti futbalu – viesť loptu, prihrávať, rozvíjať rýchlosť, silu a zlepšiť koordináciu.

                          Pod vedením trénera Júliusa Szőkeho budú deti trénovať od októbra do mája 2023.

          • Prekvapenie v adventnom kalendári

          •         Žiaci 5. B si vo svojom adventnom kalendári našli naozaj prekvapenie. Až traja žiaci si môžu vyskúšať odučiť jednu vyučovaciu hodinu. Po dnešnom dni im už ostala len jedna hodina, pretože sa svojej úlohy chopili s veľkou nedočkavosťou.

            Včera sa spoločne dohodli, že Janko Hruška povedie hodinu dejepisu. Spolužiakov skúšal, do žiackej knižky rozdával známky,ale aj poznámky za vyrušovanie. Piataci boli spokojní s touto formou vyučovania a Janko bol podľa nich dobrý učiteľ.

            Natália Angerová sa dnes rozhodla učiť geografiu. Počas hodiny využila Smartbooks, zaujímavé videá a prácu svojich spolužiakov.

            Takýmto spôsobom si piataci overili, že byť učiteľom nie je vôbec jednoduché, pretože musí naučiť, spravodlivo hodnotiť, zaujať, motivovať, plánovať a ešte ďalších tisíc vecí. Možno si spomenú na tieto hodiny, keď sa budú rozhodovať o svojom budúcom povolaní.

                      Už im ostáva iba jedna hodina,tak uvidíme, koho z učiteľov prekvapia a potešia zároveň.

          • Adventný kalendár

          • Tak ako každý rok, aj tento rok prichádza ten čarovný vianočný čas. Čo nám v tomto období nesmie chýbať je adventný kalendár. Výber v našom advetnom kalendári je naozaj štedrý. Spolu s našimi žiakmi ho objavujeme a spríjemňujeme si predvianočné obdobie. Každý deň vyžrebujú členovia žiackej školskej rady jednu triedu, ktorej žiaci dostanú okrem sladkej odmeny aj zaujímavé prekvapenie. Už zajtra ráno vyžrebujeme ďalšiu triedu. Držíme palce a veríme, že sa vám bude prekvapenie páčiť!                              Vedenie školy

          • Gemerský zvonček

          • Dnešný deň sa naši prváci zúčastnili prvej literárnej súťaže - Gemerský zvonček. Spolu s ďalšími žiakmi z okolitých základných škôl si mali možnosť zasúťažiť v literárnom prednese poézie a prózy, ktorý sa uskutočnil v ZŠ J.F. Rimavského v Hnúšti. Žiaci sa veľmi potešili, pretože ich privítali psíček a mačička, ktorí ich sprevádzali počas celej súťaže. Všetky deti boli výborne pripravené, odvážne, šikovné a ukázali, čo v nich naozaj je.

            Našu školu reprezentovali:

            Lilien Múčková  I.B - ktorá sa umiestnila na 2. mieste

            Janka Kamenská  I.B 

            Richard Vonderčík  I.A - získal pochvalné uznanie

            Marek Miháľ  I.A

            Všetkým súťažiacim, ktorí dnes reprezentovali našu školu ešte raz gratulujem a prajem veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            MA

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.