• Marec- mesiac knihy

          •      Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i mesiacom knihy. Kniha od vynálezu kníhtlače patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starších.

                  A tak sa Červená Čiapočka, Tri prasiatka, Janko a Marienka, Sedem kozliatok a vlk a mnoho iných rozprávok nasťahovali do 1.-4. ročníkov. Každá trieda sa zamerala na spracovanie vlastnej rozprávkovej knihy. Na úvod sa rozprávkové bytosti predstavili, žiaci si s porozumením prečítali vybranú rozprávku, spoločne ju spracovali, dopísali, doplnili veselými ilustráciami. Súčasťou našej práce boli aj aktivity v čitateľskej gramotnosti , vypĺňanie pracovných listov, hádanie hádaniek, plnenie tvorivých úloh či čítanie rozprávky O veľkej repe druhákmi našim prvákom. Naši malí čitatelia usilovne pracovali nielen v čitateľských kútikoch, ale aj v priestoroch školskej knižnice. A tak postupne vznikali naše prvé knižky. U prvákov- veselé leporelá, u druhákov- 4 pekné dokončené rozprávky, u tretiakov- výstižné maľované čítanie, či u štvrtákov- samostatné rozprávkové knižky s krásnymi ilustráciami. 

                 Aj žiaci 2. stupňa sa zapojili do aktivít v tomto mesiaci. Svojimi obalmi kníh, ktoré sami nakreslili, nám spestrili našu spoločnú knižnú výstavu. Naj ilustrátorov obalu rozprávkovej knihy čaká vyhodnotenie a s ním aj zaujímavá odmena.

                 Verím, že najlepší priateľ človeka - kniha, tak ostane v rukách našich žiakov aj po iné dni a povzbudí ich k ešte častejšiemu čítaniu.

             

          • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY

          • V dňoch 20. a 21. marca 2023 sa naši úspešní riešitelia školského kola zúčastnili matematickej súťaže PYTAGORIÁDY v Rimavskej Sobote. Všetci sa poctivo pripravovali, no nie každému sa podarilo byť úspešným. Najväčšiu radosť nám urobili: Sebastián Vach (V.B) – 1.miesto, Marek Šaliga (IV.B) – 3.miesto, Andrej Antal (VII.B) – 5.miesto. Srdečne blahoželáme.

          • Kniha je náš kamarát

          • Marec pomaly končí, a tak druháci môžu bilancovať. O zážitky nebol mesiac knihy vôbec skúpi. Celé putovanie začalo pri predstavovaní prečítanej knižky z mestskej knižnice. Žiaci sa individuálne snažili zaujať svojím príbehom ostatných spolužiakov. Využili pri tom humorné úryvky a zaujímavé momenty. Nezabudli vyjadriť aj svoje pocity,  čo sa im v príbehoch páčilo prípadne nepáčilo. Knižné putovanie  pokračovalo v Knižnici prof. Štefana Pasiara, kde si žiaci našli opäť nových knižných kamarátov. V rámci besedy s Mgr. K. Moncoľovou z Dedesa sa „začítali“ aj do knižiek písaných braillovým písmom. „Bodkavé“ čítanie bolo veľmi náročné a všetkým ukázalo, akým darom sú naše oči. Marcové chvíle si  druháci spestrili aj divadelným predstavením s vlastnoručne vyrobenými postavičkami, kde hlavným prvkom bola fantázia. Záver mesiaca využili opäť kreatívne, pri výrobe návrhu obalu detskej knižky:).

          • Zmena podmienok poskytovania dotácie na stravu v základných školách

          • V nadväznosti na novú právnu úpravu zákona o dotáciách od 01.05.2023 pri poskytovaní dotácií na stravu dochádza k nasledovnej zmene:

            Oprávnené deti na poskytnutie dotácie na stravu:

            V zmysle § 4 ods. 3 zákona o dotáciách, dotáciu na stravu možno poskytnúť na zabezpečenie obeda v školskej jedálni ZŠ na každé dieťa, ktoré navštevuje ZŠ, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o dotáciu prostredníctvom zariadenia školského stravovania, teda podá žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu na toto dieťa.

            Žiadosť možno podať:

            • elektronicky prostredníctvom rodičovského konta (tí, ktorí majú zriadené rodičovské konto) v EduPage v sekcii Žiadosti/ Vyhlásenia –> pridať žiadosť/vyhlásenie -> Žiadosť o dotáciu na stravu – návratka -> vybrať aktuálny dátum -> podať žiadosť/vyhlásenie, alebo
            • papierovej forme prostredníctvom doručenej žiadosti (návratka), ktorú dostanú žiaci v škole.

            Podrobné informácie sú zverejnené na: ÚPSVaR

            Žiadosti je potrebné podať elektronicky do 14. apríla 2023, alebo v papierovej podobe do 28. apríla 2023.

            Uvedená dotácia je len na úhradu stravy. Režijné náklady vo výške 3 €/mesiac platí zákonný zástupca.

          • Vynášanie Moreny

          • ,,Morena, Morena, kde si prebývala?

            Tam hore, tam hore, v tej tmavej komore..."

            Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče. Tento zvyk si pripomíname aj v našej škole. Každoročne spolu s Morenou, Murienou... privolávame teplo, vyháňame choroby, zimu a smrť, keďže podľa ľudových zvykov v predstavách ľudí bola zima spojená s chorobami a dokonca i so smrťou. Morena symbolizovala zimu, bolo sa jej treba zbaviť. Slamenú figurínu oblečenú do ženských šiat dnes žiaci III.A a III. B triedy za spevu a zvuku harmoniky odniesli k Rimave, kde ju vyzliekli, zapálili a hodili do studenej rieky. Dúfame, že s prebúdzajúcou sa jarnou prírodou príde aj nový život v podobe rozkvitajúcich pukov, kvetov, či vtáčieho spevu. 

            ,,Buďte vy babičky veselé, už vám to letečko nesieme. Pekne zelené, rozmarínové, aby tráva rástla pekná, zelená, až po vyše kolená."

          • NEZABÚDAJME: „PLANÉTU ZEM SME NEZDEDILI OD NAŠICH PREDKOV, ALE MÁME JU POŽIČANÚ OD NAŠICH DETÍ.“

          • Cítite ten svieži jarný vzduch? Príroda sa prebúdza a prináša nám viac svetla a radosti. Je čas urobiť priestor novému aj vo vašich domovoch! Či už je to kuchyňa, šatník alebo obývačka, každý kút potrebuje po zime poriadne prevetrať. Veľké jarné upratovanie je na to ako stvorené. Nie všetko však patrí do komunálneho odpadu, je vhodné ho vytriediť, lebo triedenie odpadu je jednou z ciest, ako urobiť niečo pozitívne pre ochranu a záchranu nášho životného prostredia a vďaka separovanému zberu odpad nekončí na skládkach, ale je recyklovaný a znova použitý na výrobu nových produktov. Úlohou školy je vzdelávať a pripravovať deti a mládež nielen na odbornosť, ale aj na každodenný život. K takýmto praktickým zručnostiam patrí aj vybudovanie návyku na triedenie odpadu tak, aby sa stalo prirodzenou súčasťou života žiakov. Naša škola k problematike separovania pristupuje veľmi zodpovedne a vytvára vhodné podmienky pre triedenie odpadu. Vo všetkých triedach a spoločných priestoroch má umiestnené separačné nádoby. Žiakov vedieme k tomu, že triedenie odpadu je dnes nevyhnutnosťou a samozrejmosťou. Dúfame, že separovanie odpadu na škole zvyšuje náš kredit medzi ostatnými školami. Je to čosi, čo naša škola robí dobrovoľne a veríme, že naše okolie to bude vnímať pozitívne.  

            Zbierame po celý rok, zapojiť sa môžete všetci:

            1./ noviny, časopisy, letáky  -  bez sponiek, kartónov a iných prímesí;

            2./ batérie a akumulátory (iba malé, do rádií, fotoaparátov, autobatérie NIE)

            3./ elektrozariadenia – drobný elektroodpad (všetky elektrozariadenia musia byť kompletné),

            napr.: rádiá, mp3 prehrávače, diskmany, walkmany, kalkulačky, telefóny, drobné počítačové vybavenie, elektrické hračky, hudobné nástroje, ale tiež napríklad varné kanvice, kulmy, fény, akuskrutkovače a ďalšie…

             

            Viac o separovaní odpadu sa dozviete na http://www.separujodpad.sk/index.php/obcan/ako-separovat/baterie-a-akumulatory.html?start=1 

             

          • Riaditeľské voľno

          • Na základe §150 ods.5 zákona NR SR č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľka školy dňa 31.03.2023 riaditeľské voľno žiakom 1.-9.ročníka z organizačných dôvodov.

          • E-shop so školským oblečením

          • Dobrý deň všetkým!

            Máme pre Vás skvelú novinu!

            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zs1hnusta/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 5.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  

            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  

            Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

             S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy 

             

          • Európsky týždeň financií

          • Dnes sa siedmaci zapojili do kvízu, ktorý je  súčasťou Európskeho týždňa financií (20.-26. marec 2023), každoročnej iniciatívy, ktorú organizujú národné bankové asociácie koordinované Európskou bankovou federáciou na podporu finančného vzdelávania v celej Európe. 

            Európsky kvíz o peniazoch je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov hravou a zábavnou formou. Zapojili sme sa na platforme Kahoot online. Žiaci sa opäť niečo naučili, ale aj si  porovnali svoje schopnosti s ďalšími žiakmi z 266 škôl na Slovensku. Umiestnenie v prvej polovici nás potešilo, ale čaká nás ešte dlhá cesta k dokonalosti :)

          • Hókus-pókus

          • Na putovanie za vodou a pokusmi s ňou spojenými sa dnes naši žiaci vybrali do Centra voľného času. Celé stretnutie sa nieslo v duchu tajomstiev a záhad. Dozvedeli sa, ako je možné "rozkázať" vode, aby začala svojvoľne stúpať a balón sa sám nafúkol, ako si vyrobiť jednoduchú sopku či lávovú lampu. Na oplátku žiaci porozprávali, čo všetko vedia o vode a o vodných zdrojoch. Nezabudli spomenúť informáciu, ktorú sa dozvedeli v rámci aktivít ku Svetovému dňu vody, kde Slovensko vystupuje ako druhá krajina  na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Je to naše BOHATSTVO, ktoré symbolicky s pomocou vyrobenej papierovej kvapôčky budeme CHRÁNIŤ:).

          • Žijú medzi nami...

          • O tom, že zdravie nemôžeme brať ako samozrejmosť, sa dnes presvedčili naši druháci. Spolu s pani Mgr. Katarínou Moncoľovou z denného detského stacionára - Dedesa si na vlastnej koži mohli vyskúšať, aké náročné to majú nevidomí a nepočujúci ľudia. Jednoduchá orientácia v priestore či poznávanie písmen a tvarov sa v mihu stali neľahkou úlohou. Ozajstnou výzvou však bolo používanie invalidného vozíka, otvorenie a zatvorenie dverí či zvládnutie osobnej hygieny. Dnešné stretnutie žiakom prinieslo nielen veľa nových informácií, ale aj bohatú osobnú skúsenosť, ktorá im pomôže na ceste k formovaniu ich osobnej zodpovednosti voči svojmu zdraviu:).

          • Hviezdoslavov Kubín 2023

          • Dňa 17. 3. sa v Rimavskej Sobote konalo okresné kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V I. kategórii si v prednese poézie "zmeralo" sily 12 najlepších recitátorov. Naša Romanka Antalová, žiačka II. ročníka, so svojím príbehom o myškách obsadila krásne 2. miesto. Víťazke GRATULUJEME!

          • Ako vytvoriť projekt?

          • Naša mesačná cesta

            So šiestakmi sme sa rozhodli vytvoriť spoločné dielo - projekt o Ázii. Žiaci sa chceli naučiť (zdokonaliť) niečo, čo využijú ešte mnohokrát v školskom živote - tvoriť projekt. 

            Zistili, že vytvoriť zaujímavý, pekný, využiteľný projekt nabitý množstvom informácií nie je vôbec jednoduché. Prvou úlohu bolo hľadať informácie k zadanej téme. Tie vyhľadávali pomocou tabletov, kníh, učebnice, časopisov,.... Pochopili, že aj vedieť získať informácie sa treba naučiť. Dôležité je tiež rozlíšiť, čo je dôležité a čo vo  výslednom projekte byť nemusí.

            Ďalšia dôležitá časť každého projektu je jeho estetická stránka. Žiaci strihali, kreslili, maľovali v skupinách, aby práve ten ich výsledok bol čo najkrajší - oku lahodiaci a aj zaujal najviac.

            Poslednou ale určite nie menej dôležitou súčasťou celej ich práce bolo prezentovanie výtvoru celou skupinou. Zapojil sa každý žiak, niektorí sa svoje pasáže naučili, niektorí to prerozprávali svojimi slovami. 

            Žiaci sa snažili a boli veľmi tvoriví. Pochopili, ako je  dôležité spolupracovať pre lepšie a kvalitnejšie výsledky.

             

             

          • Na návšteve v knižnici

          • Vo štvrtok sme so žiakmi V.B zavítali do Knižnice prof. Š Pasiara v Hnúšti, kde si pre nás pani knihovníčky pripravili rovno 2 témy. V rámci dejepisu sa deti naučili, ako vyhľadávať knihy či ich autorov v priestoroch knižnice a v knižničnom on-line katalógu. V rámci angličtiny sme pri téme inojazyčná literatúra zistili, že knižnica disponuje nielen knihami v slovenskom, ale i českom, ruskom, nemeckom a anglickom jazyku. Najzaujímavejšie spomedzi INÝCH jazykov bolo asi čítanie kníh v Braillovom písme, ktoré sme si mohli po krátkej prezentácii aj vyskúšať. Ďakujeme pani knihovníčkam a tešíme sa na ďalšiu príjemnú návštevu. 

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.