• Zážitkové vyučovanie

          • Výtvarná výchova sa v tieto dni na 1. stupni konala netradične v Základnej umeleckej škole Jána Valacha. Žiaci sa s pomocou pani riaditeľky Mgr. A. Černákovej, PhD. a pána učiteľa Mgr. M. Brača zoznámili s plstením. Ide o kreatívnu techniku spracúvania zvieracej srsti, výsledkom ktorej je jemnučký materiál prispôsobený žiadanému tvaru. Každý žiak si tak mohol otestovať svoju zručnosť a šikovnosť. Aktivita sa u žiakov stretla s pozitívnym ohlasom a bola pre všetkých veľkým prínosom. Ďakujeme! Žiaci 1. stupňa ZŠ:)

          • Futbalový turnaj žiakov

          • Dňa 4.5.2023 sa uskutočnilo v našej škole obvodné kolo v malom futbale žiakov 5.-7. ročníka. Naši žiaci vybojovali 2. miesto a postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční dňa 15.5.2023 na ihrisku v našej škole. Našim chlapcom blahoželáme a držíme palce.

          • Exkurzia do Múzea SNP a Kališťa

          • Začiatok mája si už tradične spájame so spomienkou na jednu z najvýznamnejších udalostí v dejinách. Deň 8. máj je dňom, keď si ľudia po rokoch utrpenia a strádania konečne vydýchli, je dňom víťazstva slobody a pravdy, je dňom nádeje a výhliadky lepšej budúcnosti, je dňom porážky fašizmu. V nadchádzajúcich dňoch si ho budeme opäť pripomínať, a preto sme sa rozhodli, že najlepší spôsob ako to urobiť, je navštíviť miesto, ktoré je nemým svedkom krutosti vojny - Kalište, a vzdať hold všetkým, ktorí zaplatili tú najvyššiu daň. Ešte pred tým sme si prezreli expozíciu v Múzeu SNP a absolvovali veľmi pútavú prednášku s lektorom, ktorý nám priblížil príčiny a priebeh vojny. Výklad bol obohatený o zaujímavé, no mnohokrát i smutné príbehy obyčajných ľudí... takých ako sme aj my. Z múzea sme tak neodišli iba s poznatkami, ale aj s poučením, že sloboda nie je samozrejmosť, je to krehká a veľmi ťažko vybojovaná výsada.   

          • Medzinárodná súťaž KLOKAN 2023

          • 10 žiakov malo 100%, gratulujeme!

            Do medzinárodnej súťaže Klokan sa zapojilo viac ako 1500 škôl z celého Slovenska.

            No a medzi nimi nechýbala pravdaže ani naša škola.

            Na prvom stupni si potrápilo hlavičky 20 žiakov a na druhom stupni 16 žiakov. Úlohy boli ťažšie aj ľahšie, logické aj náročné. Žiaci sa však s nimi popasovali na výbornú. 

            V kategórii Klokanko 1 sa zúčastnilo 14 346 prvákov a  z toho 5 žiakov našej školy, ktorí sa umiestnili na 1. mieste, pretože mali všetky úlohy správne.

            V kategórii Klokanko 4 sme mali tiež 5 stopercentných žiakov, čiže 5 prvých miest z 8828 štvrtákov, ktorí sa zapojili. 

            Ostatní žiaci mali tiež vysokú úspešnosť, nad 70% mali ďalší 12 žiaci, čomu sme sa všetci potešili.

            Porovnať si vedomosti s ostatnými žiakmi z celého Slovenska bolo zaujímavé a povzbudzujúce do ďalšej práce. Počkáme si ešte na medzinárodne výsledky, ceny a diplomy.

          • Jarné upratovanie s Maxom je tu !

          • Zapojiť sa môže každý, kto má chuť - deti, rodiny, školy. Motiváciou pre vás môže byť nielen dobrý pocit zo seba, čistá príroda, ale aj odmena. Nezabudnite odpadky správne vytriediť ! Koniec koncov ide o dobrú vec so zámerom dosiahnutia spoločného cieľa - odstrániť stopy človeka z prírody a vyzdvihnuť jej krásu. 

            Pravidlá výzvy:
            1. Dbaj na bezpečnosť.
            2. Ak chceš ísť do prírody a si ešte malý, choď s rodičmi.
            3. Zbieraj len odpad, ktorý ti neublíži.
            4. Vyseparuj, čo sa dá.
            5. Po nazbieraní aspoň jedného bežného vreca alebo tašky si sprav selfie.
            6. Svoju fotku pošli do správy na facebook.com/envirovychova, alebo na email envirovyzva@sazp.sk; nezabudni na svoje meno a miesto zberu odpadu.
            Zapojiť sa môžete do 15.5.2023.

            Aj tento rok majú žiacke tímy, triedy veľkú príležitosť. Tentokrát až 3 triedy, ktoré sa zapoja a pošlú fotografiu budú zaradené do žrebovania o plne hradenú exkurziu v mesiaci jún (pre cca 40 žiakov a učiteľov - exkurzia, doprava, strava, vstupné v cene.)

            Vyzývame každého, kto rád chodí do prírody, aby si so sebou vzal vrecia a rukavice a popri prechádzke zbierali aj pohodený odpad.

          • Čitateľská pasovačka

          • Žiaci III.B boli dnes pasovaní za čitateľov v Knižnici prof. Štefana Pasiara. Ceremoniál pasovania pozostával z prečítania sľubu jedným žiakom, v ktorom sa malí čitatelia zaviazali, že budú čítať knihy pre radosť, budú sa k nim správať slušne, nebudú ich ničiť a že to, čo sa im v knihách páčilo, porozprávajú aj svojim kamarátom. Svoj sľub potvrdili podpisom do kroniky. Tety knihovníčky im rozdali čitateľské preukazy, pekné záložky do knihy a sladkosť. Žiaci si po pasovačke vypožičali zaujímavé knižky a prisľúbili, že sa do knižnice budú pravidelne vracať. Tetám patrí veľká vďka za zaujímavý program, ktorý pripravili pre nových čitateľov.

          • VESMÍR OČAMI DETÍ

          • V XXXVIII. ročníku výtvarnej súťaže Vesmír očami detí spomedzi 329 celkovo zaslaných prác v kategórii II. 0. – 4. ročník ZŠ, sa víťazom stal náš žiak 1. ročníka Timotej Rapčan, ktorého výtvarná práca bude reprezentovať náš okres v celoslovenskom kole v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove.

            Gratulujeme a držíme palce !

             

            Správa o vyhodnotení súťaže:

            Vesmir_ocami_deti.pdf

            http://rs.planetarium.sk/

             

          • SLÁVIK SLOVENSKA- školské kolo

          • Deň 24.apríl sa u nás niesol v znamení spevu a hudby. Konalo sa totiž školské kolo 31. ročníka súťaže SLÁVIK SLOVENSKA. Najlepší školáci našej školy súťažili v speve slovenskej ľudovej piesne.

            Každý spevák musel zaspievať aspoň 2 slohy ľudovej piesne s hudobným sprievodom a druhú bez sprievodu. Porota hodnotila čistotu spevu, správnu artikuláciu, znalosť textu spamäti a celkový prejav. Žiaci súťažili v 3 kategóriách podľa veku: 1.-3. ročník, 4.-6. ročník, 7.-9. ročník.

            Výsledky sú nasledovné: 

            1. kategória: 1. Olívia Horváthová - 2. roč.

                                 2. Niko Pláštik - 3.B

                                 3. Janka Kamenská - 1.B

            2. kategória: 1. Sarah Čipková - 4.B

                                 2. Miriam Kureková - 5.B

                                 3. Sofia Čonková - 6.B, Tamara Cibuľová - 6.B

            3. kategória: 1. Martina Pokošová - 9. roč.

            Speváci si vyspievali pekné hodnotné ceny a diplomy, všetci boli ocenení sladkou odmenou. Víťazi postupujú do okresného kola. Želáme im veľa šťastia!     

          • Workshop s maliarkou p. Šarlotou Bottovou

          • Vo voľnom čase sa venujeme tomu, čo nás zaujíma a máme z toho radosť. Mnoho našich  žiakov má radosť z kreslenia a maľovania.

            Naša škola týmto žiakom umožnila, aby sa zúčastnili workshopu s maliarkou Šarlotou Bottovou. Napriek tomu, že talentovaná výtvarníčka je samouk, dosiahla mnohé úspechy. Jej práce sú vystavené už aj v Anglicku.

            Žiaci sa oboznámili s novými technikami kreslenia. Od maliarky si samozrejme pýtali aj autogram.

            Ďakujeme. 

          • McDonald's Cup

          •         Dňa 20.4.2023 sme v spolupráci s CVČ Rimavská Sobota v našej Základnej škole Klokočova 742/15 Hnúšťa na ihrisku s umelým povrchom usporiadali okresné kolo 24. ročníka McDonald's Cupu pre žiakov 1.-4.ročníka.

            Po výsledkoch:

            ZŠ Klokočova Hnúšťa - ZŠ Š.M. Daxnera RS 13:9

            ZŠ Klokočova Hnúšťa - ZŠ Mihálya Tompu RS 8:2

            ZŠ Klokočova Hnúšťa - ZŠ JFR Hnúšťa 7:1 obsadila naša škola 1. miesto a postúpila do krajského kola.

            Konečné poradie:

            1. miesto -  ZŠ Klokočova Hnúšťa

            2. miesto -  ZŠ JFR Hnúšťa

            3. miesto -  ZŠ Š.M. Daxnerova Rimavská Sobota

            4. miesto -  ZŠ Mihálya Tompu Rimavská Sobota

            Školu pod vedením Mgr. Júliusa Szökeho reprezentovali žiaci: Matúš Juricin, Marek Šaliga, Matúš Šaliga , Matúš Kamoďa, Juraj Kovalančík, Maxím Šamin, Tobias Vach, Niko Pláštik, Natália Oláhová a Kiara Figuli.

            Držte nám palce v krajskom kole!

             

          • McDonald's Cup

          • Dňa 17.4.2023 sme v našej Základnej škole Klokočova 742/15 usporiadali obvodné kolo McDonald's Cupu. V zápase o 1. miesto ZŠ Klokočova 742/15 Hnúšťa zvíťazila nad ZŠ Janka Francisci Rimavského 6:3 a postúpili sme do OKRESNÉHO KOLA.

            Okresné kolo sa uskutoční v našej skole na ihrisku s umelým povrchom vo štvrtok 20.4. 2023

            Držte nám palce !

             

             

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Našej škole sa opäť podarilo „zabodovať“. Tentokrát ide o krásne 3. miesto v regionálnej súťaži v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V príjemnej ale súťaživej atmosfére sa v krásnych priestoroch Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote stretli víťazi z okresných kôl.  Naša Romanka Antalová, žiačka II. ročníka, presvedčila svojou básňou o myškách, že na stupeň víťazov v I. kategórii zaslúžene patrí. Porotu očarila nielen krásnou recitáciou, ale aj príjemným vystupovaním a prirodzeným šarmom. Víťazke GRATULUJEME!

          • Biologická olympiáda

          • 13.apríla sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády kategórie E. Našu školu reprezentoval v odbore botanika žiak 8.ročníka Tomáš Kožiak . Po úspešnom absolvovaní teoretického testu a praktickej časti  postúpil z 1.miesta na krajské kolo v Banskej Bystrici  . Gratulujeme !

          • Súťaž Mother Flower!

          •         Dávame do pozornosti ekologickú súťaž zameranú na prevenciu ochrany životného prostredia, podporu biodiverzity a vzťahu  žiakov k prírode! Ide o súťaž najkrajšej rastliny, kvetiny, byliny v interiéri alebo exteriéri, môže ísť o už pestované alebo novo zasadené rastliny na našej škole. Pridávanie rastlín potrvá  do 15. mája 2023 a zaberie len pár klikov. Odborná porota bude hodnotiť všetky príspevky a výhercovia získajú atraktívne ceny https://www.motherflower.family/podmienky.

                     Ak sa chcete zapojiť, stačí navštíviť webovú stránku www.motherflower.family, kde klikneš na kvet pri našej škole, odfotíš  rastlinu a vyplníš pár informácií a je to.

             

          • Zážitkové učenie v ZUŠ

          • Žiaci I. B triedy a žiaci II. ročníka prežili netradičnú hodinu hudobnej výchovy v Základnej umeleckej škole v Hnúšti. Prostredníctvom známych aj menej známych detských piesní si hravou formou vyskúšali rytmus a spoznali rôzne hudobné nástroje. Išlo im to výborne, veď možno niektorí z nich budú v dospelosti hudobníkmi.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.