• Ako prebieha úprava vody

          • Podzemné vody sú dominantným zdrojom využívaným na zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou. Približne 16 % z celkového množstva vody dodávanej do verejných vodovodov predstavujú vody získané z povrchových zdrojov. Každý z týchto zdrojov vody je potrebné upravovať tak, aby boli splnené požiadavky kladené na pitnú vodu. Pitná voda je sladká voda, nevyhnutná zložka ľudskej potravy, a preto je jej úprava veľmi dôležitá a podlieha prísnej kontrole. O tom, ako a kde sa realizuje úprava vody pred dodávkou spotrebiteľovi a o rôznych technologických procesoch úpravy sa mali možnosť žiaci IV.A a IV. B triedy presvedčiť počas dnešnej exkurzie. Zamestnankyňa úpravne v Klenovci ich oboznámila s rôznymi technologickými procesmi úpravy povrchovej vody (mechanické predčistenie, usadzovanie, filtrácia), ktorá je bezpečne dodávaná obyvateľom južnej časti Banskobystrického kraja, najmä okresu Rimavská Sobota. Vodnú nádrž si žiaci pozreli z hrádze, na ktorej im zamestnanec podal základné údaje o nádrži. Exkurziu sme spojili s regionálnym a historickým poznávaním okolia obce Klenovec a regiónu  Malohont.

            Ďakujeme zamestnancom obidvoch inštitúcií, že sme sa mali možnosť oboznámiť s procesom dodávania pitnej vody z nádrže až do našich domácností.E.U.

          • Súťaž v zbere papiera - vyhodnotenie

          • V našej základnej škole v období od 11. 04. do 16. 05. 2022 prebiehala súťaž v zbere papiera. V tomto období sa  nám podarilo spoločnými silami vyzbierať  2 834 kg papiera, čím sme zachránili skoro 53 stromov (1 tona zberového papiera zachráni 17 stromov). Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto výzvy zapojili s akýmkoľvek množstvom prineseného papiera a prispeli k záchrane stromov (Kiara Figuli 229 kg, Marek Šaliga 196 kg, Matúš Juricin 186 kg, S. P. Rastocka 170 kg, Ema Miadoková 104 kg, Jakub Mrnka 99 kg, Samuel Kantárik 87 kg, Lia Czeneová 85 kg, Juraj Kovalančík 85kg, Lucia Borisová 77 kg, Dominika Podmanická 66 kg, Patrik Bálint 63 kg, Dominik Bálint 43, 5 kg a  Sebastian Vach 35,5 kg) .

            A teraz k víťazom:   1. miesto: Dominika Kamoďová  533 kg

                                              2. miesto: Grigorij Maksim Šamin 510 kg

                                              3. miesto: Dianka Angerová 265 kg

             Víťazom srdečne gratulujeme, ceny im slávnostne odovzdá pani riaditeľka 01. 06. 2022.

          • Spoznávali sme náš región


          • V rámci literárnej výchovy a dejepisu sme počas exkurzie po našom regióne navštívili miesta, kde pôsobili významní národní dejatelia, hlavne z obdobia štúrovcov. Zistili sme, že v našom okolí, dedinkách, žili mnohé osobnosti, ktoré sa svojou tvorbou navždy zapísali do dejín a svojím prínosom prispeli k formovaniu slovenskej kultúry a k pozdvihnutiu nášho národa. Sú pre nás dodnes inšpirácoiu.

            JJ

          • Motýlia farma

          • Už pár dní sú žiaci našej školy svedkami zázračnej cesty chlpatých húseníc, ktoré si zatiaľ iba plnia brušká, aby mali dostatok síl na zakuklenie. Každý deň netrpezlivo čakáme, čo sa s týmito "fešandami" nové udeje.  Ak ste na to zvedaví aj vy, musíte si ešte pár dní počkať. O dobrodružnej  motýlej púti vás budeme samozrejme informovať. :)

          • Hurá na dopravné ihrisko!

          • V rámci dopravnej výchovy dnes naši prváci odštartovali štvordňový "kolotoč" návštevy dopravného ihriska žiakov 1. stupňa.  V prvej časti sa žiaci jednotlivých ročníkov zaoberajú spoznávaním dopravných značiek, využívaním reflexných a bezpečnostných prvkov, riešením jednoduchých dopravných situácií a údržbou bicykla. Druhá časť výučby je zameraná na chôdzu v cestnej premávke a jazdu na bicykli. Veríme, že nadobudnuté vedomosti a zružnosti prispejú k zníženiu nehodovosti a úrazovosti na našich cestách.

            PS: Touto cestou ďakujeme za nové informácie, pomoc a za cenné rady pánovi náčelníkovi mestskej polície Ing. P. Rukavicovi. :)

          • McDonald´s Cup

          • Dňa 16.5.2022 sa v Rimavskej Sobote konal 23. ročník McDonald´s Cup. Je  to najväčší futbalový turnaj pre žiakov a žiačky 1. stupňa základných škôl. Družstvá hrajú v počte hráčov 4 + 1, pričom na hracej ploche počas zápasu MUSÍ byť VŽDY 1 dievča. Našu školu počas tohto ročníka reprezentovali: N. Angerová, M. Kureková, M. Šamin, S. Vach, M. Juricin, M. Kamoďa, M. Šaliga, M. Šaliga, J. Hruška, J. Kovalančík.

            Pochvala patrí všetkým zúčastneným.

          • Návšteva v ŠKD

          •  

             

            Svojich štvornohých miláčikov Atreya a Brixa -  nemeckých ovčiakov  nám predstavila majiteľka Kornélia Dovalová, ktorá sa venuje výcviku psov na profesionálnej úrovni. Ukázala nám, ako s nimi trénuje rôzne povely, ale aj ako vedia zdolávať rôzne  prekážky. Šikovnosť oboch sme videli vďaka tomu, že im majiteľka  venuje veľa času, lásky a trpezlivosti. Za krásne spestrenie popoludnia ĎAKUJEME a psíkom prajeme veľa úspechov na súťažiach.

          • Na návšteve v minizoo

          • Dnešný deň si druháci spríjemnili návštevou CVČ v Hnúšti, kde ich čakal zaujímavý program - prehliadka minizoo, zábavné úlohy zo sveta prírody a tvorivá aktivita - veselá mačička s cukríkovou mašličkou.

            Žiaci sa zoznámili so  životom a starostlivosťou o zvieratká v minizoo. Najviac sa im však páčil živý kontakt s nimi. Ďalšie dve skupiny žiakov pracovali pri tvorivých aktivitách, kde si samostatne precvičili svoje pozorovacie aj  pamäťové schopnosti a manuálne zručnosti.

            Na dnešný deň nám zostali pekné spomienky aj vďaka p. riaditeľke Mgr. Z. Vinclavovej a p. D. Kamoďovej.

            Ďakujeme!

            MA

             

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľské voľno žiakom 7.ročníka v stredu 18.mája 2022 z organizačných dôvodov /Testovanie T5 2022/. Vyučovanie pokračuje vo štvrtok 19.mája 2022.

          • Kvíz o zdravej výžive

          • Vzhľadom na to,aby žiaci našej školy dokázali sami urobiť niečo pre svoje zdravie a pokladali zdravie za jednu z najvyšších hodnôt v živote sme sa rozhodli i v tomto školskom roku zorganizovať na druhom stupni našej základnej školy kvíz o zdravej výžive. Tentoraz sme uskutočnili tento kvíz inou formou ako počas predchádzajúcich školských rokov. Prebehol v mesiaci máj 2022 na vyučovacích hodinách biológie v triedach piateho až ôsmeho ročníka formou testu , ktorý vypracovala pani učiteľka Mgr. Slavomíra Bálintová. Test pozostával z 20 otázok. Po jeho vypracovaní si žiaci v každej triede vyhodnotili za pomoci pani učiteľky správne odpovede. Najlepšími riešiteľmi v jednotlivých triedach sa stali.

                             5.A  Adam Galandák

                              5. B Milan Denke

                              6.A  Michaela Paľová

                              6.B Alex Antal

                              7 r. Tomáš Kožiak

                              8 r. Tamara Sýkorová.

            Víťazi triednych kôl boli odmenení jednotkou z biológie.

                                                                                                                 P.C.

          • Úspech v okresnom kole v malom futbale

          • Dňa 12.05.2022 sa v našej škole konalo okresné kolo v malom futbale mladších žiačok a žiakov ZŠ. Víťazom chlapcov sa stali žiaci z Gymnázia Ivana Kraska z Rimavskej Soboty a víťazkami dievčat sa stali žiačky našej školy ZŠ Klokočova 742/15 Hnúšťa! Víťazom gratulujeme a držíme palce v krajskom kole v Banskej Bystrici.

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 11. 5. 2022 sa v Centre voľného času v Rimavskej Sobote  konalo okresné kolo jubilujúceho 30. ročníka súťaže v interpretácii ľudovej piesne nesúcej názov „Slávik Slovenska 2022“.  Zišli sa tu zástupcovia základných škôl nášho okresu, aby zabojovali o najlepšie umiestnenia. Víťazi školských kôl súťažili v troch kategóriách. Našu školu výborne reprezentovali žiaci: Eleanor Brádňanská (I. kategória), Tamara Cibuľová (II. kategória) a Dušan Radič (III. kategória). Hudobne ich sprevádzal Mgr.P.Cavar (akordeón).

            Výkony spevákov hodnotila odborná porota. Hodnotila správnu intonáciu, výber piesňového materiálu, ľudový prejav speváka / speváčky a, samozrejme, celkový dojem. Všetci speváci  sa predstavili dvomi ľudovými piesňami. Svojím výborným výkonom  si naša žiačka Eleanor Brádňanská vyspievala 2.miesto v I.kategórii. Blahoželáme!!!

            Žiakov na súťaž pripravovala Mgr. A.Čonková v spolupráci s Mgr.P.Cavarom. 

          • Od A po Z

          • Prváci si opäť pochutnávali, avšak  tentokrát si zelené čudo vypestovali úplne sami. Nič nenechali na náhodu a dlhú cestu šalátového semienka si pre Vás zaznamenali. :)

          • Poznáme sa ?

          • Uprostred krásnej prírody sa rozprestiera naše mestečko Hnúšťa. Žije nás tu niekoľko tisíc ľudí. Okrem majority tu žijú aj menšiny. Nažívame si tu dobre, ale vždy sa dá niečo vylepšiť. Ak si chceme ešte lepšie rozumieť, musíme sa lepšie poznať.

            Zástupcovia žiakov z 5. - 8. ročníka sa zúčastnili vedomostného kvízu, ktorý bol zameraný práve na spoznávanie jednotlivých národností žijúcich v Hnúšti. Vopred si naštudovali učebné texty o zvykoch, tradíciách, významných osobnostiach  ... Slovákov, Maďarov, Číňanov, Rómov a Ukrajincov. Kvíz prebiehal podobne ako relácia “MILIONÁR“, čo ich náramne bavilo. Pozreli si aj poučné videá o spomenutých národoch.

            Aj keď víťazmi sú všetci zúčastnení žiaci,

            1. miesto získali M. Jurková a D. Bálint (VI.B),
            2. miesto získali T. Sýkorová a N. Kuráková (VIII, r.),
            3. miesto získali M. Struhárová a V. Cibuľa(V.A).

            Ako odmenu dostali vecné ceny.

            Základom medziľudských vzťahov je úcta a pochopenie.

            „Mier sa nedá udržať silou: dá sa dosiahnuť iba pochopením.“ ( Albert Einstein)

                                                                                                                                         A.Č.,J. J.

             

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.