• Posledné hodiny prírodovedy

          • Posledné vyučovacie hodiny prírodovedy v 3.triede patrili liečivým rastlinám, výrobe herbára, hubám a zaujímavému experimentu s chovom prehistorických živočíchov štítovcov. Žiaci tak ako po celý školský rok aktívne pracovali a učili sa nielen z knižiek a tabletov, ale predovšetkým zážitkovým a činnostným učením. 

          • Po stopách J.F.Rimavského

          • Dobre spoznať nášho rodáka J.F.Rimavského zábavne a veselo umožnili žiakom 2.,3. a 4.ročníka pracovníčky Knižnice prof.Š Pasiara a CVČ v Hnúšti, za čo im ĎAKUJEME. Žiaci putovali mestom i ulicami, putovali rozprávkami i básňami J.F.Rimavského a na konci získali vedomosti, sladkú odmenu a pocit radosti z príjemne stráveného dňa. Tešíme sa na ďalšiu zaujímavú akciu.

          • Svetový deň rodiny

          • ,,Miesto, kde sa môžeš vrátiť je domov. Mať niekoho, kto ťa doma miluje, je rodina. Mať oboje, je najvzácnejší dar."

            Dnešné spoločné stretnutie žiakov, rodičov, starých rodičov, súrodencov, príbuzných a vyučujúcich sa nieslo v znamení rodiny. Slovo rodina sa skloňuje v bežnom živote aj stokrát. Málokto sa však zamýšľa, čo je jeho skutočným významom. Rodina je nositeľom hodnôt, akými sú láska, priateľstvo, porozumenie a rodinná súdržnosť. A toto všetko dnes žiaci uvili do programu v podobe pesničiek, básní, tanca a hovoreného slova. Dúfame, že aspoň na chvíľku sa všetci preniesli do svojich spomienok a zabudli na každodenné starosti. Všetkým, ktorí sa prišli pozrieť na program aj v tomto horúcom popoludní, ako aj účinkujúcim patrí jedno veľké,,ĎAKUJEM".

          • Čo všetko možno zažiť jeden deň

          • Posledný utorok sa v tomto školskom roku u našich prvákov niesol v duchu tajomstiev kníh ako aj v duchu tajomstiev lúk okolo nášho mesta. Hneď ráno sme navštívili Knižnicu profesora Štefana Pasiara, kde nás slávnostne pasovali za jej čitateľov. Okrem záložky a sladkej odmeny sme si do školy hrdo niesli naše nové čitateľské preukazy. Náš deň, aj keď poriadne horúci, pokračoval dobrodružnou turistickou vychádzkou, počas ktorej sme spoznali okolie našej Hnúšte. Tentokrát sme sa zamerali na obhliadku krásne zrekonštruovaného familiárne nazývaného tureckého mosta. Príjemný chládok v malom altánku a žblnkot vody boli našou  odmenou.:)

          • VÝLET ZA ODMENU

          • Pár dní pred koncom školského roku sa vybrala na koncoročný výlet za zvieracím dobrodružstvom štyridsiatka najaktívnejších žiakov školy. Výlet za odmenu do Zoologickej záhrady v Bojniciach si naplno užila partia super žiakov začínajúc malými prvákmi, druhákmi a končiac skúsenými deviatakmi. Biológiu a botaniku si tak  v priamom prenose mohli zažiť naši najšikovnejší a najaktívnejší. K dobrej nálade prispeli aj krásne suveníry, na ktorých nákup sme sa tiež tešili. Aj napriek horúcemu počasiu sme si spoločný deň všetci  vychutnali naplno.:)

          • Úspech nášho žiaka

          • Dňa 24.6. nás milo prekvapili členovia dobrovoľnej požiarnej ochrany SR z RS,ktorí prišli odovzdať cenu nášmu žiakovi zo IV.B triedy Sebastiánovi Vachovi za projekt „História hasičstva na Slovensku“.

            Sebimu gratulujeme   :-)                                                                                                                            M.Slov.

          • Zahviezdili sme v súťaži Englishstar

          • Po minuloročnej úspešnej premiére sa naši žiaci rozhodli opäť zabojovať v medzinárodnej súťaži Englishstar, tentokrát s mimoriadnym výsledkom - 7 z 10 súťažiacich dosiahlo 100% úspešnosť a zvyšní traja za nimi zaostali len minimálne. Naša škola sa tak v celoslovenskom meradle umiestnila na krásnom 1. mieste v kategórii 10 - 20 zúčastnených s úspešnosťou 99,5%.

            Školu reprezentovali:

            Janka Antalová, Miriam Kureková, Samuel Füssy a Sebastian Vach zo IV.B,

            Michaela Struhárová, Adam Galandák a Boris Rapčan z V.A,

            Tamara Cibuľová a Matúš Kubaliak z V.B

            a Michal Hoľka zo VI.B.

            Naše hviezdy získali okrem diplomov a vecných cien aj skvelú skúsenosť a motiváciu do ďalšieho štúdia angličtiny. Zároveň je to skvelá vizitka výučby cudzích jazykov na našej škole. Výhercom srdečne gratulujeme a prajeme im podobné úspechy aj v budúcnosti.

          • Spolu múdrejší 3 – vyhodnotenie

          • Cieľom projektu  bolo prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania našich žiakov vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu. Do projektu MŠVVaŠ SR sa na našej škole zapojilo 13 pedagógov a 1 koordinátor. Počas projektu sa odučilo spolu 3 042 žiakohodín, čo je priemer na jedného učiteľa 238 žiakohodín. Projektu sa zúčastnilo spolu 238 žiakov - 120 dievčat a 118 chlapcov, z toho 198 žiakov sa vzdelávalo v oblasti  digitálnych zručností. Pedagógovia odučili 1 113 vyučovacích hodín (čo je na jedného učiteľa 86 vyučovacích hodín) a  príprave na doučovanie venovali 558 hodín. Dúfame, že projekt “Spolu múdrejší 3”  bol prínosom pre našich žiakov  a pedagógov, plánujeme sa ho zúčastniť aj v budúcnosti.

             

             

          • Juniáles

          • Jún je posledným mesiacom v školskom roku a my sme sa počas neho ešte stihli zabaviť a trochu sa odreagovať po písomkách a skúšaniach v jeho závere. Počas plesu sme sa priučili spoločenskej etikete, v spoločenskom oblečení sme vyzerali výborne. Presvedčili sme sa, že baviť sa dá aj bez užitia alkoholu či cigariet a zároveň sme si vyskúšali tance rôznych národov. Tanec nám prináša radosť - keď sa naň pozeráme, keď ho tancujeme a keď máme vďaka nemu k sebe bližšie:-) Tešíme sa na ďalší ročník.

             

            JJ, AČ

          • Záverečné prezentácie štvrtákov

          • Dňa 20.6. sa na našej škole konali záverečné prezentácie žiakov štvrtej triedy. Každý žiak si mohol zvoliť vlastnú tému, ktorá bola jeho srdcu blízka a následne vytvoriť projekt v papierovej forme. S prezentáciami žiaci vystupovali pred spolužiakmi  a komisiou. Hodnotil sa napr. aj očný kontakt, dodržanie časového limitu, dodržanie veľkosti projektu, hlasový prejav, celkový vzhľad posteru, reakcia na spätnú väzbu, atď. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí napríklad o Egypte, Bratislave, bojovom umení Muay Thai aj s ukážkami, o vesmíre,M. Terézii, Bojnickom zámku, L. da Vincim, vážke, rysovi...Ďakujeme za krásne prezentácie a tie najkrajšie budú i ocenené.

            M.Slov.

          • 1.miesto v súťaži "Francisci mojimi očami"

          • Mestské kultúrne stredisko v Hnúšti vyhlásilo výtvarnú súťaž s názvom „Francisci mojimi očami“, ktorá bola venovaná 200. výročiu narodenia významnej slovenskej osobnosti, nášmu rodákovi  Jankovi Francisci Rimavskému.

            Do súťaže sme poslali viac prác a verili sme, že budeme úspešní. Podarilo sa!!! Získali sme 1.miesto vďaka prekrásnej práci našej žiačky 5.B Tamarky Cibuľovej, ktorú si môžete pozrieť v priestoroch mestskej knižnice. Cenu jej do školy prišla odovzdať osobne pani riaditeľka Mgr. D.Vojenčiaková spolu s našou bývalou žiačkou M.Sivákovou.

            Tamarka gratulujeme a sme hrdí, že máme na škole takých šikovných žiakov.

          • Prírodovedná súťaž „Príroda okolo nás“

          • Aj tento rok pripravili pracovníci Správy CHKO Cerová vrchovina pre žiakov druhého stupňa základných škôl prírodovednú súťaž ,,Príroda okolo nás”.  Súťaž sa uskutočnila mimoriadne pri príležitosti 70. výročia Prírodnej rezervácie Kurinecká dubina v čase, keď si pripomíname Svetový deň životného prostredia.

            Podujatie sa uskutočnilo 16.6.2022 v Rimavskej Sobote v rekreačnej oblasti Kurinec a zúčastnilo sa ho 6 trojčlenných družstiev z okresov Lučenec, Rimavská Sobota a Poltár. Do súťaže sa zapojili aj víťazné školy z predchádzajúcich ročníkov. Sily si zmerali na 5 stanovištiach venovaných poznaniu prírodných hodnôt, ochrane krajiny Slovenskej republiky s dôrazom na Cerovú vrchovinu. Našu školu reprezentovali : T. Sýkorová, D. Kožiaková a M. Cibuľová.  Dievčatá sa s úlohami popasovali veľmi dobre a obsadili krásne 3. miesto.

            Blahoželáme !

          • Spolu múdrejší 3 – AKO SA NÁM DARÍ

          • V našej základnej škole od januára 2022 prebieha doučovanie žiakov v rámci projektu MŠVVaŠ SR „Spolu múdrejší 3“. Cieľom tohto rozvojového projektu je prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania vytvárať podmienky na zlepšovanie vedomostí a zručností našich žiakov v poobedňajších hodinách v stanovenom rozsahu.  Program sa realizuje v priebehu mesiacov január až jún 2022. Do doučovania je zapojených  13 pedagógov a žiakov podľa individuálnej potreby doučovania z prvého a druhého stupňa našej školy. Žiaci sa majú možnosť doučovať v nasledovných predmetoch:  matematika, prírodoveda, slovenský jazyk a literatúra, telesná a športová výchova, ruský jazyk, anglický jazyk, a informatika. Veríme, že doučovanie týmto žiakom pomáha zažívať školský úspech, pretože posledné školské roky boli ako pre učiteľov, tak aj pre žiakov veľmi náročné, keďže veľká časť vyučovania, hlavne na 2. stupni, prebiehala formou dištančného vzdelávania. Vďaka patrí  pedagógom za ich čas a pracovné nasadenie.

          • Kredenc starej mamy

          •  ,,Minulosť patrí všetkým, spája nás naším spoločným pôvodom, pýchou na dosiahnuté úspechy a výdobytky ľudstva. Preto je dôležité, aby sme sa starali o zachovanie jej pamiatok, lebo poznanie minulosti nám pomáha chápať súčasnosť a budúcnosť.“

            Predsedkyňa klubu dôchodcov pani M. Zdechovanová pripravila výstavku úžitkových predmetov našich starých mám. Skrinky v klube dôchodcov sa zaplnili rôznymi predmetmi, ktoré kedysi nechýbali ani v jednej domácnosti. Žiaci IV.A a IV. B triedy so záujmom sledovali a počúvali výklad pani Zdechovanovej a hádali, na čo sa jednotlivé predmety kedysi používali. Nepoznali všetky predmety, a tak pri hádaní nechýbal ani smiech a prekvapenie. Oboznámili sa so starým mlynčekom, kantličkami, žochtárom, obedárom ... ako aj s prácou drotárov a krásnymi výšivkami našich dôchodkýň. Pani Zdechovanová porozprávala deťom o činnosti klubu, pochválila sa rôznymi súťažami, ktorých sa zúčastňujú aj v tomto veku a dosahujú v nich skvelé výsledky. V klube uskutočnili tiež súťaž pod názvom ,,Poznaj pierko“. Aj naši žiaci mali možnosť poznávať pierka jednotlivých operencov. Zručnosť našich starých rodičov sa odráža v ľudovom remesle aj v ľudovej tvorbe. Sme radi, že všetky veci, ktoré tam žiaci videli, dýchajú históriou, žiakov zaujali a ocenili ich zachovalú krásu a spoločenskú hodnotu. Ďakujeme. E.U.

          • Učíme sa v "teréne"

          • Žiaci prvého ročníka si dnes učivo prvouky o živote zvierat mohli naplno vychutnať priamo medzi malými zvieracími kamarátmi v Centre voľného času.  Ako sa patrí na správnu návštevu, neprišli sme s prázdnou rukou. Okrem sena, jabĺčok, mrkvičiek, karelábových listov a suchého pečiva, ktoré žiaci priniesli z domu,  sa všetci zastavili aj na mini nákup sušených zvieracích dobrôt. V prvej časti netradičnej prvouky sa dozvedeli veľa zaujímavostí zo života hlodavcov, vtákov a korytnačiek. Druhá časť hodiny bola venovaná riešeniu zvieracích rébusov a v závere si každý vyrobil mačičkovú sladkú odmenu. Pani učiteľkám, ktoré nás v centre sprevádzali týmto posielame naše: "Ďakujem." :)

          • Škola v prírode - 5. deň

          • Odchádzame domov ! Po raňajkách nám lektori a kamaráti zo školy v prírode popodpisovali denníčky na pamiatku. Pred nástupom do autobusu sme si ešte chvíľku pobehali a zahrali futbal. Tety kuchárky nám na cestu pripravili desiatu, ktorú sme zjedli cestou pri rybníku Zbojská. No a ešte pár kilometrov do Hnúšte, privítanie s rodičmi a už teraz sa tešíme na ďalšiu Školu v prírode.

          • Škola v prírode - 4. deň

          • 42 žiakov sa zobudilo do slnečného rána. 42 žiakov si vybralo na raňajky to, čo im najviac chutí. 42 žiakov absolvovalo umelecké dielne s lektormi a v prestávkach si našli čas aj na športovanie. Po obede bol vyhodnotený poriadok na izbách. Popoludní si 42 žiakov vyskúšalo generálku pripravovaného divadelného predstavenia. A večer....všetky pani učiteľky s dojatím sledovali divadelné predstavenie, ktoré žiaci nacvičovali počas celého týždňa. Obrovskú pochvalu si zaslúžia všetci zúčastnení žiaci za svoje vystúpenie, ale aj lektori za prípravu, nácvik a trpezlivosť so žiakmi. Večer bol za odmenu ukončený krátkym hľadaním lôpt s baterkami v blízkosti chaty.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.