• "TT" Technologické ticho - "Strašidelná noc - Halloween po našom"

          •      Vo  štvrtok 27. októbra  si žiaci do školy priniesli spacie vaky a dobrú náladu, aby mohli spolu zmysluplne stráviť čas bez informačno – komunikačných technológií. Prenikli do sveta fantázie, piekli chlieb a muffiny, následne si ich vyzdobili, venovali sa kreatívnym tvorivým dielňam, hrali spolu spoločenské hry, prešli sa večernou Hnúšťou so svetielkujúcimi  lampiónmi. Samozrejme nemohla chýbať ani diskotéka a najlepšie bolo večerné čítanie na dobrú noc. Na mobily, tablety a plejká si ani nespomenuli. Napriek tomu, že sa im nechcelo ukončiť „Strašidelnú noc“, po raňajkách sa s výslužkou pobrali domov.

                Táto akcia sa konala a bola finančne podporená  v rámci vyzvania predsedu vlády SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania na realizáciu projektu “NIE šikanovaNIE”.

          • Dobšinského rozprávkový Gemer

          •    „ Bola treskúca zima a na zasneženej lúke pod lesom v malej chalúpke sa rodina Ježkovcov pripravovala na Štedrý večer...“

                  Nie, neľakajte sa, Vianoce sú ešte ďaleko. To len jedno dievčatko sa rozhodlo, že napíše rozprávku Vianoce v rodine Ježkovcov, pretože má asi Vianoce rado a už sa na ne aj veľmi teší. Táto rozprávka sa zapáčila aj  odbornej porote v regionálnej súťaži Dobšinského rozprávkový Gemer a v nevianočnom čase jej udelila III. miesto. Kto je to šikovné dievčatko, autorka vianočnej rozprávky? Janka Antalová z V.B.  

                   Janke srdečne blahoželáme a  tešíme sa na jej ďalšie príbehy, pretože rozprávok nikdy nie je dosť. A ...

                 „ ... na stromčeku v chalúpke pod lesom potichu zazvonil vianočný zvonček  a tejto rozprávky je koniec.“    

             

             

          • Mesiac úcty k starším

          •      Mesiac október je vyhlásený za Mesiac úcty k starším už takmer tri desaťročia. Nielen staršia generácia vníma vlastný vek, ale aj mladšia generácia si viac uvedomuje pevné miesto, ktoré v ich živote zaslúžene patrí starým či prastarým rodičom. Úcta k človeku je dôležitá a nielen v tomto mesiaci. Starí rodičia potrebujú našu stálu pozornosť. Snažíme sa  viesť deti k tomu, aby poznali svojich starých rodičov, vážili si ich a pomáhali im. Ale aj deti môžu niečo naučiť svojich starých rodičov, čo ukázali počas programu pre nich určeného pod názvom „Život je život, toto je FACEBOOK“. Program vychádzal z rozhovoru starých rodičov s vnukom. Starí rodičia rozprávali vnukovi, ako sa oni hrávali počas svojho detstva a vnuk im zase rozprával, ako funguje Facebook, ako si vytvoriť internetové „JA“. Starí rodičia sa dozvedeli, čo je to KYBERGROOMING, SOCIOTECHNIKA a STOLKER. Boli poučení, ako sa nestať obeťou KYBERŠIKANY, jednoducho ako byť pripravení na ONLINE SVET. Starý otec nakoniec povedal veľmi peknú myšlienku: „Internet je dobrý sluha, ale zlý pán!“ Takže internet a celý online svet môžeme využívať vo svoj prospech, ale je potrebné dodržiavať stanovené pravidlá. Celú myšlienku programu podporili aj tanečné predstavenia, ktoré boli plné pohybu a dynamiky. A samozrejme k programu nemohla chýbať nádherná jesenná výzdoba školy.

                   Program pre starých rodičov sme uskutočnili v rámci  vyzvania predsedu vlády SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania na realizáciu projektu “NIE šikanovaNIE”.

          • Sen o mieri

          •      Jedinečné výtvarné práce ľudí s mentálnym postihnutím z celého Slovenska mali možnosť vidieť žiaci 4.ročníka v priestoroch Knižnice prof. Štefana Pasiara v Hnúšti. Pohľad týchto ľudí na "SVET V MIERI", aký mala táto výstava názov, bol naozaj krásny, farebný, veselý, precítený a zobrazený rôznymi kreatívnymi technikami. Ich práca, snaha a záujem sú inšpiráciou pre ostatných ľudí. 
                Štvrtáci zároveň porovnali svoj terajší život v školských laviciach so školským životom slovenských spisovateľov na výstave "SPISOVATELIA V ŠKOLSKÝCH LAVICIACH". Prostredie, v ktorom sa kedysi učili, vysvedčenia a diplomy z dávnych čias, futbalový dres, fotky zo stužkovej.... Hm, témy na pobavenie a aj na zamyslenie...

          • Záložka do knihy spája školy

          •      Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlasujú každoročne k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc  česko-slovenský projekt pre základné školy a osemročné gymnáziá pod názvom Záložka do knihy spája školy. Cieľom tohto projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Záložky žiakov našej základnej školy už majú svojich majiteľov, ktorými sú žiaci Základnej školy v Jaklovciach. Nás už tiež potešili záložky, ktoré sme dostali od žiakov z našej partnerskej školy.

                  Tohtoročná Záložka tak splnila svoj cieľ -  spojila dve základné školy na Slovensku. A my sa už teraz tešíme na 14. ročník tohto projektu.

              

             

          • Na návšteve u škôlkarov

          • Keďže mesiac OKTÓBER nás prekvapil príjemným počasím, vybrali sme sa spolu s našimi PRVÁKMI na jesennú návštevu do MŠ- Klokočova.

            Tešili sme sa na našich kamarátov- predškolákov, s ktorými sme sa spoločne zahrali a zašportovali si v ich školskej záhrade. To bolo radosti!

            Ako spomienku na spločne strávené chvíle sme im nechali naše jesenné slniečko priateľstva, ktoré im bude tento deň pripomínať.

            MA, KB

          • Náš rodokmeň

          • Mladí historici

            S piatakmi sme sa na hodinách dejepisu stali na chvíľu historikmi. Dostali za úlohu zistiť mená a informácie o svojich predkoch, pretože vieme, že aj ústne dochované informácie sú dôležité pre historický výskum a možno rodičia použili aj nejaké písomné pramene. Zistili odkiaľ pochádzajú ich predkovia,kedy sa narodili a už nezabudnú na sviatok svojich rodičov, súrodencov či starkých.

            Potom sa na chvíľu stali umelcami, ktorí vytvárali krásne jedinečné rodostromy svojej rodiny. Všetky výtvory putovali na nástenky v triedach.

          • Poézia s malým kúskom herectva

          •        Včera nás navštívil herec Lukáš Latinák. Našim žiakom prednášal klasickú poéziu – no nie klasicky. Niektoré básne prerozprával vlastnými slovami, niektoré dokonca rapoval, pričom spontánne vyjadroval svoje postoje a názory na rôzne nielen literárne témy. Dotkol sa medziľudských vzťahov, správania sa na internete i etikety.

            S mladšími žiakmi rozobral  tajomstvo rozprávky o Červenej čiapočke i neposlušných kozliatkach. Zamyslel sa s nami nad tým, či je povinná literatúra príjemná a kde všade by sme mohli nájsť poéziu.

            Podľa jeho vlastných slov: „Čítanie obohacuje. Keď začneš čítať, nevieš, o čom je báseň a nevieš, aký príbeh je za veršami skrytý. Láka ťa zvedavosť alebo pokušenie odhaliť obsah, alebo sa ho len tak dotknúť. Môžeš sa stretnúť s textom, ktorý sa zapáči hneď na prvé čítanie, avšak môžeš si hneď potom prečítať veľa kníh, z ktorých si nezapamätáš nič a máš pocit, že si ich čítal zbytočne, aj keď to tak nie je.“

                   Ďakujeme za príjemne strávený čas s „nepovinnou poéziou“.

          • KLOKOČKA opäť skóruje

          •           Našej základnej škole sa opäť podarilo získať finančné prostriedky a to  v sume 15 233,00 €. Dotácia nám bola poskytnutá v rámci Vyzvania predsedu vlády Slovenskej republiky na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti vzdelávania a  účel vyzvania bol  Boj proti šikane a kyberšikane. Projekt budeme realizovať pod názvom „NIE šikanovaNIE". Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o šikane,  jej následkoch a o spôsobe, ako jej zabrániť.

                  Keďže  naša škola vzdeláva a vychováva všestranne orientovaných žiakov, ďalším naším úspechom je podporenie žiadosti o projekt zo Zeleného vzdelávacieho fondu MŽP SR - Environmentálna výchova, vzdelávanie a osveta – Oblasť E pod názvom „Zelená oáza oddychu a poznávania“ (ZOOP). Výnimočnosť projektu spočíva v prepojení environmentálnej - rekreačnej - edukačnej zložky výchovy a vzdelávania a vo využití potenciálu priestranstva pred ZŠ Klokočova 742/15 Hnúšťa verejnosťou.

                       V každom prípade nás čaká veľa práce, ale úprimne sa tešíme na jej výstupy a výsledky.

          • Spolupráca s materskými školami

          • Park, slnečné počasie, pripravené stanovištia a medaily, nápomocní ôsmaci a druháci, nazbierané prírodniny, prichádzajúci škôlkari - predškoláci ......a môžeme začať.
            V rámci spolupráce s materskými školami sme aj tento rok pripravili pre predškolákov orientačný beh v parku. Na pripravených stanovištiach ich čakali ôsmaci, ktorí im vysvetlili úlohy a skontrolovali ich splnenie. Po úspešnom prejdení všetkých stanovíšť ich netrpezlivo čakali druháci, ktorí im pomohli vytvárať krásne jesenné obrázky z prírodnín.
            ​​​​​​​Všetci šikovní predškoláci dostali za odmenu sladkú odmenu a samozrejme aj "zlatú" medailu.

          • Ako posilniť svoje duševné zdravie

          • V mesiaci októbri si v rámci Prevencie pripomíname, ako podporovať svoje duševné zdravie. Poradiť nám prišiel aj učiteľ kung-fu, Marián Laššák, ktorý žil 10 rokov v Číne a bojovým umeniam sa venuje od svojich 10 rokov. Od roku 2019 vyučuje čínske bojové umenia, zdravotné cvičenia a čínsky jazyk v Brezne. Je držiteľom 6. majstrovského stupňa (duanu/danu) čínskych bojových umení pod Čínskou Wushu Asociáciou (čínska asociácia bojových umení). V roku 2012 sa ako člen Slovenského reprezentačného oddielu zúčastnil Majstrovstiev sveta v tradičných čínskych bojových umeniach v Číne a pre Slovensko získal bronzovú medailu. Pán Laššák nám predstavil filozofiu bojovníka, ktorý je pravým bojovníkom vtedy, keď bojuje proti zlu v sebe. Vyskúšali sme si, ako sa dá podporovať svoje telo aj psychiku. Ďakujeme za zaujímavé a obohacujúce stretnutie.

            JJ

          • Trávenie voľného času našich seniorov kedysi a dnes

          • Tak ako končí leto a začína jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť a je prirodzenou súčasťou nášho života. Staroba je výzva a neznamená koniec životnej aktivity. A práve o tom nás dnes presvedčili naše seniorky z klubu dôchodcov  v Hnúšti. Žiakom II. ročníka a III.B triedy skupina seniorok pod názvom ,,DIEVČATÁ“ predviedla ako trávia voľné chvíle a na netradičných hudobných nástrojoch im zahrali rôzne ľudové pesničky. Žiakom porozprávali o tom, ako sa hrávali keď boli mladí. Určite nepresedeli hodiny pri počítači či pred televíziou ako mnohé dnešné deti. I keď na hranie im nezostávalo veľa času, repertoár ich detských hier bol naozaj pestrý. Žiaci sa dozvedeli, že hry sa väčšinou odohrávali vonku na lúke, ale ak nebolo priaznivé počasie, dokázali sa prehrať aj vo vnútri.

            Aj seniori boli kedysi mladí a plní síl. Rokmi však pribudli na tvári vrásky, sily pominuli, no s prežitými rokmi prišla múdrosť, ktorú nám ďalej podávajú. Preto je pre nás tento mesiac pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku.

            ĎAKUJEME. E.U.

          • V mestskej knižnici...

          • V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti a podpory spolupráce s Mestskou knižnicou prof. Štefana Pasiara žiaci II. ročníka opätovne navštívili čarovný svet rozprávkových postavičiek v našom meste. Už prešli skoro štyri mesiace, odkedy nás tety knihovníčky pasovali za čitateľov knižnice a spolu s nami slávnostne uzamkýnali šlabikár. Teraz sme sa teda už cítili ako právoplatní čitatelia.  Nebolo pre nás vôbec ľahké rozhodnúť sa medzi toľkými krásnymi publikáciami, ale nakoniec sme to všetci zvládli a domov sme hrdo vykračovali s vysnívanou knižkou. Príbeh však týmto nekončí, pokračuje ďalší mesiac doma, kedy si spolu s našimi knižnými hrdinami zažijeme písmenkové dobrodružstvá.                                                                                          

          • Burza informácií SŠ v Rimavskej Sobote– 06.10.2022

          • Keďže tento rok je pre deviatakov rokom rozhodovania   a to nie je až také ľahké, na pomoc nám prišla „Burza informácií “ stredných škôl v Rimavskej Sobote, ktorú sme  06.10.2022  navštívili. Exkurzie sa zúčastnilo 13 žiakov. Zástupcovia SŠ z okresov Rimavská Sobota, Lučenec, Zvolen, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Poltár,  predstavili odbory, ktoré otvárajú na svojich školách a akcie,  ktoré počas roka organizujú.  Mohli sme sa popýtať vyučujúcich a študentov, uvidieť a aj ochutnať ich výrobky, dať sa namaľovať i učesať. Ponuka bola naozaj bohatá a naši žiaci majú nad čím uvažovať, dávať si pre a proti jednotlivým školám, kým podpíšu prihlášky.         MB                                                   

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Aj tento rok sme sa zúčastnili školského kola súťaže v prednese rozprávky, ktorej postupové kolo sa tradične bude konať v Drienčanoch. Reprezentovať nás budú: Eleanor Brádňanská - III.B, Tamarka Cibuľová - VI.B, Kristínka Hegyiová - VIII. Držíme palce a tešíme sa zo všetkých žiakov, ktorí vnímajú krásu umelecky predneseného textu!

            JJ

            Výsledky školského kola na 1. stupni:

            1. miesto -  Eleanor  Brádňanská ( III.B tr. )

            2. miesto - Grétka Galandáková (II.tr.)

            3. miesto - Alex Farkaš  (III.B tr.)

                                                                                                                                  

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.